İstanbul'un fethi sırasında kullanıldığı belirlenen ve Fatih Silivrikapı'da sur girişinde tam 564 yıldır asılı duran gürz çalındı. Mahalle sakinleri,
İstanbul Büyükşehir yazan yelek giyen ve vinç ile gelen kişilerin, trafiği durdurarak gürzü aldıklarını söyledi. Yeniçeri'leri temsil eden gürzün kitabesinde,
'Eski saray baltacılarından Rizeli Pehlivan İdris'in gürzüne nazar edip Fatiha-i Şerife okuyan iman ile gide' yazıyordu. Polis, İstanbul'un fetihten sonra surlarda asılı duran orijinal tek sembolü çalanların peşine düştü.
Bundan 13 yıl önce de yine Silivrikapı'da bulunan tarihi Bala Süleyman Ağa Camii'ndeki,
'sancak' bir gece çalınmış ve bulunamamıştı. Tarihçi Süleyman Faruk Göncüoğlu, 'Zeytinburnu Yollar ve Kapılar' adlı kitabında bu gürzlere yer vermişti. Göncüoğlu, 6 kapının 4'ündeki sembollerin zaman içinde kaybolduğunu, sadece Edirnekapı ile Silivrikapı'nın çıkış kapısının iç kısmının ön yüzünde bulunan gürzün yerinde durduğunu söylemişti.
Tarihi Yarımada'da 5. yüzyılda inşa edilen Silivrikapı'da asılı duran gürz, fethin sembolüydü. Çok ağır olduğu bilinen bu savaş aleti, havada sallanıp, düşman askerlerine vurmak için kullanılıyordu. Silivrikapı'daki gürz, bir demir parçası ve iki tarafındaki zincirle duvara monte edilmişti.
Mevlüt YÜKSEL GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN