Son dakika: Başkan Erdoğan'dan 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda önemli açıklamalar

Son dakika haberine göre 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Başkan Erdoğan, "2019 yılı tüm sıkıntıları hissettiğimiz yıl oldu. 2019 bir yıkılış ve teslim oluş yılı olarak öngörülmüştü. Biz 2019 yılını tekrar yükseliş yılı haline dönüştürdük. Terör örgütlerini sınırlarımızdan uzaklaştırdık. Darbecilere dünyayı zindan ettik. Terör koridorunu boşalttık. Şimdi yeni şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz. dedi. Başkan Erdoğan, "Bu yılın ilk yarısında 13 bin 750 yatak kapasiteli 21 adet yurdu daha hizmete açıyoruz." diyerek öğrencilere müjdeyi verdi. Erdoğan savunma sanayi alanına ilişkin olarak "Şimdi Akıncı geliyor. Donanımlarıyla çok güçlü. Dünyada bu sınıfta en iyi aracı üreten 3 ülkeden biri olduk." dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. AK Parti hükümetinin yıl boyu faaliyetlerini kalem kalem açıkladığı konuşmada Erdoğan, "Türkiye'nin 2023 yürüyüşü, içeride ve dışarıda pek çok kesimi rahatsız etmiştir" dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

SİNSİ TUZAKLARIN ÜSTESİNDEN GELDİK
Yetkiyi doğrudan milletten alan bir hükümet olarak, yaptıklarımızın hesabını milletimize vermek en başta gelen görevimizdir. Bakanlıkların ve kurumların faaliyetlerini yakından izliyoruz. Aksaklıklara ve sorunlara karşı hızlıca hareket ediyoruz. 2001 yılında 2023 hedeflerimizi sunduk. Türkiye'nin 2023 yürüyüşü içeride ve dışarıda pek çok kesimi rahatsız etmiştir. Ülkemize yönelik saldırılar artmış ve çeşitlenmiştir. Bu kesintisiz saldırı döneminin amacı ülkemizi 2023 hedeflerinden alıkoymak olduğu açıktır. Bu saldırıların hepsini de boşa çıkardık. Sokaklarımızı kaosa teslim etmedik, meydanı darbecilere bırakmadık. Ekonomik tetikçilere teslim olmadık. Çok sinsi tuzaklarla karşılaştık hepsinin üstesinden gelmeyi başardık.

YENİ ŞAHLANIŞ DÖNEMİNİN KAPILARINI AÇIYORUZ
2019 yılı tüm sıkıntıları hissettiğimiz yıl oldu. 2019 bir yıkılış ve teslim oluş yılı olarak öngörülmüştü. Biz 2019 yılını tekrar yükseliş yılı haline dönüştürdük. Terör örgütlerini sınırlarımızdan uzaklaştırdık. Darbecilere dünyayı zindan ettik. Terör koridorunu boşalttık. Şimdi yeni şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz.

ONLARI HÜSRANA UĞRATMAYI SÜRDÜRECEĞİZ
Bu büyük milletin istiklali ve istikbali için destan yazmaya devam edeceğini göstereceği bir yıla giriyoruz. Türkiye'nin tökezlenmesini bekleyenleri hüsrana uğratmayı sürdüreceğiz.

Kendimizi muhasebeye çekmeye devam ediyoruz. Yaptığımız değerlendirmede sorunların, eski sistemin alışkanlıklarından kaynaklandığını gördük. Tıkanıklık noktalarını çözecek bir dizi tedbiri hayata geçirmeye başladık. Önümüzdeki dönemde ilgili orta ve uzun vadeli planları hazırladık.

Geçtiğimiz yılı zor ama verimli çalışmalarla kapattık. 2019 yılı bin 161 eylemi tamamladık. Bütçe konusundaki tüm sıkıntılara rağmen ilk yarısında yüzde 98, ikinci yarısında da yüzde 89 gerçekleşme oranı yakaladık. 68 milyar lira bütçe kullandık.

EĞİTİM
Öğretmen sayısını 652 bin ilaveyle 947 bine çıkardık. Derslik sayısını 589 bine yükselttik. Üniversite sayısını 207'ye, akademik personel sayısını 169 bine ulaştırdık. Üniversite öğrenci sayısı ile 8 milyona tırmandı. Birileri 'Rakamlar iyi de, kalite?' diyebilir. Tespiti doğru olabilir. Keyfiyet itibariyle sıkıntımız olabilir ama bu adımlarla keyfiyeti yakalayacağız. Böylece Batı'yla yarışır hale geleceklerdir. Üniversite harçlarını kaldırdık. Okul değerlendirme profilini oluşturduk ve 3 ay içinde hayata geçiriyoruz. 5 binden fazla tasarım sınıfını açtık. Bu yılın ilk 6 ayında 2 bin ve izleyen dönemde 10 bin beceri atölyesi kurmayı planlıyoruz.

SAĞLIK
Sağlık en büyük reformları gerçekleştirdiğimiz alanların başında geliyor. Ülkemizde sağlık sistemi tüm dünyaya örnek olacak şekle geldi. En büyük yatırımlarımızı sağlık alanında yaptık. Kişi başı sağlık harcamasını 19 liradan 140 liraya çıkarırken, vatandaşlarımızın harcamasını yüzde 20'den yüzde 17'ye gerilettik. 2019'da anti serum üretimine başladık. Sağlık turizmi için ülkemize gelen hasta sayısı 470 bine ulaştı. Bu sayı önce 750 bine ardından 1,5 milyona yükseltmeyi hedefliyoruz. Yurt dışında 20 teşhis merkezi kuracağız. Tütün mamulleriyle mücadele kapsamında tek tip sigara paketi uygulamasıyla 7'nci ülke olduk. Sağlık, spor hizmeti veren yerlerde sigara satışını yasakladık. Sigara özendirici görüntülerin önüne geçtik. Daha etkin mücadele yürüteceğiz. Madde bağımlılığı nedeniyle ölümler 11'den 3,3'e düştü. Sağlıkta şiddeti önleme planı hazırladık. Yerli ilaç ve plazma üretimi ile yerli cihaz üretiminde engelle çıkaranların yaptıkları vatana ihanetle eşdeğerdir.

ADALET
Mevzuattan altyapıya, yargı bağımsızlığına kadar önemli mesafeler kat ettik. Hakim-savcı sayımızı 20 bin 629'a çıkardık. Mahkeme sayılarını yüzde 82 artırdık. Yargının işleyişini kolaylaştırdık. İstinaftan ihtisaslaşmaya, HSK'dan askeri mahkemelerin kaldırılmasına kadar pek çok tarihi reform yaptık. Yargı Reformu Strateji Belgesini mayıs ayında milletimizle paylaştık. Hazırlanan 1. Yargı Paketi Meclis'te kabul edildi. Bu düzenleme ile ceza adaleti sistemine seri muhakeme usulü ve basit yargılama adı altında iki uygulama kazandırdık. İkinci yargı paketini birkaç hafta içinde Meclis'e getiriyoruz.

GÜVENLİK
Ülkemize saldırması için beslenen ne kadar örgüt varsa hepsinin başını ezdik, ezeceğiz. Terör örgütüne katılım durma noktasına geldi. 15 Temmuz'da milletimize kurşun sıkan FETÖ'yü devlet kurumlarından temizleyene kadar mücadelemiz sürecektir. DEAŞ, El Kaide ve diğer terör örgütlerine karşı operasyonlarda 388 terörist etkisiz hale getirilmiştir. FETÖ'nün kurumlardan temizlenmesiyle, güvenlik alanında başarılarımız arka arkaya gelmeye başladı. Polisimiz, jandarmamız, korucularımız hiçbir ayrım yok, el ele omuz omuza terörle mücadelelerini sürdürmektedir. Güvenlik kurumlarımız arasındaki koordinasyonu daha da genişletiyoruz. MİT'in İstanbul Şubesi açılışını yapacağız. 1182 km'lik doğu sınırımızın 740 km'lik kısmını, batı sınırımızın da 350 km'lik kısmını gözetleme imkanına kavuşacağız.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI
250 milyarın üzerinde yatırım yaptık. Bölünmüş yol uzunluğumuzu 27 bin km'ye çıkardık. Cumhuriyet tarihi boyunca 6 bin km bölünmüş yol yapılmıştı. Çevre düzenlemesiyle görüntüyü de bambaşka hale getireceğiz. Bu yollar ülkemizdeki trafiğin yüzde 82'sine hizmet veriyor. Yol medeniyettir, su medeniyettir. Eğer medeniyseniz yolunuz, suyunuz olacak. Bunlar yoksa medenilikten kimse bahsetmesin. Trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin oranı yüzde 71 azaldı. Her türlü tedbiri alıyoruz. Yol çevrelerine 68 milyonu aşan ağaç diktik.

