Almanya'da skandal çalıştay

Sabancı Üniversitesi, kurumsal olarak çalıştaya katılmadığını öne sürse de etkinliğin internet sitesinde ve duyurularda düzenleyiciler arasında gösteriliyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :06 Eylül 2017 , 00:00 Güncelleme Tarihi :06 Eylül 2017 , 11:36
Almanya’da skandal çalıştay

İÇİNDEKİLER

Sabancı Üniversitesi'nin de içinde olduğu çeşitli kuruluşlar Berlin'de sözde Ermeni Soykırımı konusunda çalıştay düzenliyor. Çalıştay'a sadece soykırım tezlerini savunan isimler konuşmacı olarak çağırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin İsviçre-Perinçek davasında verdiği karara rağmen düzenlenecek çalıştay tepki çekti.

KATILIMCILAR ÖZELLİKLE SEÇİLMİŞ
Almanya'nın başkenti Berlin'de 14-17 Eylül 2017 tarihleri arasında sözde Ermeni Soykırımı konusunda bir çalıştay düzenlenecek. Çalıştay kentin güneybatısında kalan Potsdam Üniversitesi'nde yapılacak. Çalıştay'ın açılış ve kapanış konuşmalarını da Sabancı Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Hülya Adak yapacak. Ayrıca Potsdam'daki çalıştaya dünyanın çeşitli üniversitelerinde görev yapan ama "Ermeni Soykırımı vardır" diyen genç Türk akademisyenlerini davet etmişler. Koç Üniversitesi'nden Zeynep Türkyılmaz, bunlardan biri. Zeynep Türkyılmaz, Los Angeles kentinde bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nde (University of California at Los Angeles-UCLA) eğitim görmüş. Bu üniversite, Ermeni Diasporası'nın gözetiminde ve denetiminde bir üniversite.

SABANCI ÜNİVERSİTESİ DAVETİYEDE
Çalıştay programının üzerinde dört kuruluşun adı yer alıyor: Michigan Üniversitesi (ABD), Lepsiushaus Potsdam Enstitüsü, USC Dornsife Institute of Armenian Studies (Güney Kaliforniya Üniversitesi-Ermeni Çalışmaları Enstitüsü) ve Sabancı Üniversitesi.

AVRUPA'DA 'SOYKIRIM ÇALIŞMASI' YÜRÜTEN DERNEK
Lepsiushaus Potsdam Enstitüsü, sözde Ermeni Soykırımı konusunda Almanya ve Avrupa ülkelerinde çalışmalar yapan bir kuruluş. Enstitü adını, sözde Ermeni Soykırımı'nı kanıtlamak için çaba sarfeden, protestan 'insan hakları savunucusu' Johannes Lepsius'den alıyor.

Çalıştay "Türk-Ermeni Bursları (WATS) Üzerine Atölye Faaliyetleri 2017 - Ermeni Soykırımına Avrupa Yaklaşımları" adını taşıyor.

ÇALIŞTAY'IN SİTESİ AÇIKLAMAYI BOŞA DÜŞÜRDÜ
Öte yandan Sabancı Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, çalıştaya kurumsal olarak katılım olmadığı iddia edildi. Üniversitenin kurumsal iletişim birimi, Odatv'de Amiral Türker Ertürk'ün konuyla iligli yazdığı "Sabancı Üniversitesi Neye Destek Verdiğinin Farkında mı" başlıklı yazı üzerine açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Haberde bahsi geçen konferansın evsahipliğini Sabancı Üniversitesi'nin yaptığı bilgisi doğru değildir. Öğretim üyelerimiz, Sabancı Üniversitesi Akademik Özgürlük İlkeleri çerçevesinde yürüttükleri araştırmalarda ulaştıkları araştırma sonuçlarını yayınlama, tartışma ve yorumlamada özgürdürler. Sabancı Üniversitesi öğretim kadrosu ve yönetimi, her üniversite üyesinin bireysel bilimsel görüş ya da sanatsal ifade hakkını korumakla yükümlüdür. Bununla birlikte kamuoyu önünde ifade edilen görüşler hiçbir biçimde üniversiteyi bağlamaz ve üniversitemizi temsil etmez."

Ancak, çalıştayın internet sitesinde "Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle" ifadesi yazıldı. Sitedeki "Katılan kurumlar" başlığı altında da Sabancı Üniversitesi'nin içinde olduğu dört kuruluş sıralandı.

