HASTALIKLARIN TEMELİ EKMEK
Karatay, şöyle konuştu: "Bunlar sağlıklı değil, bunlar hibrit yapıla yapıla kromozomlarıyla oynandı, onun için sağlık bakımından zararlı oluyor. Beyaz ekmek değil, bütün tahıllar, bütün buğdaylar, her türlüsünde bugünkü zamanda artık 48 kromozom ve bu kromozomların içinde 23 bin türlü gliadin (protein) var. Yani gluten grubu yabancı protein çocuklarda alerji sebebi, bütün çocukların astım olmasının nedenidir. Bu konu içine tüm ekmekler giriyor. Bütün ekmeklerden bahsediyorum; yeşil, sarı, kırmızı, tam buğday hepsinden bahsediyorum. Her zaman şunu söylüyorum; fındık, fıstık tavsiye ediyorum. Alerjiniz varsa şeker, tansiyon, kanser, kalp, Alzheimer hastasıysanız veya depresyondaysanız, şizofrenseniz, dizleriniz ağrıyorsa, karaciğeriniz yağlıysa öksürüğünüz de varsa ekmek yemeyeceksiniz."
TAM TAHILLILAR SAĞLIĞA FAYDALI
Tam tahıllı ekmeklerin de sağlıksız ve hastalıklara neden olduğunu belirten Canan Karatay'ın aksine diyetisyen Petek Arı Turacı, ekmeğin doğru cinsine uygun yenilmesi gerektiğini savundu. Turacı, "En sağlıklı ekmek şu anda tam buğday ekmeğidir. Ekşi mayayla yapılmış, uzun süre fermente edilmiş tam buğday ekmeği sağlıklı bir ekmektir. Posadan, vitaminden, mineralden daha zengin sindirim bağırsak fonksiyonları açısından çok daha avantaj sağlayan kolesterol ve şeker gliseril indeks açısından denge sağlayan bir ekmektir" ifadesini kullandı.
KATKI MADDESİ KATILMIYOR
Ekmek tartışmalarına en önemli tepkilerden biri ise fırın işletmecisi Hakan Doğan'dan geldi. Doğan, ekmekle ilgili tartışmalarda neredeyse sigara paketlerinde olduğu gibi "Sağlığa zararlıdır" yazısının yazılacağını söyleyip isyan etti. Beyaz ekmeğin Türkiye'de kesinlikle katkı maddesi katılmadan üretildiğini söyleyen Doğan, şunları söyledi: "Beyaz ekmeği çocuklar, sporcular ve çok efor sarf eden insanlar yiyebilir. Ama çok yaşlı bir insana, hareketsiz ya da şeker hastasına beyaz ekmek veremezsiniz."