Kanal İstanbul projesini de çok yakında başlatıyoruz. Yarım asır önce Boğaziçi Köprüsü için 'felaket' diyen zihniyet şimdi de aynısını söylüyor. Karşı çıkanların hiçbirinin bu projenin ne olduğu konusunda bilgileri yok. Ne rakam, ne gösterdikleri yerler doğru. İstanbul Boğazı yaklaşık 45 bin geminin geçtiği, insan baskısının arttığı bir yere dönüştü. Tek çare alternatif bir su yolu inşa etmektir. Bu kanal büyükşehir belediye başkanlığından beri savunduğumuz bir projedir.

İstanbul Havalimanı 1'inci fazını açtık. İç hatta 12,5 milyona yakın, dış hatta 39,5 milyona yakın 51 milyonu aşkın trafiğine ulaştı. ilk etabının ikinci fazını da haziran ayında hizmete açmayı planlıyoruz.

Ülkemizin uydu haberleşmesini artırmaya, Türksat 5A ve 5B uydularımızın üretimine başlattık. Türksat 5A'yı üçüncü çeyrekte fırlatacağız. Türkiye haberleşeme uydusu üretebilen 10 ülkeden biri olacak. 45 milyon kullanıcı e-devlet sayesinde güvenli erişim sağlıyor. Yerel yönetim hizmetleri başta olmak üzere tüm hizmetlerin entegre edilmesi çalışmalarına devam ediyoruz.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK
Bayındırlıkta yerleşim yerlerimizin tamamını insanlarımızın ihtiyacına uygun dönüştürmeyi düşünüyoruz. Tüm projeler için 16 milyar liralık yatırım yaptık. Ülkemizin tamamında 1,330 milyon konutu dönüştürdük. 53 ilde 240 riskli alanda çalışmalar sürüyor. 5 yıl içinde dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konut var.

50 bin sosyal konutun inşasına başladık, 2020 için de 100 bin sosyal konut için başvurular tamamlandı. 1 milyonun üzerinde talep geldi. Sağlıklı ve kimlikli sosyal konut projelerimizi gerçekleştireceğiz. 81 ilde millet bahçesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu yıl 38 ilde daha millet bahçelerimizi vatandaşlarımıza sunuyoruz. Sıfır atık projesi 25 kurum binasına uygulanıyor. Proje sayesinde 4 milyon tonun üzerinde atığı geri dönüşüme kazandırdık. Plastik poşet kullanımında yüzde 78 azalma oldu. Zorunlu depozito uygulamasına da başlıyoruz.

ENERJİ
17 yılda Cumhuriyet tarihinde yapılanları aşan başarılar yakaladık. Kurulu gücümüzü 91 bin 267 mv yükselttik. Son 2 yılda enerjinin yüzde 73'ü yenilenebilir enerjiye bağlı. Bizden önce hiç olmayan güneş enerji santrali gücü 5 bin mv'ı buldu. Rüzgar enerjini 7 bin mv'a yükselttik.

Doğalgaz depolama kapasitemizi 11 milyar metreküpe çıkarıyoruz. Rusya'dan gelene doğalgazı Karadeniz'in altından ülkemize getiren, oradan da Avrupa'ya ulaşacak TürkAkım'ın vanalarını açtık. TANAP ile Türkiye'yi üç kıtanın enerji merkezi haline getirmek için önemli adımlar attık. 2019'da hizmete sunduk. Akkuyu'nun inşası da sürüyor. Bor madenini ileri teknoloji ile işlemeye önem veriyoruz. 2002 yılında 201 milyon dolar gelir sağlanırken, bu yıl 820 milyon doları hedefliyoruz. Artık bunda milyarlarca doları yakalamalıyız.

