16 Aralık Meclis gündemi! EYT, KYK Borçları, Genel Af ve Nafaka çıktı mı?

16 Aralık Meclis gündemi ve EYT, Af, Nafaka, Taşeron işçi, KYK borçları ve 3600 ek gösterge son dakika gelişmeleri oldukça merak ediliyor.Peki, 3600 ek gösterge, genel af yasası ne zaman çıkacak?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :16 Aralık 2019 , 09:28 Güncelleme Tarihi :22 Aralık 2019 , 12:06
16 Aralık Meclis gündemi! EYT, KYK Borçları, Genel Af ve Nafaka çıktı mı?

İÇİNDEKİLER

TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak konu başlıkları 2019 yılı Aralık ayı ve 2020 yılı Ocak dönemi itibariyle sıklaştı. Yoğun mesai harcayan meclis düzenlemelere son halini vermeyi ve görüşülmesi planlanan konu başlıkları hakkında da çalışmalarına devam ediyor.

16 ARALIK MECLİS GÜNDEMİ

Basın Toplantısı 10:30

Sn. Serpil KEMALBAY PEKGÖZEGÜ - HDP İZMİ...

Basın Toplantısı 11:00

Sn. Seyit TORUN - CHP ORDU Milletvekili

Komisyon Toplantısı 11:00

DIŞİŞLERİ KOMİSYONU

Basın Toplantısı 13:30

Sn. Haydar AKAR - CHP KOCAELİ Milletveki...

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

AF, KYK BORÇLARI, EYT VE NAFAKA MECLİS'TE

EYT, KYK Borçları, Genel Af ve Nafaka adına atılacak adımlar gerçekleştirilecek görüşmeler milyonlarca vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. toplumun genelini ilgilendiren bu dört düzenlemeye dair siyasilerin yeni açıklamalarda bulunması bekleniyor. Meclis'te dile getirilmesi beklenen EYT, KYK Borçları, Genel Af ve Nafaka başlıklarına ilişkin son durum değerlendirmeleri sizlerle.

SON DAKİKA AF HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

GENEL AF YASASI

Genel af yasası bekleyen vatandaşlara yönelik en önemli açıklamalarda birisi kısa süre önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından geldi. MHP Lideri Devlet Bahçeli açıklamasında, parti olarak sundukları genel af düzenlemesi kanun teklifini hatırlatarak bu teklifi geri çektiklerini hatırlattı. Af yasasına ilişkin atılan bu adım ise Meclis'te ele alınan ve görüşülmeye devam edecek başlıklar arasında.

EYT YASASI

EYT konusuna dair siyasilerin açıklamalarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ele alınan emeklilikte yaşa takılanlar yasası için ise çok net ifadeler kullanıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan eyt düzenlemesi adına yapmış olduğu konuşmasında; bu düzenlemenin çıkmasının mümkün olmadığını ifade ederek imzalamayacağını açıklamıştı.

SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

EYT ÇIKARSA KİMLER YARARLANACAK?

EYT kanunun Meclis'te görüşülmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması durumunda 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı girişi bulunan kişileri kapsayacağı belirtiliyor. 1999'da yürürlüğe alınan 4447 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı kadın sigortalılıklarda 58, erkek sigortalılarda ise 60 olarak belirlenmişti. Emeklilik için prim gün sayısı da 7 bine çıkartılmıştı. Bu yüzden de EYT kanunu çıkarsa 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan sigortalılar, kanunun kapsamında bulunacak.

EYT ÇIKARSA NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

EYT kanunun çıkması durumunda kamuoyunda EYT'liler olarak isimlendirilen emeklilikte yaşa takılan 6 milyon vatandaş bulunduğu belirtiliyor. Bu doğrultuda da EYT kanunun çıkmasından sonra ne zaman emekli olurum sorusu da gündeme geliyor. Ancak her vatandaşın sigortalılık durumunun farklı olması ve yanı sıra 4A/4B/4C şeklinde farklı sigorta kolları için belirlenmiş olan emeklilik koşulları farklılık gösterdiğinden, bu emeklilik tarihlerinin zamana yayılacağı tahmin ediliyor. Ne olursa olsun 6 milyon vatandaşın aniden emekli olmasının devlet bütçesi için oluşturacağı ciddi yük dolayısı ile gerçekçi bir yaklaşımda bu sürecin aniden olmasının mümkün olmadığı görülüyor.

NAFAKADA EMSAL KARAR

Son günlerde süresiz nafakayla ilgili tartışmalar sürerken Yargıtay'dan emsal bir karar çıktı. Yüksek mahkeme, çalıştığı işyerinden kendi isteğiyle çıkan kadına nafaka verilemeyeceğine hükmetti. Olay şöyle gelişti: Şiddetli geçimsizlik yaşayan karı koca Aile Mahkemesi'nde karşılıklı boşanma davası açtı. Mahkeme, davacı kadının açtığı boşanma davası sonucunda davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına hükmetti. Davacı kadın lehine nafakaya ve tarafların tazminat taleplerinin reddine karar verildi. Kararı her iki taraf da temyiz etti. Son günlerde süresiz nafakayla ilgili tartışmalar sürerken Yargıtay'dan emsal bir karar çıktı. Yüksek mahkeme, çalıştığı işyerinden kendi isteğiyle çıkan kadına nafaka verilemeyeceğine hükmetti.

Olay şöyle gelişti: Şiddetli geçimsizlik yaşayan karı koca Aile Mahkemesi'nde karşılıklı boşanma davası açtı. Mahkeme, davacı kadının açtığı boşanma davası sonucunda davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına hükmetti. Davacı kadın lehine nafakaya ve tarafların tazminat taleplerinin reddine karar verildi. Kararı her iki taraf da temyiz etti.

KYK BORÇLARI

KYK Öğrenim Kredisine dair vatandaşları sevindiren açıklama ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan gelmişti. Bakan Berat Albayrak bu borçlar için çalışmalar yapıldığını ifade etmiş ancak içeriği hakkında bilgi vermemişti. Borçların silinmesi, faizlerin silinmesi veya borçların yapılandırılması konusunda bir düzenlemesi olması beklenirken yasanın Aralık ayı sona ermeden çıkması bekleniyor. NAFAKA Nafaka konusu da çok sayıda vatandaş tarafından bekleniyor. Süresiz nafaka olarak düzenlemenin sona ermesi ve bu alanda kökü değişikler yapılması beklenirken Adalet Bakanlığı'nın çalışmasının tamamlaması gerekiyor. Konu TBMM'de siyasiler tarafından ele alınırken Aralık sonunda çıkacak yeni yargı paketinde olup olmayacağı da merak ediliyor.

KIDEM TAZMİNATI SON DURUM NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonuna ilişkin ilk çerçeveyi hazırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "tek bir çalışanın mağdur edilmeyeceğini" vurguladığı kıdem tazminatı konusunda, geçmişteki çalışmalar da dikkate alınarak yeni bir model üzerinde çalışılıyor. Yeni modelin dört sac ayağını "fon gelirlerinin işletilmesi, işverenin devlet desteği ile emeklilik finansmanına dahil edilmesi, tamamlayıcı emeklilik, çalışanların haklarının korunması" oluşturuyor. Bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonu, Bireysel Emeklilik Sistemi ile entegre edilecek. Hem işçi hem de işvereni rahatlatan bir model ortaya konulacak.

SON DAKİKA KIDEM TAZMİNATI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

EK GÖSTERGE NEDİR

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli unsurlardan biridir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1'inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır. 657 sayılı Devlet Kanunu'na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlardı.

TAŞERONLARDA SON DURUM NEDİR?

Kamuda 4/D'li olarak görev yapan taşeron işçilere ekim ayında da 5 günlük ikramiye ödemesi gerçekleştirilecek. Bu noktada eğitim ödemesi olarak yapılacak olan tutarlar öğrenim düzeyine göre değişmektedir. İşçilere ilköğretime devam eden çocuğu olması durumunda 100 TL, ortaokula devam eden bir çocuğu olması durumunda 110 TL, liseye devam etmesi durumunda 120 ve yükseköğretim düzeyinde bir eğitim alması durumunda ise 140 TL ödeme yapılacak.

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