Eski eşim çocuğumu göstermiyor, ne yapabilirim?

Eski eşim çocuğumu göstermiyor, ne yapabilirim? Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde kaleme aldığı yazıda yine okuyucularımızdan gelen soruları yanıtladı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :25 Eylül 2018
Eski eşim çocuğumu göstermiyor, ne yapabilirim?


Eşimle 2 yıl önce boşandık. 3 yaşında bir kızımız var. Mahkeme 2 haftada bir çocuğu alabileceğime karar verdi. Fakat eşim kızımı bana göstermiyor. Çocuğum babasını tanıyamadan büyüyor. Ne yapabilirim?



Boşanma davası sonunda çocuğun velayeti anne veya babadan birine verilir. Velayet kendisine verilmeyen taraf için de "çocukla kişisel ilişki tesisi" denilen belirli gün ve saatlerde çocukla görüşebileceği bir karar tesis edilir. Tarafların anlaşamamaları halinde bu günleri hakim resen tayin edecektir. Fakat basına yansıyan haberlede de çok sık karşılaştığımız üzere eşler boşanma döneminde neredeyse birbirlerine düşman oluyor, velayet hakkı kendisine verilen taraf da çocuğu göstermemek, çocuğu karşı taraf hakkında doldurmak, ilişkilerini zedelemek için maksatlı birçok girişim içine giriyor. Mahkemenin vermiş olduğu kişisel ilişki tesisi kararını yerine getirmeyen eşe karşı çocuğun icra kanalı ile alınabilmesini mümkün kılan yasal düzenlemelerimiz mevcut. Velayet hakkı sahibi taraf çocuğu göstermediğinde diğer taraf, icra müdürlüğüne giderek çocuk tesliminin sağlanmasını talep ediyor ve icra müdürü, pedegog ve gerektiği hallerde bir polisle çocuk bir eşyaymışçasına teslim alınıyor. Bu da oldukça üzücü. Eşinize velayetin değiştirilmesi davası açarak velayeti alabileceğinizi söyleyin. Eğer bu konuda anlaşmazlık sürüyorsa gerçekten de velayet hakkının kötüye kullanılması gerekçesi ile velayetin değiştirilmesini dava edebilirsiniz.


10 yıldır bir şirkette çalışıyorum. Yöneticim değişti. Yeni gelen amirim bana baskı yapıyor, istifa etmemi istiyor. Beni il dışı işlere göndermeye çalışıyor. Bebeğim var. İl dışına gitmem mümkün değil. Bunu gerekçe göstererek iş akdini fesh etsem tazminat alabilir miyim?



İ
şçi; işverenin işçiyi il dışında görevlendirme nedeni, işin yürütülmesi değil işçiyi yıldırarak istifaya zorlamaksa 6 iş günü içinde görevlendirmeyi kabul etmediğini işverene noter marifetiyle bildirmelidir. Bu gerekçe ile iş akdinizi feshetmeniz halinde yasal haklarınızın ödenmesi için dava açabilirsiniz. Davada bu görevlendirmenin dürüstlük kuralına uygun bir amaçla yapıldığını ispat yükü işverene aittir. Yani işverenin il dışı görevlendirme yetkisi olsa bile işçiyi psikolojik yıldırma amaçlı yetkisini kötüye kullanarak işçiyi il dışına gönderemez. Ayrıca mobingi ispatlamanız halinde mobing tazminatına da hak kazanabilirsiniz.


SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL