Büyük şok! 29 Şubat'a kadar 7-8 şiddetinde deprem olabilir!

Şoke eden uyarı deprem uzmanlarından geldi. Türkiye'de ve dünyada ardı ardına yaşanan depremlere yenileri eklenecek. Depremler uzmanları 29 Şubat tarihine kadar 7-8 şiddetinde yıkıcı deprem olabileceğini dile getirdi. Uzmanlar Türkiye dahil olmak üzere, yeni bir döneme girildiğini ve 7-8 şiddetinde yıkıcı bir deprem olabileceğini duyurdu. Türkiye'nin bir bölümünün deprem tehlikesi içinde yer alıyor ve birçok bölgeden fay hattı geçiyor. Fay terimi kayaçlarda gözle görülecek kadar kayma hareketi gösteren kırıklara verilen genel bir isimdir. Peki Türkiye’de kaç tane fay hattı var? Fay hatları nerede, evimin altından geçiyor mu? İşte detaylar

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :24 Şubat 2020 , 12:59 Güncelleme Tarihi :24 Şubat 2020 , 13:01
Büyük şok! 29 Şubat’a kadar 7-8 şiddetinde deprem olabilir!

İÇİNDEKİLER

Deprem uzmanı uyardı! Depremler uzmanları 29 Şubat tarihine kadar 7-8 şiddetinde yıkıcı deprem olabileceğini dile getirdi. Uzmanlar Türkiye dahil olmak üzere, yeni bir döneme girildiğini ve 7-8 şiddetinde yıkıcı bir deprem olabileceğini duyurdu. Türkiye'nin farklı bölgelerinde her gün deprem meydana geliyor. Depremler sonrası ise fay hatları merak konusu oluyor. Türkiye sınırları içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı bulunuyor. Türkiye'nin bir bölümünün deprem tehlikesi içerisinde bulunmasına neden olan fay hatlarının nerelerden geçtiği MTA sayfasında görüntülenebiliyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Deprem Araştırma Grubu uyardı!

Deprem araştırma uzmanları, bu akşam saat 7'den sonra Merkür ve Neptün kucaklaşacağını ve Merkürün için yer aldığı tüm gezegensel dizilimleri takip etttiklerinde sonucu paylaştı.

Bu dizilim dünya genelinde enerji biriktiren faylarda depremselliği tetikleyebileceğini ve Türkiye'de bir kaç bölge için şiddetli deprem uyarısı yapıldı. Son yapılan tektiklerde Dünya, Merkür ve Neptün hizalanmasına resmen girdik.

FAY HATTI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

18 Şubat sabah 04:00'den itibaren dünya merkür ve güneş hizalanması riskleri tamamen artmıştı. 29 Şubat 2020 kadar sürecek olan bu süreç dünyada son derece yıkıcı 7-8 şiddetinde bir deprem olabileceğini duyurdu. Marmara ve İstanbul için değil ancak.

Marmara bölgesi için geçtiğimiz hafta verilen verilerin oldukça olumlu olduğu, hissedilebilir hiç bir hareket yaşanmayacağını açıkladı.

Depremin olma ihtimali ve riskli bölgeler!

Uzmanlar Türkiye'nin de içinde olduğu bu durumu Peru, Şili, Endenozya, Japonya, Alaska ve Haiti olarak duyurdu. Bu bölgeler ve Türkiye arasında ortak bir çok fay olduğu biliniyor. Türkiye'de Bu Depremin olma ihtimali olan yerler 1- Kahramanmaraş 2- Malatya 3- Adıyaman 4- Van 5- Erzincan (Girit Açıkları)

FAY NEDİR?

Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha yada levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak adlandırılır.

Son Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri fay olarak isimlendirilir. Bu fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiller, basınç sırtı yada çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.

DEPREM NEDİR ?

Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denir.

Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.

Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına "SİSMOLOJİ" denir.

DEPREM TÜRLERİ :

Depremler oluş nedenlerine göre degişik türlerde olabilir. Dünyada olan depremlerin büyük bir bölümü yukarıda anlatılan biçimde oluşmakla birlikte az miktarda da olsa baska doğal nedenlerle de olan deprem türleri bulunmaktadır. Yukarıda anlatılan levhaların hareketi sonucu olan depremler genellikle "TEKTONİK" depremler olarak nitelenir ve bu depremler çoğunlukla levhalar sınırlarında olusurlar.Yeryüzünde olan depremlerin %90'ı bu gruba girer. Türkiye'de olan depremler de büyük çoğunlukla tektonik depremlerdir. İkinci tip depremler "VOLKANİK" depremlerdir. Bunlar volkanların püskürmesi sonucu oluşurlar.Yerin derinliklerinde ergimiş maddenin yeryüzüne çıkışı sırasındaki fiziksel ve kimyasal olaylar sonucunda oluşan gazların yapmış oldukları patlamalarla bu tür depremlerin maydana geldiği bilinmektedir. Bunlar da yanardağlarla ilgili olduklarından yereldirler ve önemli zarara neden olmazlar. Japonya ve İtalya'da olusan depremlerin bir kısmı bu gruba girmektedir. Türkiye'de aktif yanardağ olmadığı için bu tip depremler olmamaktadır.

Bir başka tip depremler de "ÇÖKÜNTÜ" depremlerdir. Bunlar yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ocaklarında galerilerin, tuz ve jipsli arazilerde erime sonucu oluşan boşlukları tavan blokunun çökmesi ile oluşurlar. Hissedilme alanları yerel olup enerjileri azdır fazla zarar getirmezler. Büyük heyelanlar ve gökten düşen meteorların da küçük sarsıntılara neden olduğu bilinmektedir.

Odağı deniz dibinde olan Derin Deniz Depremlerinden sonra, denizlerde kıyılara kadar oluşan ve bazen kıyılarda büyük hasarlara neden olan dalgalar oluşur ki bunlara (Tsunami) denir. Deniz depremlerinin çok görüldüğü Japonya'da Tsunami'den 1896 yılında 30.000 kisi ölmüstür.