Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim görevlisi Melike İdil Öz, Türk Antarktika Araştırma Seferi'ne katıldı.
ÇOMÜ Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Balıkçılık Teknolojisi Bölümünde görev yapan Melike İdil Öz, Antarktika'nın, zor şartlara uyum sağlamış olan sıra dışı canlıları ve okyanus-iklim dengesindeki önemli rolüyle dünya sisteminin kilit bölgelerinden birisi olduğunu söyledi. Öz, dünyada mevcut tatlı suyun yüzde 70'ini buzullarında, tahmini 50 milyar varil petrol rezervini denizlerinin dibinde muhafaza etmesiyle Antarktika'nın oldukça ilgi çekici bir yer olduğunu, uğruna hiç savaşılmamış, hiçbir devlet ya da kişinin hâkimiyeti altında olmayan bu toprakların, bilim ve barış gibi iki evrensel kavram altında korunmaya alındığını söyledi.
Türk Antarktika Araştırma Seferi (TAAS 2016), Ukrayna üssünde çalışmalar yapmak üzere Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi (NASC) ile İTÜ Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (PolReC) ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) arasında, geçen yıl imzalanan anlaşma sonucu 29 Mart-16 Nisan 2016 tarihleri arasında yapıldı.
BİLİM TARİHİNE GEÇTİ
Öz, TAAS 2016'nın, 7 üniversite ve TÜBİTAK'tan farklı konularda uzmanlaşmış bilim insanlarının bir araya gelip ekip oluşturmasıyla gerçekleştirilen ilk sefer olarak bilim tarihine geçtiğine dikkat çekti.
LABORATUVAR ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Öz, "Denizel türler, karasal türler, yabancı canlı türleri, deniz buzulları, kirleticiler, iklim değişikliği, jeoloji ve sağlık konularında çalışan ekip üyeleri, gerek seyir esnasında, gerekse Antarktika'da, karada ve denizde örneklemelerini başarıyla gerçekleştirdi. Örneklerin bilgiye dönüştürülmesi ve bilim dünyasına sunulması gerekliliğinin bilinciyle, yurda döner dönmez laboratuvar çalışmalarına başlandı. Doğadaki birçok canlı, özellikle de aşırı şartlara uyum sağlamış olanlarının insanoğluna ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
ÜNİVERSİTE BAYRAĞINI ANTARKTİKA'DA DALGALANDIRDI
Uzmanlık alanım olan derin deniz balıklarıyla bazı özellikleri benzerlik gösteren, buz balıkları Antarktika'nın -20 C'ye kadar soğuyan sularında yaşamlarını sürdürebilen sıradışı türlerdir. Bu dayanıklılıklarının nedeni olan glikoprotein, deniz biyolojisinin yanı sıra tıp ve biyomedikal mühendisliği uzmanlarının da ilgisini çekmektedir. Örneklediğim bireylerin, biyo-ekolojik özelliklerinin tespitinin yanı sıra yağ asitleri, protein ve genetik incelemelerini yapmak üzere laboratuvar analizlerine başladım. Bu önemli organizasyonda görev almak ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ni temsil etmekten gurur duydum. Üniversiteme desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Bayrağımızı Antarktika'da dalgalandırmak benim için bir onurdu" dedi.