29 Ekim okullar tatil mi? 2018! Cumhuriyet Bayramı resmi tatil mi? 29 Ekim hangi gün?

Cumhuriyet Bayramı'nın 95'inci yıldönümü için vatandaşlar hazırlık içinde. Ülke genelinde çeşitli etkinlikler ve programlarla kutlanacak olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda okulların tatil olup, olmayacağı merak ediliyor. Peki, 29 Ekim okullar tatil mi? 2018! Cumhuriyet Bayramı resmi tatil mi? 29 Ekim hangi gün?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :23 Ekim 2018 , 00:00 Güncelleme Tarihi :23 Ekim 2018 , 15:02
29 Ekim okullar tatil mi? 2018! Cumhuriyet Bayramı resmi tatil mi? 29 Ekim hangi gün?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yaklaşıyor. Cumhuriyet Bayramı'nı coşkuyla kutlamak isteyen vatandaşlar, hazırlıklarını sürdürürken bir yandan da 29 Ekim'in tatil olup, olmayacağını merak ediyor. Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet, 95 yıl önce "Yaşasın" nidalarıyla TBMM'de kabul edildi. Peki, 29 Ekim'de okullar tatil mi? 29 Ekim resmi tatil mi? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hangi güne denk geliyor? İşte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hakkında tüm detaylar...

29 EKİM RESMİ TATİL Mİ?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi tatildir. Cumhuriyet Bayramı 28 Ekim günü saat 13.00'den itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.

29 EKİM OKULLAR TATİL Mİ?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için hazırlıklar sürüyor. Bu özel günde çeşitli etkinlikler yapılacak.

Öğrenciler, 29 Ekim'in tatil olup, olmayacağı konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Cumhuriyet Bayramı'nın resmi tatil olması sebebiyle, okulların tatil olma konusunda gündemde. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tatil konusunda resmi bir açıklama gelmedi. Konu ile ilgili resmi bir açıklama geldiği an haberimizin içeriğine eklencektir.

Öğrencilerin merak ettiği tatil konusu Ulusal Baram ve Tatiller Hakkında Kanun Yönetmeliğinin 1. maddesinde şu şekilde geçiyor;

"1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder."

29 EKİM CUMHURİYETİN İLANI

Cumhuriyet, 29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisinde "Yaşasın" nidalarıyla kabul edildi.

İlk toplantısını 23 Nisan 1920'de yapan TBMM'nin kabul ettiği 1921 Anayasasının Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir olan birinci maddesi, açıkça belirtilmese de Cumhuriyet rejiminin habercisiydi. Ancak Cumhuriyeti kabul etmek", 16 Nisan 1923'te görevini tamamlayan Birinci Meclise değil, 11 Ağustos 1923'te toplanan İkinci Meclise nasip olacaktı.

İkinci Meclis, Başkanlığa Mustafa Kemal Paşayı, ikinci başkanlığa Ali Fuat (Cebesoy) Paşayı seçti; başbakanlığa Ali Fethi (Okyar) getirildi. Mecliste oluşan muhalif grubun eleştirilerinin yoğunlaşması üzerine Mustafa Kemal başkanlığında 25 Ekimde toplanan Bakanlar Kurulu, istifa etmeyi ve yeni hükümette hiçbir görev almamayı benimsedi. Bakanların istifaları 27 Ekimde Mecliste okundu. Meclis, yeni Bakanlar Kurulu için oluşturulan listeler üzerinde anlaşma sağlayamadı. Uzun süredir Cumhuriyet düşüncesini içinde barındıran Mustafa Kemal, bu siyasi bunalım üzerine, zamanın geldiğine karar verdi. Yakın çalışma arkadaşlarını, 28 Ekim akşamı Çankayada yemeğe çağıran Mustafa Kemal, onlara Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz dedi.

Mustafa Kemal ve yemekten sonra kalmasını istediği İsmet (İnönü) Paşa, cumhuriyetin ilanına ilişkin anayasa değişikliği üzerinde çalıştı.

Halk Fırkası, 29 Ekimde yaptığı toplantıda, Mustafa Kemali hükümet bunalımını çözmekle görevlendirdi. Mustafa Kemal de cumhuriyetin ilanına yönelik anayasa değişikliği önergesini açıkladı.

Halk Fırkası, Meclis Grubunda ve sonra TBMM Genel Kurulunda, Anayasanın 1inci, 2nci, 10uncu, 11inci ve 12nci maddelerinin değiştirilmesinin kabul edilmesiyle Cumhuriyet resmen ilan edildi. Yaşasan Cumhuriyet! nidaları, TBMM Genel Kurulunun duvarlarında yankılandı.

KADIKÖY'DE 29 EKİM MESAŞLESİ YAKILDI

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95'inci yıl dönümü kutlamaları kapsamında Kadıköy'de Meşale Yakma Töreni düzenlendi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük değerlerini, düşünce zenginliğini hiçbir zaman unutmayacağız" dedi.

Kadıköy İskele Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen Meşale Yakma Töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan'ın yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Kadıköy'deki okulların katıldığı törene, Kadıköy Belediyesi Cumhuriyet Bandosu marşları ile renk kattı. Öğrenciler marşlara bayraklarıyla eşlik etti.

'MUSTAFA KEMAL'İN DEĞERLERİNİ UNUTMAYACAĞIZ'

Cumhuriyetin aydınlık ışığını temsil eden meşaleyi öğrencilerle birlikte yakan Nuhoğlu, "Cumhuriyet kolay kurulmadı.Geçen 95 yıllık süre içerisinde 80 milyonluk bir ülke olduk. Hep beraber bu gücü geleceğe taşımak bizim elimizde. Cumhuriyetin, Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük değerlerini, düşünce zenginliğini hiçbir zaman unutmayacağız. Hep birlikte aydınlık bir Türkiye için geleceğe yürüyeceğiz" dedi.

KADIKÖY'ÜN MAHALLELERİNDE BANDO COŞKUSU

Cumhuriyet Bayramı coşkusu Kadıköy Belediyesi Cumhuriyet Bandosu ile hafta boyunca Kadıköy'ün sokaklarında olacak. Hafta sonunda Bahariye ve Bağdat Caddelerinde gerçekleşen bayrak dağıtımı ve bando ile başlayan etkinlikler, Osmanağa, Caferağa, Suadiye, Caddebostan, Hasanpaşa, Koşuyolu, Acıbadem, Merdivenköy, Dumlupınar, Zühtüpaşa Mahallesi gibi pek çok noktada devam edecek.

BAĞDAT CADDESİ'NDE CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ

Kadıköy Belediyesi etkinliklerine 27 Ekim Cumartesi akşamı 20.00'de Kadıköy Belediye Binası Bahçesi'nde Oda Orkestrası konserinin ardından sahne alacak Mehmet Erdem Konseri ile devam edecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının doruk noktasını ise Bağdat Caddesi'ndeki 'Cumhuriyet Yürüyüşü' oluşturuyor. Yüzbinler, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle 29 Ekim Pazartesi akşamı Bağdat Caddesi'nde buluşacak. Geleneksel Cumhuriyet yürüyüşü, her zaman olduğu gibi Suadiye Işıklar'da saat 19.00'da başlayacak.