Elysee Sarayı'ndaki görüşmeden sonra Erdoğan, şöyle konuştu:
Fransa ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler son dönemde farklı ve olumlu istikamette ilerledi. İkili ilişkiler ticari, ekonomik, savunma, kültürel, askeri alanlardaki atılan adımlarla çok farklı bir yere doğru gidiyor.
Zannediyorum ki ikili ilişkilerimizde geldiğimiz en önemli nokta olacak.
EĞİT-DONAT ÖNEMLİ
Bölgesel sorunlar noktasında bin 295 kilometre sınırımızın olduğu Irak ve Suriye ülkeleriyle olan bakışta Fransa ile Türkiye arasında farklılık hemen hemen yok, düşüncelerimizi birbirine yakın. IŞİD terör örgütü şu anda Irak'ın yüzde 40'ını işgal altında tutuyor. Suriye'de işgal hareketleri devam ediyor. Dünyanın buna seyirci kalmaması gerekir.
Türkiye olarak bizim yaklaşımımız hep şu olmuştur; bir, uçuşa yasak bölge ilanı gerekmektedir. İki, güvenli bölge ilanı gerekmektedir. Üç, eğit-donat eylemine, işlemine girişmemiz gerekmektedir. Koalisyon güçleri olarak bu adımlar atılmadığı sürece Türkiye'nin buraya bakışı da farklıdır. Bunları uygulamaya koyduğumuz andan itibaren Türkiye bütün koalisyon güçlerinin yaptığı herşeyi aynen yapacaktır.
NEDEN KOBANİ NEDEN?
Burada bir konunun üzerinde önemli durmam gerekir. Bu da Kobani meselesidir. Niçin Kobani, niçin İglip, Hama, Humus değil, niçin yüzde 40'ı işgal altında olan Irak değil? Oralara yönelik herhangi bir eylem yapılmıyor?
Varsa yoksa Kobani. Kobani bizim ülkemizin sınırı, şu anda Kobani'de zaten insan yok. 200 bin insan misafirimiz, biz onlara bakıyoruz. Kobani'de yaşayan halk yok. 2 bin savaşçı var. Bundan dolayı mı sürekli orası bombalanıyor, bunu anlamak mümkün değil.
Koalisyon güçlerinin bugüne kadar Suriye'nin diğer bölgelerindeki IŞİD ve diğer terör örgütlerine karşı niçin önlem almadığını her zaman sorduk. Maalesef buralarda yalnız kaldık.
Burada bir defa devlet terörü estiren Esad ve rejimi var. Esad rejimini karşısına almayan 'acaba Esad giderse ne olacak' diye düşünen bir anlayış IŞİD ile mücadele edemez. Eğer 'demokrasi' diyorsak, 'Esad gider halk ne isterse o olur' dememiz lazım. Eğer onu savunuyorsak demokrasiyi savunuyoruz demektir.
Irak'ta da katılımcı bir ordu yok. Irak ordusu sürekli kaçarak yerine IŞİD'e teslim ediyor. Irak ordusunun yüzde 100'e yakını da Şia mezhebine mensup insanlardan oluşuyor. Irak ordusunun asla olayların içerisine girmedi. Musul ve Ambar şehirlerinden kaçarak silahlarını IŞİD'in eline bıraktı. Şu anda Sunniler evlerine, yurtlarına gelmek istiyorlar, ama onların eğitdonata ihtiyaçları var. Bu konuda Türkiye olarak biz hazırız, tüm müttefiklerimizin, dostlarımızla da bu konuda müşterek hareket etmemiz halinde her an bu adımları atabiliriz.
Bir şeyi de belirtmem lazım, o da şudur; uluslararası medya Türkiye'yi IŞİD'e destek veren bir ülke olarak gösteriyor, bu bir defa Türkiye'ye karşı çok ciddi bir haksızlıktır, adeta ihanettir. Türkiye hiçbir zaman IŞİD gibi bir terör örgütüne destek vermemiştir, asla böyle bir desteğin yanında da olmamıştır. 1 milyon 600 bin insan oradaki terör saldırılarından, bombalardan kaçmıştır. Geldikleri yer Türkiye'dir. Şu ana kadar 4,5 milyar dolar harcadık, dünyadan bize gelen destek 200 milyon dolardır. Bu gerçekleri lütfen görelim ve medya olarak, köşe yazarları olarak bunları değerlendirirken adil olalım.
AB İÇİN IŞIK YAKTILAR
Avrupa Birliği konusunda da Fransa'nın daha önce 5 fasılda Türkiye'ye karşı bir blokajı bulunuyordu. Ben, değerli mevkidaşımdan böyle bir müjdeyi özellikle almanın beklentisi içerisindeyim. Kendileri bir ışık yaktılar ama bu ışık diyorum, biraz daha net olursa, flu olmasın. Net olsun ve Türkiye'ye ben bu müjdeyle gideyim, bunu özellikle istiyorum. Çünkü bunu geçmiş dönemde maalesef göremedik. Bloke edildi.
SICAK KARŞILAMA
Hollande, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Elysee Sarayı'nda özel bir karşılama hazırladı. Erdoğan'ın merdivenleri çıkmasını beklemeden aşağıya inen Hollande, dost mesajı verdi. Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Cameron'ı merdiven üstünde karşılamıştı. İngiliz medyası da, Hollande'ın bu karşılamasını "yeni ortağını buldu" yorumuyla verdi.
HEDEFİMİZ AYNI
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Suriye'de iki ortak düşmanları olduğunu belirterek, "Biri IŞİD, diğeri ise Esad yönetimidir" dedi. Hollande, "Esad da kadınları çocukları bombalamaya devam ediyor. Bizler hatta IŞİD ile Esad arasında işbirliği olduğunu düşündük. Özgür Suriye Ordusu'na destek veriyoruz. Uçuşa yasak bölgelerin güvenlikli bölgelerin olması gerektiğini düşünüyoruz. Hedeflerimiz aynıdır. Suriye'de sadece Kobani yoktur başka şehirler de vardır. Sayın Erdoğan çok haklı. Başka şehirler IŞİD'in tehdidi altında. Bizim için anahtar bir şehir de var o da Halep" diye konuştu.
Mehmet Ali BERBER