10 Şubat Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank... Yüzde 0.60 konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi faiz müjdesi!

Yüzde 0.60 konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi faiz müjdesi geldi mi? Kamu bankalarının müdürleri ile ortak görüşme yaptıklarını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bu toplantılar sonrasında 3 kamu bankası ile de faiz indirimi yapmaları yönünde anlaşma sağladıklarını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre kamu bankalarında kredi oranı yıllık yüzde 8-10 aralığına çekileceğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yapmış olduğu açıklamalar sonrasında kredi faiz oranlarının ne zaman düşeceği oldukça merak ediliyor. Bu bağlamda söz konusu kesin tarih belirlenmezken Şubat ayı sonuna kadar söz konusu indirimin kredi faiz oranlarına yansıtılması bekleniyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :10 Şubat 2020 , 09:31 Güncelleme Tarihi :10 Şubat 2020 , 09:31
10 Şubat Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank... Yüzde 0.60 konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi faiz müjdesi!

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "2020 yılına hedeflerimiz ve projeksiyonlarımız doğrultusunda olumlu bir başlangıç yaptık." dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat kredi açıklaması ile kredi oranlarında indirim müjdesini açıklamıştı. Belirtilen rakamlara göre Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranı yüzde 0.60 seviyesine indirilecek. Bu bağlamda devlet bankaları düşük faizli, uzun vadeli finansman desteği sağlayacak. Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Konut kredisi sayesinde çok fazla kişi ev sahibi olmuştur. Fakat bu kredi türünü kullanmak için bankanın gerekli gördüğü bazı şartları sağlamanız gerekmektedir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

MÜJDEYİ BAKAN BERAT ALBAYRAK VERDİ, DEVLET BANKALARININ KREDİ FAİZ ORANLARI DÜŞECEK!

İndirimleri yansıtmaya devam ettiklerini kaydeden Albayrak, "Bu bankalarımızın yöneticileri özelinde tüm kamu bankası yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu indirimler kayıp değil, reel sektöre kazanç olarak yansıyacak. Bunu gören basiretli bankacılık daha çok kazanıyor ve büyüyor. O yüzden çok kıskanıyorlar. Attığımız tüm bu adımların sektördeki tüm bankalara da örnek olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. Merkez Bankasının politika faizini 11.25'e indirmesine paralel olarak kredi faizlerinin de hızla gerilemeye devam ettiğini hatırlatan Albayrak, "Böylece, bir önceki yılın ocak ayına göre ticari kredi faizleri ortalama 14 puan, konut kredisi faizleri ortalama 14 puan, ihtiyaç kredisi faizleri 16 puan, taşıt kredisi faizleri ise 15 puanın üzerinde geriledi. Bildiğiniz gibi kamu bankalarımız faiz konusunda, piyasaların canlanması konusunda öncü bir rol üstleniyor ve elini taşın altına koyuyor" diye konuştu.

ZİRAAT BANKASI, HALKBANK VE VAKIFBANK FAİZ İNDİRECEK?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yapmış olduğu açıklamalar sonrasında kredi faiz oranlarının ne zaman düşeceği oldukça merak ediliyor. Bu bağlamda söz konusu kesin tarih belirlenmezken Şubat ayı sonuna kadar söz konusu indirimin kredi faiz oranlarına yansıtılması bekleniyor.

ZİRAAT BANKASI KREDİ FAİZ ORANLARI 2020

Ziraat Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99

Ziraat Bankası Sıfır Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.79

Ziraat Bankası Taşıt Kredisi Faiz Oranı % 1.02

Ziraat Bankası İhtiyaç Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.05

HALKBANK KREDİ FAİZ ORANLARI 2020

Halkbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.99

Halkbank Sıfır Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.79

Halkbank Taşıt Kredisi Faiz Oranı % 1.02

Halkbank Maaş Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.05

VAKIFBANK KREDİ FAİZ ORANLARI 2020

Vakıfbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.93

Vakıfbank Sıfır Konut Kredisi Faiz Oranı % 0.79

Vakıfbank Taşıt Kredisi Faiz Oranı % 1.45

Vakıfbank İhtiyaç Kredisi Faiz Oranı % 1.69

KONUT KREDİSİ NASIL ALINIR?

Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Konut kredisi sayesinde çok fazla kişi ev sahibi olmuştur. Fakat bu kredi türünü kullanmak için bankanın gerekli gördüğü bazı şartları sağlamanız gerekmektedir. Öncelikle konut kredisi çekmek istediğiniz ev krediye uygun bir durumda olmalıdır. Aksi takdirde konut kredisi başvurunuz onaylanmaz. Çünkü bankalar verdikleri kredi karşılığında evi ipotek altına alırlar. Bu şartla müşteriye kredi verirler. Bankalar kredi miktarını evin belirlenen fiyatının %80'i olarak belirlemiştir. Yani asla alacağınız evin fiyatının tamamını kredi olarak çekemezsiniz. Zaten konut kredisi verileceği zaman ekspertiz eşliğinde evin değeri banka tarafından hesaplanır. Verilecek kredi miktarı da o zaman belirlenir. Diğer bir en önemli şart kredi başvurusu yapan kişinin kredi notunun iyi bir düzeyde olmasıdır. Çünkü bankaların başvuran kişiler hakkında ilk başta dikkat ettikleri nokta kredi notudur.

Eğer kredi notunuz düşük ise bankalardan kredi alma ihtimaliniz çok düşüktür. Bu yüzden bankalarla olan ilişkilerinizi iyi tutmanız yani ödemelerinizi aksatmadan yapmanız gerekmektedir. Konut kredisinde geri ödeme planı çok önemlidir. Çünkü ev bankaya ipotekli olduğundan herhangi bir ödememe durumunda ev bankanın malı olacaktır. Bu yüzden ödeme planını iyi oluşturmak gerekir. Konut kredilerinde vade genelde 5-10 yıl arasıdır. Bu vade seçenekleri gayet uzun bir süredir ve bu süreler arasında uygun bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Böylelikle ödemeleri aksatmaz ve evin riske girmemesini sağlarsınız. Almayı düşündüğünüz evin tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisine başvurabilirsiniz.

Konut kredisi nedir sorusunun cevabı için; Bankalar müşterileri daha kısa sürede ev sahibi olsun diye konut kredisi isminde yeni bir kredi türü oluşturmuşlardır. Böylece belirli bir süreliğine bankaya olan borcunuzu öderken kendi evinizde de oturmuş olacaksınız. Fakat öncelikle konut kredisi çekeceğiniz evin krediye uygun olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise bankalar verdikleri konut kredisine karşılık olarak evi ipotek altına alırlar. Kredinizi tamamen geri ödediğinizde ise evin üzerindeki ipotek kaldırılır. Fakat borç ödenmez ise banka borçlara karşılık eve el koyma yetkisine sahiptir. Bu şekilde bankalar müşterilerine konut kredisi verirler. Banka krediyi verirken evi ipotek altına aldığı için kefil istemez. Böylelikle daha rahat bir şekilde müşterinin kredi almasını sağlar.

TAŞIT KREDİSİ ŞARTLARI

Araç alırken de diğer tüketici kredilerinde olduğu gibi taşıt kredisi alabilmenizin ilk şartı 18 yaşından büyük olmanız. Bunun yanı sıra yine diğer tüketici kredilerinde olduğu gibi belgelenebilir bir geliriniz ve SGK kaydınızın olmasıdır. Taşıt kredisi almak için, öncelikle iş yerinizde en az 6 aylık bir süreyi doldurmuş olmanız ve devam ediyor olmanız gerekir. Otomobil kredisi için başvururken yeterli çalışma süresi çok önemlidir.

Bu şartları sağlamanız durumunda bir diğer önemli şart ise kredi notunun yeterli olmasıdır. Kredi geçmişinizin sayısal bir değere dönüşerek bankanın sizinle ilgili fikir edinmesini sağlayan kredi notu, kredi alabilmeniz için en önemli kriter. Diğer tüketici kredilerinde olduğu gibi araç kredisinde de kredi notunuzun belli bir sınırın üstünde olması beklenir.

BİREYSEL KREDİ NEDİR?

Hayatımızda hepimizin anlık parasal sıkıntıları, istekleri, hayalleri olabilir. Bunların giderilmesi için bankalar tarafından sunulan bireysel ihtiyaç kredileri günümüzde; eş, dost, komşu yerine tercih edilen bir yöntemdir. Bu durumda bireysel kredi, banka ve finansal kuruluşların bireysel müşterilerine her türlü ihtiyaçları karşısında sunduğu finansal destektir. Bu kredileri kullanmak eskisi kadar zor değildir. Bankanın belli şartlarını gerçekleştirdiğiniz sürece, birçok kanal üzerinden bu başvurunuzu yapabilirsiniz. İster şubeye giderek isterseniz de telefon ve internet bankacılığı gibi yeni dönem teknolojik gelişmelerle kolayca gerçekleştirebilirsiniz.