Corona virüsü nedeniyle 2020 yılı haccının iptal edileceği iddia edilmişti. Konu ile ilgili Bakanlıktan açıklama geldi. Corona virüsü nedeniyle 2020 yılı haccının iptal olabileceği iddia ediliyordu. Bu soru Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya soruldu. Bakan Koca "2020 yılı haccına daha var. Bu konuda çalışmalar yapacağız görüşmeler yapacağız" dedi. Hac, sözlükte yönelmek, ziyaret etmek anlamına gelir. Dini bir terim olarak hac; yılın belli günlerinde(Kameri aylardan Zilhicce ayında) kurallarına uygun şekilde ihram denilen örtüye bürünerek Arafatda ayakta durmak ve Kâbe'yi tavaf etmektir. Bu kutsal yerleri belirli zamanlarda ziyaret eden kimseye hacı denir.
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ
HAC İPTAL EDİLECEK Mİ?
Corona virüsü nedeniyle 2020 yılı haccının iptal olabileceği iddia ediliyordu. Bu soru Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya soruldu.
Bakan Koca "2020 yılı haccına daha var. Bu konuda çalışmalar yapacağız görüşmeler yapacağız" dedi.
İPTAL EDİLDİ Mİ?
Bakan Koca, 2020 yılında haccın iptal olup olmayacağı sorusuna ise "Şimdilik öyle bir şey yok" dedi.
Bakan , vakaların artması sonrası bunun bilim kurulunda gündeme geleceği ve kararın bilim kurulu tarafından verileceğini söyledi.
HAC İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
2020 yılı Hac organizasyonu için geri sayım başladı. Hac organizasyonunun en büyük organizatörü durumundaki Diyanet İşleri Başkanlığı hac çıkış ve dönüş tarihlerini açıkladı. İslam'ın şartlarından biri olan Hacca gitmek için binlerce vatandaş başvuruda bulundu. 2020 yılında ilk kez hacca gidecek olan vatandaşların kura çekimi 9 Ocak 2020 tarihinde yapıldı.
Kura'da isimleri çıkacak hacı adayları kesin kayıt tarihlerini bekliyor. İslamın beş şartından birisi olan hac farizasını yerine getirmek için ismi hac kurasında çıkacak hacı adaylarının çıkış ve dönüş tarihleri merak ediliyor. Hac için çıkışlar: 22 Haziran - 25 Temmuz 2020 (Hicri 01 Zilkade 1441-4 Zilhicce 1441); Hacdan dönüşler: 06 Ağustos - 02 Eylül 2020 (Hicri 16 Zilhicce 1441- 14 Muharrem 1442) tarihleri arasında yapılacaktır.
HAC NEDİR?
Hac, sözlükte yönelmek, ziyaret etmek anlamına gelir. Dini bir terim olarak hac; yılın belli günlerinde(Kameri aylardan Zilhicce ayında) kurallarına uygun şekilde ihram denilen örtüye bürünerek Arafatda ayakta durmak ve Kâbe'yi tavaf etmektir. Bu kutsal yerleri belirli zamanlarda ziyaret eden kimseye hacı denir.
HAC NEDEN YAPILIR?
Her müminin amacı Allah'ın hoşnutluğunu kazanmaktır. Onun rızasını kazanmanın yollarından biri de, peygamberleri aracılığı ile bildirdiği emirleri yerine getirmek, yasaklarından da kaçınmaktır. Allah'ın emirleri insanı iyiye, güzele, doğruya yöneltmek, yasakları ise kötülüklerden uzaklaştırmaktır. Böylece insanı güzel ahlâk sahibi kılarak mutlu olmasını sağlamaktır.
Aynı zamanda Allah'ın buyruklarını yerine getirmekle onun sevgisini kazandığımız gibi, verdiği nimetlerden dolayı da şükretmiş oluruz. Çünkü Allah sevgiye, saygıya ve ibadet edilmeye lâyık tek varlıktır.
İslâm'ın beş temel şartından biri olan hac hem mal hem de bedenle yapılan bir ibadettir. Maddi durumu iyi olanların ömürlerinde bir defa hac ibadetini yapmaları farzdır. Yüce Allah Kur'an'da: "Yoluna gücü yetenlerin Allah'ın evi (Kâbe)ni hac ve ziyaret etmeleri, insanlar üzerinde Allah'ın bir Hakkı'dır."(Ali İmran suresi ayet 97) buyurmuştur. Peygamberimiz de haccı Müslümanlığın beş esasından biri olarak saymış, yapılışını bizzat uygulayarak Müslümanlara öğretmiştir.