Okullar ne zaman kapanacak? Milyonlarca öğrenci ve öğretmen 4 Şubat'ta 2018-2019 eğitim yılının ikinci dönemine başladı. Tatil zamanlarını fırsat bilen öğrenciler, yaz tatili için bekleyişini sürdürüyor. Sınav stresinden uzaklaşmak için yaz tatilinin başlayacağı tarihi araştıran öğrenciler, ne zaman tatil yapabilecek? MEB'in yayınladığı takvime göre, yaz tatilinin tarihi bellli oldu. Peki, 3 aylık yaz tatili için okullar ne zaman kapanıyor? İşte detaylar...
OKULLAR NE ZAMAN KAPANIYOR? (2018-2019)
aklaşık 18 milyon öğrenci ile 920 bin 524'ü resmi eğitim okullarında, 200 bin 701'i de özel okullarda görev yapan toplam 1 milyon 121 bin 225 öğretmen 4 Şubat'ta ikinci döneme başlayacak. MEB'in yayınladığı takvime göre, 2018-2019 eğitim öğretim dönemi 14 Haziran 2019 Cuma günü sona erecek.
2019 LGS NE ZAMAN?
TEOG'un kaldırılmasının ardından ilk defa geçtiğimiz yıl uygulanan LGS sınavının 2019 yılında hangi tarihte yapılacağı belli oldu. MEB yaptığı açıklama ile birlikte, LGS kapsamındaki merkezi sınavın 1 Haziran 2019 tarihinde yapılacağını bildirdi.
LGS NASIL OLACAK? OTURUM SÜRESİ ARTIRILDI
Bakanlık, sayısal alan sınav oturumunda 60 dakika olan sürenin 20 dakika uzatılmasını kararlaştırdı. Buna göre, sınavın birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve 75 dakika süre verilecek. İkinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alan testinden oluşacak ve 80 dakika süre tanınacak.
TATİLDE NELER YAPILMALI?
3 aylık yaz tatilinde uzmanlar öğrencileri tatili iyi değerlendirmeleri konusunda uyarıyor. Peki 3 aylık yaz tatilinde neler yapılmalı?
● Konu tekrarı yapılmalı,
● Sosyal aktiviteler yapılmalı,
● Akraba ziyaretleri yapılmalı,
● Vücut ve zihin dinlendirilmeli,
● Spor yapılmalı ve dengeli beslenilmeli,
● Uzun süre bilgisayar oyunları başında vakit geçirilmemeli,
● Doğa gezileri yapılmalı,
● Müzeler ve sanat galerileri gezilmeli.
ÖSYM'DEN ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ SINAVI'NA YENİ DÜZENLEME
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, sonuçları öğretmenliğe atanmak için kullanılan 2019-Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS): Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) uygulanacak 18 alanda konu dağılımları ile sınav sürelerinin yeniden düzenlendiğini açıkladı.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM arasında imzalanan protokol kapsamında 2019'da yapılacak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin (ÖABT) uygulanacağı alanlara ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.
ÖABT yapılacak alanlara iki yeni bölüm daha eklendiğini hatırlatan Aygün, bu kapsamda "İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği" ve "Beden Eğitimi Öğretmenliği" branşlarında 2019'da ÖABT'nin ilk defa uygulanacağını belirtti.
Aygün, 28 Temmuz 2019'da yapılacak toplam 18 ÖABT alanının şöyle olacağını aktardı:
"Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (İngilizce), Rehber Öğretmen, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği, Beden Eğitimi Öğretmenliği alanları."
Soru sayısı 50'den 75'e çıkarıldı
ÖSYM Başkanı Aygün, "ÖABT uygulanacak 18 alanda soru sayısı, 50'den 75'e çıkarıldı. Buna göre, tüm alanlarda konu dağılımları ile sınav süreleri yeniden düzenlendi." bilgisini verdi.
Yeni düzenlemelerin ÖSYM'nin web sayfasından adaylara sunulduğunu bildiren Aygün, şunları kaydetti:
"ÖABT'de adaylara, Sınıf Öğretmenliği ve Yabancı Dil (İngilizce) alanlarında alan bilgisi ile ilgili 45 soru, alan eğitimi ile ilgili 30 soru; diğer tüm alanlarda ise alan bilgisi ile ilgili 60 soru, alan eğitimi ile ilgili 15 soru sorulacak ve cevaplama süreleri de sözel alanlar için 120 dakika, sayısal alanlar için ise 150 dakika olacak."
İyi yeni alanın örnek soruları yayımlandı
Prof. Dr. Aygün, 2019 yılında ilk defa ÖABT uygulanacak "İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği" ve "Beden Eğitimi Öğretmenliği" branşları için hazırlanan örnek soruların da ÖSYM'nin internet sayfasında yayınladıklarını sözlerine ekledi.