Tam 104 yıl önce atalarımız Çanakkale'de tarih yazdı... Çanakkale Savaşı'nda hem karadan hem de denizden yürütülen savaşta büyük bir zafer kazanıldı. Birçok şehit verildi. Şiirler, destanlar yazıldı. Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale'de "Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum." demişti, bir ulus bu zaferle savaşın seyrini değiştirdi. Şimdi milyonlarca vatansever atalarını şiirler ve sözlerle en güzel şekilde anıyor.
BAŞKAN ERDOĞAN ÇANAKKALE'DE TROYA MÜZESİ'Nİ AÇTITroya Müzesi bizim Çanakkale'yi tarihiyle yeniden buluşturma, bu kadim şehri ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için tekrar bir çekim merkezi haline dönüştürme projemizin adeta son halkasıdır. Bu yönde şimdiye kadar Çanakkale ve yarımada bölgesinde birçok projeyi hayata geçirdik. Bu bölgenin kadim tarihini, kapsamlı, hassas, itinalı ve sabırlı bir çalışmayla tekrar dünya kültür hazinesine kazandırdık.
'ADETA TARİH FIŞKIRAN BİR AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİDİR'
Çanakkale Şehitliğimizi bakımsızlıktan kurtarmak için başbakanlığımın ilk döneminden itibaren büyük bir gayret sarf ettik. Allah'a hamd olsun, yazılan destanın ruhuna, manasına ve önemine uygun bir hüviyete kavuşturduk. Şehitlikler kadar müzeler de bir milletin tarihinin aynasıdır. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Anadolu, her metrekaresinden adeta tarih fışkıran bir açık hava müzesi gibidir. Çanakkale'den Mardin'e Antalya'dan Trabzon'a kadar her bir şehrimiz tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır.
'ÜLKE GENELİNDE 142 MÜZEMİZİ YENİLEDİK'
Dünyada hiçbir ülkeye nasip olmayan bu eşsiz hazinenin kıymetini bilmek; siyasetçisinden sanatçısına çiftçisinden esnafına kadar herkesin görevidir. 82 milyon olarak nasıl tarihi eserlerimize, camilerimize, saraylarımıza sahip çıkıyorsak müzelerimize de aynı hassasiyetle sahip çıkmamızın gereğine inanıyorum. Hükümet olarak son 17 yılda bu alanda gerçekten çok büyük çaba harcadık. Ülke genelinde 142 müzemizi yeniledik, 52 yeni müze açtık. Koleksiyonuyla dünyanın sayılı müzesi arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni restore ettik. Ziyaretçi sayısını 7 milyondan 2018 yılında 28.2 milyona ulaştırdık.
2002 yılında kazıların sayısı 52 iken bu rakam şu anda 122'ye ulaştı. Ülkemizden yurt dışına kaçırılan eserlerin tekrar vatanına, ait olduğu yere geri getirmenin mücadelesini de veriyoruz. Bugün açılışını yapacağımız Troya Müzesi tarihimizi gelecek kuşaklara en güzel biçimde taşıma çabamızın son örneğidir. Troya, UNESCO tarafından 1998 yılında dünya kültür mirasına alınan en önemli ören yerlerimizden birisidir.
Bugün de Troya'nın barındırdığı tarihi hazineleri hizmete açıyoruz. 19 Nisan 2013 tarihinde inşasına ba��ladığımız Troya Müzesi'ni 64 milyon 444 bin liralık yatırım bedeliyle hayata geçiriyoruz. 52 eser açık teşhir, 1712 eser ise kapalı teşhir olmak üzere 1764 eserin sergisini yapıyoruz. Ayrıca müzede sergilenmek üzere tespit edilen birçok kayıp eserin yurt dışından ülkemize getirilmesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kültür bakanlığımızın bu süreci hassasiyetle takip ederek müzeyi daha da zenginleştireceğine inanıyorum.
Bir kez daha Troya Müzesi'nin ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Herkesi tebrik ediyorum. Çanakkale şehitlerimizi bir kere daha yad ediyorum.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale'de "Çanakkale Şehitler Abidesi Camisi"nin açılışına katıldı. Açılışa Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katıldı.
Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıl dönümü yurt genelinde büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Başkan Erdoğan kutlamaların yapıldığı törende konuştu.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;
Rüyası rüyamız davası davamız sevdası sevdamız Çanakkale. Kahramanlıkların diyarı Çanakkale. İstiklalimiz ve istikbalimiz için toprağa giren tüm şehitlerimize rahmet diliyorum.
Çanakkale istiklalimizin kalesi. 104 yıldır kalbimizde sönmeyen bir ocak gibi tüten Çanakkale.
18 Mart şehitlerimizi 1. Dünya savaşında pek çok cephede verdiğimiz şehitlerimizi İstiklal harbi şehitlerimizi terörle mücadele şehitlerimizi 15 temmuz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Çanakkale'de verilen mücadeleyi, anlamayan hiç kimseye bu ülkenin havası da suyu da ekmeği de helal olmaz.