Doğu Akdeniz'i yakından takip ediyoruz. Türkiye ve KKTC'yi dışlama girişimlerine izin vermeyeceğiz. Hem çıkarlarımızı hem de soydaşlarımızın haklarını korumakta kararlıyız. Sondaj gemilerimiz Fatih ve Yavuz faaliyetlerini sürdürdü. Gemilerimizin güvenliği deniz kuvvetlerimiz tarafından sağlanıyor.

TARIM VE ORMAN
Çiftçilerimize bugüne kadar 138 milyar lira tutarında destek verdik. Ziraat Bankası geri ödemede sıkıntı yaşayan çiftçilerimize 5 yıla kadar vadelendiriyor. Tarımsal ihracatımızı 17 milyar dolara yükselttik. Tarımda dış ticaret fazlamız 4,8 milyar dolara ulaştı. Tohum üretimimiz 145 bin tondan 1 milyon tonu geçti. Tohum ihtiyacımızın yüzde 96'sını yerli olarak sağlıyoruz. Ülkemizin orman varlığını 1,8 milyon hektar artırdık. Heyelandan dolayı toprak kaybı miktarını 154 milyon tona düşürdük. 11 Kasım'ı Milli Ağaçlandırma Günü ilan ettik. 13,8 milyon fidanı toprakla buluşturduk.

SOSYAL HİZMETLER
Aile, sosyal destek programı kapsamında 2,1 milyon haneye ulaştık. 21 bin yaşlı vatandaşımızın günlük bakımlarını ve temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kadının her alanda korunarak güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Kurs ve programlarla 261 bin kadına ulaşacağız. 6 bin aile ve 7 binin üzerinde çocuğumuzu sıcak bir yuvaya kavuşturacağız.

Aile, sosyal destek programı kapsamında 2,1 milyon haneye ulaştık. 21 bin yaşlı vatandaşımızın günlük bakımlarını ve temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kadının her alanda korunarak güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Kurs ve programlarla 261 bin kadına ulaşacağız. 6 bin aile ve 7 binin üzerinde çocuğumuzu sıcak bir yuvaya kavuşturacağız. Devlet korumasında yetişen gençlerimizin sayısı 29 bini buldu.

2016 yılından bu yana asgari ücret desteğini bu yıl da sürüdüreceğiz. Kadın-genç istihdamında teşvik süresini 18 aya çıkardık. İmalat ve bilişim sektöründe çalışanlara 2558 lira, diğer sektörlere 958 lira prim desteği sağladık.

Yeni ekonomi programına göre istihdamı 3,2 milyon kişi artırarak işsizliği 9,8'e indirmeyi hedefliyoruz. Emekli maaşlarını insani düzeye çıkardık. Hiçbir emekli maaşının 1000 liranın altında kalmamasını biz sağladık. Emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerin kesinti oranını önce düşürdük, sonra kaldırdık.

GENÇLİK VE SPOR
Gençlerimizin her alanda kişisel gelişimlerini desteklenmesini sağladık. Daha fazla spor tesisi, kütüphane buluşturmak için imkanları seferber ediyoruz. Gençlik merkezi sayımızı 321'e spor tesis sayısı 3708'e çıkardık. 15 yeni spor tesisini daha hizmete açıyoruz.

Madalya sayısını 1481 binde 6256'ya yükselttik. Siyasette, bürokraside gençlere daha fazla görev vererek, güvenimizi gösterdik. 2019 yılını Gönüllülük Yılı ilan ettik. Tüm gençlerimizi sivil toplum faaliyetlerine teşvik ettik.

KÜLTÜR VE TURİZM
2019 yılını rekorlarla kapattık. 2019'da ziyaretçi sayısı yüzde 12 artarak 51,5 milyonu buldu. Tesis sayımızı 4761'e çıkardık. Belediyelerimize yapacakları çevre düzenlemesi için 2019'da 2 milyar liralık destek verdik. Mavi bayrakta dünyada üçüncü olduk. Tanıtımın devletin desteği ile özel sektör tarafından yapılacak yapıyı oluşturduk. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kütüphaneyi yakında hizmete sunuyoruz. 2020 sonuna kadar 10 kütüphanemiz daha millet kıraathanesi şekline dönecek. Göbeklitepe'yi ziyarete açtık. 154 müzeyi yeniledik, 57 müzeyi hizmete açtık. Yeni AKM'yi 2020 sonuna kadar tamamlıyoruz. Geçtiğimiz yıl, 18 vakıf-kültür varlığının yenilenmesini tamamladık. Dizi sektörümüz 2019'daki 350 milyon dolarlık ihracatla ABD'nin ardından dünyada ikinci sırada yer alıyor.