DÜNYA ÜNİVERSİTELERİNDEN TÜRK AKADEMİSYENLER
Çalıştaya katılan isimler arasında Türk tezlerini savunanların olmaması dikkat çekti. "Soykırım yoktur" diyen öğretim görevlilerinin Çalıştay'a davet edilmediği, katılmak için yaptıkları başvuruların da reddedildiği iddia edildi. Çalıştay'a ağırlıklı olarak dünyanın çeşitli üniversitelerinde görev yapan ama "Ermeni Soykırımı vardır" diyen Türk akademisyenler davet edildi: Fatma Müge Göçek (Michigan Üniversitesi, ABD), Ohannes Kılıçdağı (Bilgi Universitesi, İstanbul), Emre Can Dağlıoğlu (Clark Üniversitesi, ABD), Nazan Maksudyan (Leibniz-Zentrum Moderner Orient, Berlin), Murat Cankara (Ankara Üniversitesi, Ankara), Hülya Adak (Sabancı Üniversitesi, İstanbul), Zeynep Türkyılmaz (Koç Üniversitesi, İstanbul), Adnan Çelik (Sosyal Bilimler Yüksek Tahsil Okulu, Paris), Yektan Türkyılmaz (Kıbrıs Üniversitesi, Lefkoşa), Erkan Ercel (Ryerson Üniversitesi, Kanada), Öndercan Muti (Humboldt Üniversitesi, Berlin), Öykü Gürpınar (Sosyal Bilimler Yüksek Tahsil Okulu, Paris), Kader Konuk (Duisburg Üniversitesi, Almanya), E. Egemen Özbek (Carleton Üniversitesi, Kanada), Eren Yıldırım Yetkin (Goethe Üniversitesi, Frankfurt).

MERKEL'E E-POSTA
Programın açılışını ve kapanışını yapacak olan Hülya Adak, FETÖ'den tutuklanan İşter Gözaydın'ın (Akademisyen) iadesi için imza atmıştı. Adak ayrıca Merkel'e açık mektup yazarak sözde soykırımı tanıyan tasarıyı kabul etmesi için çağrıda bulunan 43 isimden biri. Adak, Doğu-Güneydoğu bölgesindeki terörle mücadele operasyonlarını katliam olarak değerlendiren Barış İçin Akademisyenler bildirisinin de imzacısı.

ÇALIŞTAY'IN PROGRAMI ŞÖYLE:
Eylül 14, 2017

Karşılama:

Sabancı Üniversitesi'nden Hülya Adak

ve Berlin Avrupa Akademisi'nden Andrea Despot

KONFERANS

Giriş: Rolf Hosfeld (Lepsiushaus Potsdam)

Açılış konuşması: Stefan Ihrig (University of Haifa)

Ermeni Soykırımını Avrupa ve Dünya tarihiyle tekrar bütünleştirmek

Yorumlar

Fatma Müge Göçek (Michigan Üniversitesi)

Reklamdan sonra devam ediyor

Ronald Grigor Suny (Michigan Üniversitesi)

Eylül 15, 2017

PANEL 1: OSMANLI KÖKLERİ
Başkan ve tartışmacı: Richard Antaramian (Güney California Üniversitesi, Los Angeles)

Sason dağlarındaki katliam (1894): İmparatorluğun sonundaki şiddetin yorumlanması

Owen Miller (Emerson Koleji, Boston)

Ermeni Soykırımı Öncesinde Osmanlı İmparatorluğunda Topluluklar Arası Algılar ve Söylemler

Ohannes Kılıçdağı (Bilgi Üniversitesi, İstanbul)

Soykırıma karşı: Osmanlı İmparatorluğundaki İnsani Müdahaleler (1815-1914)

Davide Rodogno (Geneva Graduate Enstitüsü)

Almanya'nın Talat (Paşa) konusundaki tarafgirliği

Hans-Lukas Kieser (Zürih Üniversitesi/Newscastle Üniversitesi)

Osmanlı Ermenileri ve Genç Türklerin kararlarının 1914-1915 olaylarına etkileri

Elke S. Hartmann (Ludwig-Maximilians-University München)

PANEL 2: SOYKIRIMIN KRİTİK TARİH YAZIMI

Başkan: Sönke Neitzel (Potsdam Üniversitesi)

"Ölürsem, ölürüm": Danimarkalı Misyonerler ve Danimarkalılar arasındaki Yardm Görevlileri, Ermeniler ve Türkler, 1900-1930

Matthias Bjornlund (Danish Institute for Study Abroad, Kopenhagen)

Türk romanlarında Ermeni ve Yahudi soykırımları üzerine anlatılar

Marc Baer (Londra Ekonomi Okulu ve Siyasal Bilimler)

PANEL 5: GİRİFT TARİH: KÜRTLER VE ERMENİLER

Başkan ve tartışmacılar:

Zeynep Türkyılmaz (Koç Üniversitesi)

Kürtler, Ermeni Soykırımı, Fail ve Mağduriyet Sorunu

David Leupold (Humboldt Üniversitesi, Berlin)

Paylaşılan acılar: Türkiye'nin Ermeni Soykırımına Yönelik İnkar Politikası

Gevorg Petrosyan (Ermeni Ulusal Bilimler Akademisi, Erivan)