FaceApp büyük tehlike saçıyor! FaceApp yaşlandırma programıyla bir veri tabanı oluşturuluyor, kişisel bilgiler kopyalanıyor

Facebook, Twitter, Instagram... Hayatımızın vazgeçilmezi olan bu sosyal medya platformlarına dikkat... Son günlerin akımı olan FaceApp, birçok kişi hatta ünlüler tarafından da kullanılmaya başlandı. Fakat, kimse tehlikenin farkında değil. Facebook ile başlayan yüz yașlandırma uygulamaları ve son günlerin trendi FaceApp, yüz tanıma sistemleri için bir veri tabanı oluşturuyor ve sizin genç yaşlı halinizi sisteme kayıt ediyor. En büyük tehlike ise bu verilerin başka yerlerde servis ediliyor olması. Bu verileri yüz tanıma şirketleri depoluyor ve kişisel verileri kopyalıyor... İsrail ordusu, işgal ettiği bölgelerdeki Filistinliler'e yönelik olarak yüz tanıma sistemi kullanıyor. Söz konusu uygulama iki nedenle kullanıyor. İlk sebep, İsrail'e çalışmak için geçen Filistinliler'i ayırt etmek, ikincisi ise "güvenlik" olarak sıralanıyor. İsrail bu uygulama ile daha hızlı sonuç alıyor. İşte eğlence amacıyla kullanılan FaceApp gibi programların doğuracağı tehlikeli sonuçlar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :16 Temmuz 2019 , 22:41 Güncelleme Tarihi :16 Temmuz 2019 , 22:44
FaceApp büyük tehlike saçıyor! FaceApp yaşlandırma programıyla bir veri tabanı oluşturuluyor, kişisel bilgiler kopyalanıyor

İÇİNDEKİLER

Yüz tanıma teknolojisi kim olduğumuzu ve nereye gittiğimizi anında kaydedilebilen, paylaşılabilen ve analiz edilebilen, izi sürülebilir bir bilgiye dönüştürmeyi vadediyor.

YÜZ TANIMA TEKNOLOJİSİ MAHREMİYETİ TEHDİT EDİYOR
Yüz tanıma teknolojisi on yıllardır var olsa da son yıllarda yapay zeka ve bilgisayar desteği sayesinde çok daha hızlı bir şekilde ilerliyor.Bu teknoloji artık sınırlarda insanları teşhis etmek, akıllı telefonların kilidini açmak, suçluları teşhis etmek ve bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılıyor.

Fakat bazı şirketler bu teknolojiyi daha da ileri götürerek insanların duygularını,niyetlerini algılayabileceklerini savunuyor.

FACEAPP TEHLİKESİ
Sosyal medyada çok konuşulan Face App yaşlandırma programı vatandaşlar tarafından internette çok araştırılanlar arasında yer alıyor. Birçok kişi Face App programını indirerek uygulamayla kendi fotoğraflarının 30-40 yıl sonraki haline bakıyor. Peki, Face App yaşlandırma programı tehlikeli mi?

Facebook'ta geçen haftadan bu yana yayılan değişim hareketi FaceApp, bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi. Facebook ile başlayan yüz yașlandırma uygulamaları yüz tanıma sistemleri için bir veri tabanı oluşturuyor. Bir iddia ise, programı kullananların genç yaşlı halinini sisteme kayıt ediyor bu veriler belli yerlere servis ediliyor. Çin hükümeti bu sistem ile 50.000 kişilik bir konserde aranılan bir suçluyu yakalamayı başardı. Şifre hatta parmak izi girmeden yalnızca yüz tanıma sistemi ile açılan telefonlarımız var. FaceApp kullanırken tekrar bi düşünün... Belki de bu projenin bir parçasıdır!

O KİŞİLERİ TANIMAK İÇİN KULLANILIYOR
Facebook'un yanı sıra Instagram ve Twitter'da geçen hafta başlayan harekete milyonlarca kişi, 10 yıl önce ve sonra çekilmiş fotoğraflarını yan yana paylaşarak katılım gösterdi.Facebook, kullanıcılarını ve birlikte fotoğraf çektirdikleri kişileri tanımak için yıllardır yüz tanıma programı kullanıyor.

