Masonluk bölümlerinin her bir birimi "loca" olarak adlandırılır. Loca, aynı zamanda masonların toplanma yerine de denir. Türk masonları bu terimi İtalyan masonlarının kullandığı "loggia" kelimesinden almıştır.
LOCALAR, KONFERANS SALONU GİBİ BİR YER Mİ?
Hayır. Çünkü localar aynı zamanda Süleyman Tapınağı'nın inşasında kullanılan şantiye binasını temsil eder. Masonlar kendilerini bu tapınağı inşa eden duvarcılar olarak gördükleri için, düzenlenen toplantı ve törenler de bu tapınağın yeniden inşası sayılır. Hem yer hem de yapılan çalışmaların manevi yönü güçlüdür, adeta kutsallık taşır. Mason sözlüğüne göre loca, "evren"dir.
KAÇ ÇEŞİT LOCA VAR?
Masonluk birimi olarak değil de amaçlarına yönelik olarak söylersek; araştırma locaları, eğitim locaları ve muntazam localar olarak üç farklı loca tipi vardır. Araştırma localarında masonluk tarih ve ilkeleri üzerine çalışılır. Burada sadece bazı uzman masonlar yer alır. Eğitim localarında ise törenler öğretilir. Bilinen anlamdaki localar ise muntazam localardır.
OBEDİYANS NE DEMEK?
Önce bir masonik oluşum vardır sonra bundan bağımsız bir tüzel kişilik doğar ve en sonunda da bu yapılar ortak bir egemenlik altına girer. Bu yapılanma süreç ve bağlanışa masonlukta obediyans denir.
OBEDİYANSA GÖRE MASONLUĞUN TARİHTE KAÇ DÖNEMİ VAR?
Masonluk tarihsel olarak üç döneme ayrılır. 1- Ameli masonluk: Fiilen duvar işçisi olunan Ortaçağ dönemi. 2- Geçiş dönemi: 16. ve 17. Yüzyıl dönemleridir. Bu dönemde duvarcı ustası olmayanlar da masonik oluşumlar oluşturmaya başlamıştır. 3- Spekülasyon dönemi. Dört adet Londra mason locasının 1717'de bir araya geldiği ve 1723'te "Anderson Yasası" adını verdikleri ana tüzük hazırladığı dönemdir.
Bu yasaya göre Tanrı'ya inanmayanlar masonluğa kabul edilmezken, din ve mezhep kısıtlaması kalkmıştır. Böylece Britanya'da sayıları çok fazla olan Katolikler de mason olabilmiştir. Bu sayede o dönemde Katolik Norfolk Dükü en büyük üstad seviyesine bile ulaşmıştır. Bu o dönem için hem siyasi hem de kültürel olarak çok önemli bir gelişmedir. Masonluk, pek çok kişinin sandığı gibi ateistlik ve dinsizlik değildir. Aksine hangi din, mezhep olursa olsun inançlı olmak şarttır. Masonluğun anayasası böyledir ve herkes de uymak zorundadır.
ANDERSON YASASI SONRASI MASONLUK BİR BÜTÜN MÜ OLDU?
Bir süreliğine evet ama Katolik İrlandalılar bu yasaya uyulmadığını iddia ederek 1756'da Antientler olarak ayrı bir yapılanmaya gitmişler, kalanlar ise Modernler olarak adlandırılmıştır.
BU İKİ GRUBUN FARKI NE?
Katolik İrlandalılar, Protestan İngilizlere göre dine çok daha önem verdikleri için Antientler, muhafazakarlığı temsil eder.
BUGÜN DE BU İKİ GRUP AYRI MI?
Hayır, 1813'te Antientler Modernler de denen Büyük Loca'ya katılmışlardır. Ne var ki kendi muhafazakar kurallarını da oraya taşıyarak Birleşme Andı (Act of Union) adıyla masonluğun bugün de bütün dünyada geçerli kuralları oluşturulmuştur.
OBEDİYANS NE DEMEK? BİRLEŞMENİN ÖNEMİ NE?
İngiltere Büyük Locası, dünyadaki bütün locaların kurucusu ve anası sayılır. Daha sonraki milliyetlere göre isim alınan loca ayrışmalarında bile Birleşme Andı'nın kuralları temel sayılmıştır.
ANDERSON'A GÖRE KADINLAR MASON OLABİLİR Mİ?
Hayır, çünkü 3. madde bunu yasaklamıştır. Ne var ki uygulamada ilk kez Fransa'da başlayıp sadece kadınların veya karma cinsiyetli üyeleri yer aldığı localar olduğu gibi, kadınların üye olarak alınmadığı mason locaları da vardır.
YARIN: BEYAZ ELDİVENİN SIRRI