Mürted ne demek, kelime anlamı nedir? Mürted Hava Üssü nerede? İşte Mürted hakkında tüm detaylar

Mürted ne demek? Rusyada'dan alınan S-400'lerin getirildiği Mürted Hava Üssü ile ilgili detaylar vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Mürted'in ne anlama geldiğini ve Mürted Hava Üssü'nün nerede olduğu, internet üzerinde en çok aranılan konular arasında yer alıyor. Peki, Mürted ne demek, kelime anlamı nedir? Mürted Hava Üssü nerede? İşte Mürted hakkında tüm detaylar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :13 Temmuz 2019 , 11:03 Güncelleme Tarihi :15 Temmuz 2019 , 10:18
Mürted ne demek, kelime anlamı nedir? Mürted Hava Üssü nerede? İşte Mürted hakkında tüm detaylar

S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin malzemeleri 12 Temmuz itibarıyla Mürted Hava Meydanı'na getirilmeye başlandı. S-400'lerin getirildiği Mürted Hava Üssü'nün nerede olduğunu merak eden vatandaşlar, bir yandan da Mürted'in ne anlama geldiğini araştırıyor. Peki, Mürted ne demek, kelime anlamı nedir? Mürted Hava Üssü nerede? İşte Mürted hakkında tüm detaylar...

MÜRTED HAVA ÜSSÜ NEREDE?

Mürted Hava Üssü, Ankara'nın 35 km kuzey batısında bulunan Kahramankazan ilçesi yakınlarındaki Türk Hava Kuvvetleri üssüdür. 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'na bağlı hava üssünde 4. Ana Jet Üs Komutanlığı da yer almaktadır. 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişiminin bu üste planlanması ve koordinasyonun sağlanması üzerine hükümet tarafından kapatılma kararı alındı.


Mürted ile ilgili merak edilenler için diğer sayfaları ziyaret ediniz...

MÜRTED NE DEMEK, KELİME ANLAMI NEDİR?

Akıncı Üssü'nün bulunduğu alana Mürted isminin verilmesi ise çok eskilere dayanıyor. Bir mürtedlik vakasına dayanan bu ismin tarihi ise şöyle:

Mürted, 15 Temmuz'da FETÖ'nün hain darbe girişiminin merkez üssü olarak kullanıldığı tespit edilen Çubuk ilçesindeki Akıncı Üssü'nün eski adı, yani Mürted Hava Üssü. Üsse ismini veren bölgeye Mürted isminin konulmasının sebebi ise 1402 yılında bu bölgede gerçekleşen Ankara Savaşı'na kadar uzanıyor.

Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid ile Timur Han arasında Ankara Çubuk Ovası'nda yaşanan savaş öncesinde Timur, Anadolu'daki Osmanlı beylerine haber gönderip onlara beylik topraklarını geri vereceğini, eğer Bayezid'in yanında savaşmazlarsa ya da kendi tarafında savaşılarsa bu hakdan yararlanacakları vaadinde bulunmuştu. 1402 yılında, Çubuk Ovası'nda iki ordu karşı karşıya geldiğinde Bayezid'in Timur'un ordusuna taarruza geçtiği sırada, sadece Osmanlı güçlerinin taarruz kollarından birini oluşturan Kara Tatarlar'ın ve komutasındaki bazı askerlerin Timur'un bu vaadine karşılık verdiği, Bayezid'e ihanet ettiği anlaşıldı.

Osmanlı ordusunun taarruz gücünü içeriden kıran Kara Tatarlar ve bazı Anadolu komutanları, Timur güçlerinin yanına geçerek savaşın kaderini değiştirdi ve Osmanlı Devleti'nin kuruluş ve yükselme dönemine darbe vurdu. Savaşı kaybeden Yıldırım Bayezid Timur'a esir düştü.

Bu savaşın ardından buraya Mürted adı verildi. Mürted'in kelime anlamı TDK'ya göre "Müslümanlığı bırakıp başka dine geçmiş kimse". Osmanlı döneminde Anadolu beyliklerinin Türklük ile Müslümanlığı tek kimlikle birleştirmiş olması nedeniyle Kara Tatarlar'ın ihaneti "dinden çıkma" olarak kabul edilmiş ve ihanetin yaşandığı ovaya Mürted adı verilmişti.
Daha sonrasında Akıncı Üssü'nün konuşlandırıldığı bu bölgede 15 Temmuz gecesi ihanet şebekesinin harekat üssü olması nedeniyle kapatılacağı Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Akıncı Üssü'nün bulunduğu bölgenin 614 yıl sonra tekrar Mürted olarak değiştirilmesi gündeme gelmiş durumda.

1990'lara kadar Mürted Hava Üssü olarak adlandırılan üssün 1990'ların ortasından sonra ismi, Akıncılar Hava Üssü olarak değiştirilmişti.

AKINCI İSMİ MÜRTED İLE DEĞİŞTİRİLDİ!

1950'de ABD'ye tahsis edilen askeri üs, 1996'da soğuk savaşın sona ermesinden sonra kapatılıp Türk Hava Kuvvetleri'ne devredildi. Bundan sonra adı Akıncı Hava Üssü olarak değiştirildi. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ''Akıncı'' adının yerini ''Mürted'' aldı.

OHAL kararlarıyla Akıncı Hava Üssü'ndeki üç F-16 filosu kapatıldı. Akıncı'daki 141, 142 ve 143'üncü filolara ait 60'a yakın F-16, Konya, Merzifon (pisti tamirde olduğu için filolar Erzurum'da) ve Eskişehir'e gönderildi. Normal şartlar altında tugay olan ve komutanı tuğgeneral rütbesinde olan üs, filolarının dağıtılmasının ardından hava meydan komutanlığı statüsünde bulunuyor.