İKİNCİ PATRON TUTUKLU
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında, örgütün finansörlüğünü yapan firari Akın İpek'in sahibi olduğu Kozaİpek Holding'e önce kayyum atanmış, ardından TMSF'ye devredilmişti. Soruşturmada hakkında yakalama kararı çıkarılan Akın İpek yurt dışına kaçarken, ikinci patron konumundaki kardeşi Cafer Tekin İpek ise Nisan 2016'da tutuklanmıştı. Polislerin el konulan bilgisayar, telefon, hard disk ve flaş belleklere yönelik incelemesinde şüphelilerin e-mail trafiği deşifre edildi. E-mail yazışmalarında himmet verme, sohbet toplantılarına katılma, örgütle iltisaklı gazete ve dergilere aboneliklere ilişkin yazışmalar ortaya çıkarıldı. Yazışmalarda bu organizasyonlara katılmayı ve gazete dergi aboneliğini reddedenlerin işten atılmakla tehdit edildiğini içeren belgeler belirlendi.
SOHBET TERTİBATÇISI
Ekim 2015'e kadarki yazışmaların deşifresinden FETÖ'nün Koza-İpek Holding'deki yapılanmasını şüpheli Ali Kılıçarslan'ın yönettiği belirlendi. Kayyum atandıktan sonra şirketteki işine son verilen Kılıçarslan'ın sohbet organizasyonları tertip ettiği, kendi altında çalışan kişilere sohbetlerde "Abi"lik yapmaları için talimatlar verdiği kaydedildi. Kılıçarslan'ın İpek ailesiyle yakın ilişki içinde olduğu firari Akın İpek'le de birebir bağlantısı tespit edildi. Holdingin avukatlığını yapan Efsun Ünal'ın kardeşi Oytun Ünal'ın da şirkette çalıştığı belirlendi. Kardeş Ünal'ın da sohbet "Abi"leri arasında yer aldığı öne sürüldü.
ŞİRKET HATLARINA BYLOCK YÜKLEMİŞLER
Soruşturma kapsamında holding adına alınan 20 telefon hattına örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'un yüklendiği tespit edildi. Şirket çalışanlarından 11'ninin ByLock yüklü hatları kullandığı belirlendi. Bir yıldan fazla süredir tutuklu bulunan Cafer Tekin İpek'in kullandığı telefon hattında da ByLock olduğu ortaya çıktı. Soruşturmada görevlendirilen 6 polisten 3'ünün de örgütün Mahrem Hizmetler sınıfında yer aldıkları belirlendi.
Yüksel TEMEL/SABAH