Af yasası son durum nedir, ne zaman çıkacak? Soruları oldukça merak ediliyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül şuan bir TV yayınında önemli açıklamalarda bulundu. ''İkinci yargı reformu için çalışıldı. İnfaz kanunu son hali verilecek. Bir infazla ilgili paket var. Bir de yargı strateji belgesi var. Türkiye'de herkesle görüştük. Yakın zamanda Meclis'e gelecek. Gelecek olan düzenleme bir af değil. Belli suçlarda hiç cezaevine girilmediği görülüyor. 18 ay ceza alan bazı suçlarda tahliye ediliyor ya da hiç cezaevine girmiyor'' şeklinde konuştu. Peki, af yasası ne zaman çıkacak? İkinci yargı paketi ne zaman açıklanacak? İnfaz düzenlemesinin detayları nasıl olacak?
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ
SON DAKİKA AF VE İNFAZ YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: İkinci yargı reformu için çalışıldı. İnfaz kanunu son hali verilecek. Bir infazla ilgili paket var. Bir de yargı strateji belgesi var. Türkiye'de herkesle görüştük. Yakın zamanda Meclis'e gelecek.
Gelecek olan düzenleme bir af değil. Belli suçlarda hiç cezaevine girilmediği görülüyor. 18 ay ceza alan bazı suçlarda tahliye ediliyor ya da hiç cezaevine girmiyor. Küçük suçları önlemeyince büyük suçlara evriliyor. Misal komşusunu tehdit ediyor. Yolda birilerine sataşıyor. Ama ertesi gün hiç ceza almadan aynı kişinin karşısına çıkıyor. Bu toplumu yaralıyor. Mahkeme 16 ay hapis cezası verdiyse cezaevine girmiyor. Karşı taraf mağdur oluyor. Bu yüzden bunu ele aldık. Adaleti güveni arttıracak bir durum olarak ele aldık. Otomatik iyi hal durumunu da ele alan bir düzenlememiz olacak.
Hasta, yaşlı ve hamilelere yönelik bir düzenleme ya da infazın ertelenmesi söz konusu olacak.
HANGİ SUÇLAR YARARLANACAK?
Hangi suçların kapasanacağını Meclis belirleyecek.
SON DAKİKA AF HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
İNFAZDA ADALET İFADESİ
Bu konuda bütüncül bakış ifadesiyle konuya yaklaşacağız.
CEZAEVLERİNİN DURUMU
294 bin kişi var. 15 Temmuz ve terörle mücadele sonrası da bunda etkili oldu.
YARGILAMADA HEDEF SÜRE
Vatandaş mahkemeye yolu düşütüğünde makul bir sürede bitmesini ve adaletli olmasını istiyor. Geç gelen adalet adalet değildir. Hedef süre anlamında mahkemeye ya da savcılığa gittiğinde bunun tahhadü veriliyor.
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN İKİNCİ YARGI PAKETİ AÇIKLAMASI
"Yargı Reformu Strateji Belgemizi, 2019 yılı Mayıs ayında milletimiz ile paylaşmıştık. Belgedeki hedeflerin gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan birinci yargı paketi, yine geçtiğimiz yıl Meclis'te kabul edilerek kanunlaştı.
Bu düzenleme ile ceza adaleti sistemine "seri muhakeme usulü" ve "basit yargılama" adı altında iki yeni uygulama da kazandırdık. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz."
İNFAZ YASASI NASIL OLACAK?
İşte yeni düzenlemenin detayları...
-Yeni düzenlemeye göre verilen cezanın yarısı cezaevinde geçirilecek.
-1 yıl hapis cezası alan, cezayı hafta sonu veya gece çekebilecek.
-Düzenleme; cinsel suç, uyuşturucu, örgütlü suç, terör, mükerrer suçlar gibi suçları kapsam dışında tutacak.
-Kişi 1 ay dahi hapis cezası alsa; belirli süre cezaevinde yatmak zorunda olacak.
-Kadın ve yaşlılara evde infaz uygulanacakken, hamile kadınların cezası 1,5 ay ertelenecek.
-Cezanın infazının beşte biri denetimli serbestlikle geçecek.
42 BİN TAHLİYE BEKLENİYOR
Cinsel istismar, uyuşturucu, örgütlü suçlar, terör suçları, kasten adam öldürme ve mükerrer suçlar hariç olmak üzere, diğer suçlarda infaz indirimine gidilecek. Halen ceza süresinin üçte ikisinin infaz edildiği suçlarda infaz süresi ceza süresinin yarısına çekilecek.
Denetimli serbestlik sistemi değişecek. Halen 1 Temmuz 2016'dan önce işlenen suçlar için 2 yıl, diğer suçlar için de 1 yıl olan denetimli serbestlik süresi, yeni sistemde alınan cezaya göre 5/1 oranında uygulanacak. Yani bugünkü gibi şartlı tahliyesine 1 yıl kala, "iyi halli olma" şartıyla otomatikman gündeme gelen denetimli serbestlik uygulaması bundan böyle infaz süresinin 5/4'ünü tamamlayanlar için geçerli olacak. Böylece ceza süresi ne olursa olsun her suçlunun mutlaka belli bir süre cezaevinde kalması sağlanacak. Parti kurmayları, infaz paketinin yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk etapta yaklaşık 42 bin kişinin tahliye olmasının beklendiğini belirtti.
DOĞUMDAN 1 YIL SONRA
Konutta infaz usulünün de kapsamı genişleyecek. Bu çerçevede de kadınların veya 65 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 2 yıl, 70 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 3 yıl, 75 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine karar verilebilecek. Bu düzenlemeden mükerrer olanlar, örgüt suçlarından ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar yararlanamayacak.
Halen doğum yapan kadınlar doğumun üzerinden altı ay geçmeden cezalarını çekmek üzerine cezaevine alınamıyor. Yeni pakete göre bir kadın doğum yaptıktan, ancak 1 yıl sonra cezaevine alınabilecek.
ÖZEL İNFAZ GENİŞLETİLECEK
İnfaz paketiyle, "hafta sonu infaz, gece infazı" gibi özel infaz uygulamasının kapsamı genişletilecek. Kasten işlenen suçlarda halen 6 ay olan ceza sınırı 1.5 yıla çıkarılacak. Taksirli suçlarda da 3 yıla kadar hapis cezaları için özel infaz usulleri uygulanabilecek. Özel infaz imkanından yararlanma konusunda hükümlülere talepte bulunma hakkı verilecek. Buna göre, infaz hâkimi, hükümlünün talebi üzerine kasten işlenen suçlarda toplam 1 yıl 6 ay, taksirle işlenen suçlarda toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasının; her hafta cuma günleri 19.00'da girmek ve pazar günleri aynı saatte çıkmak suretiyle hafta sonları ya da hafta sonları hariç her gün 19.00'da girmek ve ertesi gün 07.00'de çıkmak suretiyle geceleri, ceza infaz kurumlarında çektirilmesine karar verebilecek.