Af yasası flaş gelişme! Kimleri kapsayacak?

AF - AK Parti grubu, Yargı Reformu Stratejisi Belgesi birinci paketi hazırlıklarını tamamladı. CHP, MHP ve İYİ Parti ile istişareleri tamamlayan AK Parti, söz konusu düzenlemeyi yasa teklifi haline getirdi. AK Parti grup yönetimi, Yargı Paketi başta olmak üzere yarın Meclis çalışmaları ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunum yapacak.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :27 Eylül 2019 , 18:12 Güncelleme Tarihi :04 Ekim 2019 , 16:52
Af yasası flaş gelişme! Kimleri kapsayacak?

İÇİNDEKİLER

AF - Af yasası ile ilgili her gün yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Binlerce mahkum ve onların aileleri af yasasının bir an önce çıkmasını bekliyor. Af yasası ile ilgili oldukça geniş bir haber takvim.com.tr ekibi olarak sizler için hazırladık. AK Parti, Yargı Reformu Stratejisi Belgesi birinci paketini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, ardından da TBMM'ye sunacak.

AF YASASI SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

AF YASASI SON DAKİKA HABERLERİ

TASLAK HDP'YE DE GÖNDERİLDİ

Öte yandan, HDP ile resmi temas kurmayan AK Parti kurmayları, Yargı Paketini incelemek üzere HDP grubuna da gönderdi. Ancak görüş alışverişi olmadı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, partisinin terör, çocuk ve kadına yönelik suçlar gibi belli suçlar hariç tutulmak üzere, cezalarda 5 yıllık indirim yapılmasına yönelik "şartlı ceza indirimi" talebine ilişkin, "Bu, birinci yargı paketinde yok ama ikinci yargı paketinde olacağını düşünüyoruz. Bu yönde beklentimiz var." dedi. Akçay, AA muhabirinin sorularını yanıtladı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AK Parti Grubu tarafından iletilen ilk yargı paketine yönelik ana muhalefet partisinin "beklentileri karşılamadığı" yönündeki eleştirisini haklı bulmadıklarını belirten Akçay, pakette yargılama süreçlerinin hızlandırılmasına yönelik çok önemli düzenlemelerin yer aldığına işaret etti.

"Geciken adalet, adalet değildir." söylemini anımsatan Akçay, "Birinci yargı paketine göre, yargılama, 'seri muhakeme' ve 'basit 'yargılama' usulu olarak ikiye ayrılacak. Yargılama konuları bu iki usule göre dağıtılıyor. Böylece yargılamanın daha hızlı yapılması sağlanacak. Mahkemelerdeki iş yükü önemli ölçüde azalacak. Pakette, adaletin daha kısa sürede tecelli etmesi için reform niteliğinde düzenlemeler var." diye konuştu. Akçay, partisinin yetkili kurullarının yargı paketine yönelik görüşmelerini sürdürdüğünü, AK Parti Grubu'na bu konuda kendi çalışmalarını sunacaklarını anlattı. Erkan Akçay, yargı reformuna yönelik birinci paket ile iletilmesi beklenen ikinci paketin, bütçe görüşmeleri başlayana kadar yasalaşmasını öngördüklerini de bildirerek, yargı reformuna yönelik üçüncü ve dördüncü paketlerin hazırlanması halinde, bunların bütçe sonrası kanunlaşabileceğini kaydetti. MHP'nin daha önce gündeme getirdiği; terör, çocuk ve kadına yönelik suçlar gibi belli suçlar hariç tutulmak üzere cezalarda 5 yıllık indirim yapılmasına yönelik şartlı ceza indirimi talebini anımsatan Akçay, "Bu, birinci yargı paketinde yok ama ikinci yargı paketinde olacağını düşünüyoruz. Bu yönde beklentimiz var. " dedi.

Akçay, ayrıca ikinci veya olası diğer yargı paketlerinde, Adalet Komisyonu'nda bekleyen kanun tekliflerindeki düzenlemelere yer verilmesi için çalışacaklarını aktardı.

AK PARTİ'DEN AF PLANI

Bostancı, çalışmayı netleştirerek gelecek hafta muhalefete sunmayı planladıklarını söyleyerek "Yargı paketine ilişkin muhalefetle iyi bir çalışma yürütmek istiyoruz, ortak konsensusla paketin geçmesinden yanayız" diye konuştu.

EYLÜL SONU MECLİS'TE

Yargı paketi çalışmasını eylül ayı içinde bitirmek istediklerini belirten Bostancı, "13 gün var, 13 günde bitirmeyi planlıyoruz" sonrasında teklif Meclis Başkanlığına sunulacak" ifadelerini kullandı.

Bostancı, yargı paketinde idam cezasına ilişkin bir düzenleme ise olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'ten geçmesi durumunda idam düzenlemesini onaylayacağını söylemişti.

AF VE CEZA İNDİRİMİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Yargı Reformu Stratejisi'ndeki hedefleri hayata geçirecek yargı paketi, 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılında Meclis'in öncelikli gündemi olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yargı yılı açılış konuşmasında Yargı Reformu Stratejisi hazırlıklarında son aşamaya gelindiğini açıkladı.

30 BİN KİŞİ TAHLİYE OLACAK

Yargıda iş yükünü azaltacak, ifade özgürlüğünü genişletecek paket ile 30 bin kişinin cezaevlerinden tahliye edilmesi öngörülüyor.