Trafikten Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nin geçici 2. maddesine göre, 29 Mayıs 2013 tarihinden önce alınan sürücü sertifikalarının sürücü belgesine dönüştürülmesi için 2 gün kaldığını bildirdi.
Bu nedenle çok sayıda vatandaşın il genelinde trafik tescil bürolarına müracaatı olduğunu ifade eden Alper, şunları söyledi:
''Yaşanan yoğunluğu engellemek için diğer 80 ilde olduğu gibi İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki randevu sistemini, mevcut tarihe kadar kaldırdık. 29 Mayıs 2013'ten önce sürücü sertifikası almış olan kişiler, randevu almaksızın emniyet birimlerine başvurarak işlemlerini yaptırabilirler. Yaşanacak yoğunluğu azaltmak için İstanbul'daki ilçe emniyet müdürlüklerine yazılı talimat gönderdik ve sürücü belgesi müracaat hizmetlerinde görevli personel sayısını arttırdık. Bir sürücü sertifikasını sürücü belgesine dönüştürmek, vatandaşlara bin liranın üzerinde paraya mal olmaktadır. Bu işlemlerin gerçekleşmesi için kamu personeli ciddi mesai harcamakta. Vatandaşlarımızın maddi kayıp yaşamamaları ve kamu personelinin mesai kazanımı için ilgili vatandaşların süreyi geçirmemeleri gerekmektedir.''
Alper, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde geçmiş dönemlerde vatandaşlara bir ayda ortalama 22 bin sürücü belgesi verildiğini, yaşanan yoğunluk nedeniyle bu ay 50 binin üzerinde sürücü belgesi verildiğini kaydetti.
Sürücü belgesi almak için emniyete gelen üniversite öğrencisi Kadir Uz ise ''İnternette 29 Mayıs 2013'ten önce sürücü sertifikası alan kişilerin ehliyet başvurularının son gününün 29 Mayıs 2015 olduğu yönünde bir haber okudum. Sertifikamın iptal olmaması için internetten randevu almak istedim. Randevu sisteminin kalktığını öğrenerek hemen emniyete geldim. Görevli personel gereken işlemlerimi yaptı. Ben de ehliyetimi alarak ciddi bir ekonomik kayıptan kurtuldum'' diye konuştu.