Teknoloji haberleri sitesi Wired'ın yazarlarından Kate O'Neill de hareketin "zararsız bir eğlence olmadığını" öne süren bir makale kaleme aldı. O'Neill, 10 yıl öncesi ve sonrasını yan yana gösteren fotoğrafların, insanların yıllar içindeki değişimini yakalamaya çalışan bir teknoloji için çok kullanışlı olduğunu vurguladı. Tartışma üzerine Facebook da hareketle ilgisi olmadığını bildiren bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "kullanıcıların başlattığı hareketin kendiliğinden yayıldığı ve şirketin bundan çıkar sağlamadığı" ifadesi yer aldı.

YÜZ TANIMA ALGORİTMALARI GELİŞTİRME AMACI MI TAŞIYOR?
Öte yandan, Yapay zeka konusuyla ilgilenen uzmanlar, kişilerin sosyal medyada 10 yıl öncesi ve sonrası fotoğraflarını karşılaştırmalı paylaştığı hareketin, "yüz tanıma algoritmaları geliştirme amacı taşıyor olabileceği"ni savundu. Dünyada birçok devlet ve özel şirket, güvenilir ve hızlı olduğunu söyleyerek yüz tanıma programlarını kullanıyor.

Bazı araştırmacılar, yüz tanıma teknolojisinin kart ve şifrelerin gizli tutulması, suçluların yakalanması ve ülkeye giriş çıkışların denetlenmesi gibi alanlarda hızlı ve güvenilir bir araç olduğunu söylüyor.Bazılarına göre ise bu, mahremiyetin yok olduğu bir distopyanın parçası. Yüz tanıma teknolojisi, birçok ülkede özellikle güvenlik ve eğlence amaçlı kullanılıyor.

Avustralya'daki havaalanlarında benzer bir yüz tanıma sisteminin pasaportların yerine geçeceği konuşuluyor. Almanya da "terörle mücadele" kapsamında havaalanlarında ve tren istasyonlarında uygulamayı hayata geçirebilir. Bu programlarla aileler kayıp çocuklarını ve yakınlarını bulabiliyor, hatta bir araştırmaya göre genetik bozukluklar teşhis edilebiliyor.Bilgisayar, telefon ve kart şifrelerini çok sık unutanlar için de bir kurtarıcı olarak görülüyor.

YÜZ TANIMA SİSTEMİ SADECE YENİLİK VE KOLAYLIK DEĞİL
Araştırmacılara göre, yüz tanıma teknolojisi sadece yenilik ve kolaylığı akla getirmiyor.
Yüz tanıma teknolojisi şirketi Kairos'un kurucusu Brian Brackeen, sistemin kötü amaçlı kullanımlara açık olduğuna dikkat çekiyor.

Temel sorular şunlar: Biz bir teknolojinin yüzümüzü tanımasını istiyor muyuz? Devletler ve özel şirketler elindeki veri tabanlarını nasıl ve ne zaman kullanıyor? George Orwell'in ünlü "1984" romanındaki gibi "Büyük Birader" bizi mi izliyor?

TEHLİKE BÜYÜK!
Öte yandan, teknolojinin yayılarak çocuk istismarı, cinsel taciz gibi suçların, casusluk ve gizli takiplerin önünü açmasından endişe ediliyor. Akıllı telefonlardaki bazı uygulamalar şimdiden kapsamlı olarak bu programları kullanmaya başladı. Bu da kişisel kullanımların yaratabileceği güvenlik risklerini ve gizlilik ihlallerini gündeme getiriyor.

İSRAİL ORDUSU FİLİSTİNLİLERE KARŞI BU SİSTEMİ KULLANIYOR
İsrail ordusu, işgal ettiği bölgelerdeki Filistinliler'e yönelik olarak yüz tanıma sistemi kullanıyor. Söz konusu uygulama iki nedenle kullanıyor. İlk sebep, İsrail'e çalışmak için geçen Filistinliler'i ayırt etmek, ikincisi ise "güvenlik" olarak sıralanıyor.

Bir ordu yetkilisi söz konusu uygulamayı doğruladı. İsrailli yetkili 29 noktaya kamera kurulduğunu belirtirken, "Bu uygulama ile daha hızlı ve etkili sonuç alacağız" ifadelerini kullandı. Yüz tanıma uygulaması tüm dünyada tartışılırken, ABD'nin San Francisco kentinde alınan karara göre şehir genelinde yüz tanıma teknolojilerinin kullanımı tamamen yasaklandı.

MİLYONLARCA FOTOĞRAFI VERİ TABANLARINDA TOPLADILAR
Teknoloji devleri Facebook ve Google, etiketleme teknolojileri için milyonlarca fotoğrafı veri tabanında topladı. Bu verilerin siber saldırılarda ele geçirilmesinin mümkün olup olmadığı ise bilinmiyor..