EKONOMİ
Ekonomi daima önceliklerimizin başında yer almıştır. Türkiye'yi bir üst seviyeye yükselttik. milli gelirimizi 236 milyar dolardan 950 milyar dolarlara kadar çıkararak 4 kat artırdık. Son yıllardaki saldırılarla göstergeler bir parça gerilese de hedeflerimizden asla vazgeçmedik. Kararlı ve güçlü bir duruş sergileyerek 2019'da tekrar yükselişe geçtik. Döviz kurunu istikrarlı bir çizgiye oturttuk. Faizin aşağı inmesi için ihtiyaç duyulan adımları attık. İnmesi gerekir dedik, indi, iniyor ve bugün de açıklama yapılacak. 2003 yılından önce yıllık enflasyon ortalaması yüzde 68,7 seviyesindeyken, 2003'ten bu yana 10,3 olarak gerçekleşti. 2019 enflasyonu da 11,8 ile bu genel görünümün çok dışında kalmadı. Yeni ekonomi programında enflasyonun yüzde 8,5'a, program sonunda yüzde 4'lere düşmesini bekliyoruz. Firmalara 48 milyar liralık kredi imkanı sunduk. Bu yıl yüzde 5 büyümeyi hedefliyoruz. Merkez Bankamızın toplam rezervleri 105 milyar doları üzerine çıktı. BİST'in 2003 yılında 10 bin 600 olan endeksi, dün itibariyle 121 bini bularak tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Göstergelerin tamamı olumlu gelişmelere işaret ediyor. Cari işlemler dengesinde 5,4 milyar dolar artıya geçtik. Mali disiplinden taviz vermiyoruz. Faizlerde ardı ardına indirimler yapılıyor. Dünya Bankası tarafından hazırlanan işyapma kolaylığında Türkiye 10 basamak yükselerek 33'üncü sıraya yükseldi. Önümüzdeki dönem ülkemizi yatırım yapılabilir en iyi ülkeler arasında sokmaya hedefliyoruz.

TİCARET
Dış ticaret açığımız yüzde 44 azaldı. Dünya Ticaret Örgütü listesinde en fazla ihracat yapan 50 ülke içinde 7'nci sıradayız. 2019 yılı ilk 3 çeyreğindeki büyümeye katısı 4,7'dir. 2020 yılında da iş insanlarımızı dünyanın her köşesine bayrağımızı taşıması için destekleyeceğiz. İhracatçılarımıza 3,2 milyar lira ile en yüksek desteği verdik. Bankacılık sektörünün ihracata yönelik kredilerin yüzde 53'ünü Eximbank ile sağladık. 44 milyar dolarlık kolaylık sağladık. Yurtdışı pazarlara rahat açılmayı sağlamak için 14 bin ihracatçımıza yeşil pasaport verdik. Belgeleri elektronik ortama sağlayarak dijital gümrük uygulamasını başlattık. Esnaf ve sanatkarlarımız için 25,2 milyar lira tutarında faiz indirimli kredi kullandırdık.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ
2023 sanayi ve teknoloji stratejimizi paylaştık. 2022 yılında seri üretime geçecek Türkiye'nin ilk yerli ve milli otomobil prototipini milletimizin takdirine sunduk. Türkiye'nin 60 yıllık hayalinin gerçeğe dönüşmesine bir adım daha yaklaştık. Bu süreci yakından takip etmeyi ve desteklemeyi sürdürecek ve milletimizin hizmetine sunmayı başaracağız. Gemlik'te 1 milyon metrekarelik alanda üretim yapılacak. Teknoloji odaklı sanayi hamlesini başlattık. Geçtiğimiz yıl 136 milyar liralık sabit yatırım için teşvik belgeleri düzenledik. Toplamda 212 binin üzerinde ilave istihdam oluşturaşaracağız. KOBİ'lerimize 2,3 milyar liralık destek sağladık. 2 bnin 87 projeye 1 milyar 49 milyon lira kaynak aktardık.

