Dünyanın gözü Türk SOM’unda

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :18 Ocak 2018 , 00:00 Güncelleme Tarihi :18 Ocak 2018 , 13:35
Dünyanın gözü Türk SOM’unda

İÇİNDEKİLER



Çeşitli yurt dışı savunma fuarlarında sergilenerek uluslararası düzeyde büyük ilgi uyandıran SOM füzesini geliştirme çalışmaları devam ediyor. Türk Hava Kuvvetleri için SOM üretimini gerçekleştiren ROKETSAN firması ABD'ye aynı ürünü ihraç edebileceğini açıkladı. Azerbaycan'ın da SOM-A füzesi ile ilgilendiği belirtildi. Ayrıca SOM füzesi yunan basınında da menzilinden dolayı panik ve "öz eleştiri" konusu oldu.

"Türk füzesi F-35'e entegre edilebilir" (Turkish Missile Could Be Integrated on F-35) başlıklı haberde firmanın üretim mühendisi Esin Dağ ile gerçekleşen görüşmeye yer verildi. Füzenin yakında Türk F-35'leri için sertifika alacağına işaret edilen yazıda ROKETSAN'ın ABD'li Lockheed Martin ile birlikte bu füzeyi geliştirdiğine dikkat çekildi. Yazıda Dağ'ın şu ifadesine yer verildi;

"ABD Hava Kuvvetleri ve Donanmasının hali hazırda bir ihtiyacı bulunmuyor. ABD Hükümeti, F-35ê ilave esneklik ve ateş gücü sağlamak üzere ROKETSAN'ın SOM-J için yaptığı geliştirme ve entegrasyon yatırımından yararlanabilir."

Yunanistan'ın Savunma Sanayii alanındaki önemli seslerinden biri olan ptisidiastima.com sayfalarına taşıdığı bir içerikte SOM füzesinden bahsetti ve 250km menzile 227kg patlayıcı taşıyabilme kapasitesine vurgu yaptı. (SOM füesinin motor dahil toplam ağırlığı 589kg olarak belirtiliyor.)

Bunun dışında MBDA Exocet, Boeing Harpoon rakibi SOM-J versiyonun F-35'lerde de kullanılabileceği, ayrıca Türk donanmasında da SOM füzelerinden faydalanılacağı, gelişmiş radar, seyrüsefer sistemleri gibi teknolojilerin Türk şirketlerince geliştirilip üretilmeye hatta kullanılmaya başlandığı haberde yer alıyor.

Türkiye'nin elini bir hayli güçlendirdiğine dikkat çeken yayın, olası bir Kıbrıs işgal hareketinde Türkiye'ye uygulanacak silah ambargosunun Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teknolojik gücünü sekteye uğratmayacağını ve Türkiye'nin kendi kendine yetebilecek seviyeye ulaşmaya başladığını ifade ediyor. Yunanistan'ın bu mücadelede bir hayli geri kaldığı ve uzun ölçekli planlar yapılarak Avrupa'daki dost ülkeler ile askeri teknolojiler geliştirme konusunda ciddi bir takviyeye ihtiyaç olduğunun altı çizilmiş. Daha önce de Yunan basınında milli savunma sanayinin geliştirdiği silahlar ve testler geniş yankı uyandırmıştı.

Roketsan pazarlama müdürü Barbaros İzgün'e dayandırılan açıklamada yakın zamanda Türkiye'nin savunma sanayi şirketi Roketsan ve Azerbaycan arasında füze ve roket sistemlerinin tedarikine dair yeni bir anlaşma imzalanacağı ve Roketsan üretimi en son teknoloji ürünlerin Azerbaycan'a teslimatının gelecek yılda devam edeceği, teslimatın parasal tutarının ise açıklanmadığı belirtildi.

"AZERBAYCAN SOM-A  FÜZESİ İLE İLGİLENİYOR"
Söz konusu haberde ayrıca "Aynı zamanda edinilen bilgiye göre Azerbaycan Roketsan üretimi kısa ve orta menzilli, gps navigasyonlu, yeryüzü tarama özelliğine sahip Som-A füzesiyle ilgileniyor." ifadeleri de yer alıyor.



Kale Havacılık, SOM seyir füzesinde kullanılacak turbojet motorların geliştirilmesinde sona yaklaştı. Geliştirilen motorun 2018 yılının ortasından itibaren SOM füzesinde kullanılması hedefleniyor.

SOM seyir füzesi için geliştirilen turbojet motorların yıl ortasından itibaren kullanılması planlanıyor.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve üretimini ROKETSAN'ın yaptığı seyir füzesi SOM'da kullanılacak turbojet motoruyla savunma sanayisinin geliştirdiği yerli ürünlere bir yenisi daha eklenecek.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Kale Havacılık arasında imzalanan sözleşme, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı olan SOM seri üretiminde kullanılacak turbojet motorun ve motora ait alt sistemlerinin tasarımını, üretimini, testlerinin yapılmasını, teknoloji gösterimini, eğitim ve bakımıyla teknik veri paketi hazırlanmasını kapsıyor.