Çanakkale savaşını savaşlardan savaş sanan birisinin bu ülkeyle ilgisi yok demektir. Çanakkale'yi hazmedemeyen istiklal harbimizin kodlarını da çözemez.
Ömrünün son döneminde istiklal marşı yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı diye soran bir dostuna Mehmet Akif Allah bir daha bu millete istiklal marşı yazdırmasın diye cevap vermiştir.
Biz de diyoruz ki Allah bu milleti bir daha Çanakkale'deki gibi biri imtihana tabi tutmasın. Şayet böyle bir durum olursa Çanakkale'nin denizi de topraklarını o düşmanlara mezar etmekten asla çekinmeyiz.
Türkiye'nin sabrını ve kararlılığını aradan geçen bir asra aşkın zaman rağmen halen sınamaya devam ediyorlar. Suriye sınırımızı taciz ederek burada bir terör koridoru kurmaya çalışarak devam ediyorlar.
Kıbrıs'ta doğu Akdeniz'de haklarımıza tecavüz etmeye kalkarak bunu sınıyorlar. Ege'de denize ayak basamaz hale getirmeye çalışarak sınıyorlar. Ülkemizde darbe girişimlerinde bulunarak karanlık ittifaklar kurarak sınıyorlar. Hatta ülkemizden 16 bin kilometre uzakta Yeni Zelanda'da verdikleri mesajlarla sınıyorlar. Çanakkale'den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyoruz ve diyoruz ki mesajınızı aldık. Niyetiniz anladık kininizi canlı olduğunu anladık.
Bir teröristin ortaya çıkmak suretiyle 50 Müslümanı öldürmesinin ne olduğunu anladık. Yaşadığımız toprakları aldığımız nefesi bize çok gördüğünüz anladık.
İSTANBUL'U KONSTANTİNOPOLOLİS YAPAMAYACAKSINIZ
Bu bireysel bir olay değildir örgütlüdür. Biz buradayız biz Çanakkale'deyiz. İstanbul'u Konstantinopololis yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldi kimileri tabutla döndü. Siz de gelirseniz dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan şüpheniz olmasın.
Başkan Erdoğan kutlamaların yapılacağı tören alanına geldi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenecek 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 104. Yılı Töreni'ne katılmak üzere kente geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Havalimanı'nda kendisini karşılayanlar arasında bulunan yerel kıyafetli çocuklara hediye verdi, fotoğraf çektirdi.
Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıl dönümü dolayısıyla, Çanakkale'de tören düzenlendi.Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça ile Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.
Bu sırada "TCG Burgazada" gemisinden 21 pare top atışı yapıldı.
Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.
Ardından, TBMM tarafından 1994 yılında 253 bin şehit anısına 3972 sayılı kanunla Çanakkale'ye verilen "Çanakkale geçilmez" yazılı altın madalya, Bakan Akar ve beraberindekiler tarafından Türk bayrağına takılarak göndere çekildi.
Törene, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, AK Parti İl Başkanı Gültekin Yıldız, Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Marc İnnes-Brown, Avrupa Askeri Sorumlusu Tuğamiral Guy Howtorn ve Hükümet Askeri Ataşesi Albay Richard Campbell, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Wendy Hinton, Hükümet Askeri Ataşesi Yarbay Emma Tomas ile askeri ve sivil yetkililer katıldı.
Etkinliğin ardından, Avustralya ile Yeni Zelanda'dan gelen konuklar ve törene katılan vatandaşlarla bir süre sohbet eden Bakan Akar, daha sonra Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığına geçerek inceleme ve denetlemelerde bulundu.
TÜM HAZIRLIKLAR TAMAM
Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıl dönümü dolayısıyla tarihi Gelibolu Yarımadası'nda yapılacak törenler için tüm hazırlıklar tamamlandı.
Türk tarihinin altın sayfalarından olan, eşsiz kahramanlıkların yaşandığı, vatan ve millet sevgisinin sembolleştiği, ülkenin her köşesinden gelen gençlerin kutsal saydığı değerler için canını feda ederek "Çanakkale geçilmez" destanını yazdığı Gelibolu Yarımadası, eşsiz zaferin 104. yıl dönümünde düzenlenecek törenlere hazır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı koordinesindeki 210 kişilik ekip, tören öncesi hazırlık çalışmalarını titizlikle yürüttü. Tören alanına 3 bin kişilik portatif tribün, protokol çadırı, ses sistemleri ve iki büyük ekran kuruldu.
Bölgede peyzaj düzenlemesi yapılmasının yanı sıra belirlenen kısımlar yeşillendirildi. Şehitler Abidesi çevresine 15 bin kırmızı ve beyaz şakayık dikildi.