2019 yılında 7 ayrı organize sanayi bölgesinin altyapılarını tamamladık. 12 endüstri bölgesinde 62 bin ilave istihdam hedefliyoruz. Adana-Ceyhan'da ilk özel sektör yatırımlarını başlatıyoruz. 127 üst düzey araştırmacıyı Türkiye'ye getirdik. Türkiye Uzay Ajansı'nı kurduk. 1229 ar-ge merkezi ile 361 tasarım merkezini hayata geçirdik. Teknopark sayısını 85'e çıkardık. Teknofest 1,7 milyon ziyaretçiyle dünyanın en büyük havacılık-uzay ve teknoloji festivali oldu. Teknofest'i bu yıl Gaziantep'te yapacağız.

SAVUNMA SANAYİ
Ülkemizi dış bağımlılıktan kurtarma amacıyla yerlilik oranını yüzde 70'lere çıkardık. 2002 yılında sadece 62 savunma sanayi yürütülürken bugün 700'e ulaştı. Yıllık savunma sanayi cirosu 9 milyar dolara yaklaştı. İhracatımız 2,7 milyar dolara yükseldi. Milgem Projesi'nin 4'ncü gemisi Kınalıada'yı da teslim ettik. Milli Gemisavar Füzemizi yerleştirdik. Denizaltılarımızdan ilki olan Pirireisi havuza çıkardık. Anadolu Çıkarma Gemimizi Deniz Kuvvetleri envanterine alıyoruz.

DIŞ POLİTİKA
Girişimci ve insani yaklaşımımız sayesinde en geniş temsil alanına sahip dünyanın 5'inci ülkesi konumuna ulaştık. Bu yıl ilan ettiğimiz 'Yeniden Asya' girişiyle ilişkilerimizi güçlendiriyoruz. Afrika ile köklü ilişkilerimizi canlandırma konusunda büyük mesafeler kat ettik. Kudüs'ün ve Filistin'in onurunu korumak için mücadele etmeyi sürdürüyoruz. Türkiye-AB ilişkilerinin 54'üncü toplantısı yapıldı. Önümüzdeki dönemde AB ile ilişkilerimizde yeni bir ivme yakalamayı hedefliyoruz. Suriye ve Irak krizlerinde ayrım gözetmeksizin tüm mağdurlara kapılarımızı açtık. Suriye konulu 4'lü zirve düzenledik. NATO Zirvesi'nde Fransa, Almanya ve İngiltere ile başka bir 4'lü zirve gerçekleştirdik. Fırat'ın batısında yürüttüğümüz harekatlarla DEAŞ balonunu söndürdük ve PYD üzerinden kurulan oyunları bozduk. Barış Pınarı ile Fırat'ın doğusunda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu parçaladık.

İdlib için çabalarımızı artırdık. Anayasa Komisyonu kuruldu. 1 milyon kişiyi iskan edebileceğimiz yerleşim yerleri için inşaya başladık. 373 bin Suriyeli gönüllü olarak geri döndü. Irak'ın da toprak bütünlüğüne önem veriyor, Türkmen kardeşlerimizin hak ve çıkarlarını gözetiyoruz. 2020 yılının ilk 6 ayında Basra ve Musul konsolosluklarımızı açmayı hedefliyoruz. Akdeniz'de önce KKTC ve Libya ile yapılan anlaşmalarla kurulan oyunu bozduk. Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatını imzaladık. 2020'de bu alanları ruhsatlandırıp, arama ve sondaj faaliyetlerine başlıyoruz. İlk olarak Oruçreis bölgede sismik çalışmalar yürütecek. Libya'da meşru hükümetin ayakta kalması için askerimizi gönderiyoruz.

TİKA, 5 kıtada 170 ülkede faaliyet genişliğine ulaştı. Ülkemizde eğitim gören öğrenci sayısı 17 bini buldu. Yunus Emre Enstitümüz ile tarihimizi, kültürümüzü tanıtıyoruz. Dış politikada ülkemizin itibarını yükseltmeye devam edeceğiz.

İçinden geçtiğimiz tarihi sürecin farkında olarak 2020 yılında mücadelemizi sürdüreceğiz. 180 günlük icraat programımızı da uygulamaya aldık. İnandığımız yolda yürümeye devam edeceğiz."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.