Chicken hayatımızdan

Tavuk etinde arsenik çıktı; ülke karıştı. Beyaz et üreticileri, 'Biz temiziz' derken; Doç. Dr. Dizdar vatandaşı uyardı: 15 dakikada pişip, dağılan piliç zehirlidir. Bu zehir yumurtaya da geçer

Halk sağlığını korumak adına yapılan çalışmalar bir yana; tavuk etinde yaşanan belirsizlik herkesin aklını karıştırdı. Test edilen tavukların yüzde 50'sinin karaciğerinde kanserojen madde olan arsenikin bulunduğu iddiaları üzerine vatandaşlar paniklerken, konunun uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar, bu açıklamaları bir adım daha ileri götürerek çok daha önemli uyarılar yaptı.
AMAÇ HIZLI BÜYÜTMEK
Bugüne kadar 'tavuk' diye piliç satıldığını, piliçlerin antibiyotiklerle şişirilerek tüm besleyici değerlerinin kaybolduğunu söyleyen Doç. Dr. Dizdar, tavuklardaki zehirin yumurtasına da bulaşabileceğini vurguladı. Arsenikli antibiyotik sayesinde piliçlerin hızlı bir şekilde şişirildiğini, bağ dokularının gelişmediğini anlatan Doç. Dr. Yavuz Dizdar, "Üreticiler 'yem katkısı' adı altında antibiyotiği veriyorlar. Hayvanın sağlıklı kalması için olduğunu söylüyorlar ancak asıl amaç büyümeyi hızlandırmak" dedi. Doç. Dr. Dizdar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eskiden tavuk 2 saatten önce pişmezdi. Şimdi 15-20 dakikada pişiyor. Tavuklar 1 yılda erişebileceği boya 45 günde ulaşıyor. Bu da antibiyotikler sayesinde oluyor. Piştiğinde darmadağın olan, kemiği elinizde kalan tavuğu yemeyin. Çünkü bu tavuklar kanser, böbrek yetmezliği, fıtık ve eklemlerde sorunlara yol açıyor."

BUNLARA DİKKAT!
Pişme süresine göre ilaçlı tavuk ayırt edilebilir. Kısa sürede pişiyorsa antibiyotiklidir. Tavuğu bildiğiniz yerden, organik olanı satın alın.
Kar beyazı yumurtadan uzak durun. Onlar sonuçta yıkanıyor. Klordan geçiriliyor.
Kahverengi yumurtayı tercih edin. Organik olanı alın.
Çift sarılı yumurtalar tamamen tartışmalıdır. Onlardan uzak durun. Binlerce yumurtanın arasından çift sarılıyı bulup ayırmak mümkün değil. Mutlaka bunda da bir olumsuzluk olabilir.

PİŞİRME SUYUNA BAKIP ANLAYIN
Tavuk paketinin üzerinde 'organik' yazması yeterli değil. Kokusuna, tadına, pişme süresine (1.5 saatin altında olmamalıdır) ve jöle oluşturup oluşturmadığına bakılmalı. Eğer tavuğun suyu jöle oluşturmuyorsa organik değildir.
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.