diyanet.gov.tr: Kandil duaları nelerdir? Miraç Kandili'ne özel dualar hangileri? İşte kandil gecesi duaları...

Peygamber Efendimizin göğe yükselmesini temsil eden bu özel gün, her yıl Müslümanlar tarafından çeşitli dualar ve ibaretler ile geçirilmektedir. Mübarek gecede dua okumak isteyen ama ne okuyacağından emin olmayan kişiler bu konu hakkında araştırmalar yapıyor. Doğru bilgilere hızlı bir şekilde ulaşmanız için yazımızı okuyamaya devam edebilirsiniz. Verimli bir şekilde bu mübarek geceyi geçirmeniz önemlidir. Yaşadığımız zor dönemlerin üzerinizdeki stresinin de bu gece vasıtasıyla uzaklaştığını rahatlıkla görebilirsiniz. Aynı zamanda evde kalınması gereken bu günleri en huzurlu şekilde bu gece ile geçirebilirsiniz.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Mart 2020 , 20:11 Güncelleme Tarihi :21 Mart 2020 , 20:44
diyanet.gov.tr: Kandil duaları nelerdir? Miraç Kandili’ne özel dualar hangileri? İşte kandil gecesi duaları...

Receb ayının 27. Gecesi olarak bilinen Miraç Kandili geldi. 21 Mart 2020 tarihinde Miraç Kandili'ne erişeceğiz. Bu mübarek gece için dualar, zikirler ve sureler okunacak. Özel gecede pek çok duaların kabul olduğu da bilinmektedir. Sizler için Miraç Kandili'nde okuyabileceğiniz ya da okunması gereken kandil dualarını bir araya getirmek istedik. Miraç Kandili büyük günahların bile Allah Teala tarafından affedileceği Müslümanlar için özel bir gecedir. Siz de bu özel zaman dilimini bol bol dua ederek ve ibadet yaparak geçirebilirsiniz. Özellikle yaşadığımız zor günler nedeniyle bu gecenin kıymetiyle hareket edebilirsiniz. Geceye özel yapılan yayınları izleyebilir, dualara katılabilir ve namazın ardından uyumadan önce bol bol tespih çekebilirsiniz.

Miraç Kandili Duası

Euzü billahi mineş-şeytanir-racîm Bismillahir-rahmanir-rahîm

Ey Bizleri varlığa erdiren Var olmadaki sonsuz zevki gönüllerimize duyuran Güzeller Güzeli Rabbimiz! Sana sonsuz hamd ü senalar olsun. Kainatın İftihar Tablosu Peygamber Efendimiz'e Sonsuz salât ü selam olsun.

Gufranla ufkumuzda tüllenen şu mübarek gecede bir kere daha dergâh-ı ilahînin önünde el açıp yalvarıyoruz:

Miraç Kandili Gecesi Namazı Nasıl Kılınır?

Miraç Kandili namazı için gecenin yatsı namazı sonrasını bekleyin. Yatsı namazının ardından 12 rekât olan namaz kılınır. Namazda her 2 rekâtta bir selam verilmelidir. Aynı zamanda her rekâtta 1 defa Fâtiha-i Serîfe, 10 Ihlâs-i Serîf okunur. N

Namazınızı da kıldıktan sonra Salevât-ı Şerîfe getirilir ve aşağıdaki dua okunmalıdır;

"Allâhümme innî eselüke bi-müşâhedeti esrâri'l- muhibbîne ve bi'l- hılveti'lletî hassante bi-hâ seyyidi'l- mürselîn. Hîne üsriyet bihî leyletü's- sâbi'u ve'l-ışrûne en-terhame kalbiye'l- hazîne ve tücîbe da'vetî yâ ekrame'l- ekramîn. Âmin!"

Miraç nasıl oldu?

Miracın hicret'ten bir yıl ya da 16 ay önce recep ayının 27. gecesinde gerçekleştiğine inanılır. Rivayete göre Hz Muhammed gece vakti Kâbe'den alınıp Burak adı verilen katır üstünde Mescid-i Aksa'ya götürülmüş, Burak'ı Beytül Makdis'in (Süleyman Mabedi) kalıntılarının güneybatı duvarına bağlamıştır. Hz Muhammed sırasıyla eski Aksa denen bugünkü el-Aksa Camiinin altındaki yerden Mescid-i Aksa alanına girmiş, oradan Kubbet-üs-sahra'nın bulunduğu alana geçmiş ve orada İsa, Musa, Zekeriya peygamberlerle buluşmuştur. Günümüzde Nebi Minberi'nin bulunduğu alanda bütün peygamberlere namaz kıldırmış, oradan da Miraç Minberi'nin bulunduğu alandan göğe yükselmiştir.

Hadislere göre Hz Muhammed bu yükselmede gök katlarını Cebrail ile birlikte aşarken sırayla Âdem, Yusuf, Yahya ve İsa, İdris, Harun, Musa ve İbrahim peygamberleri görmüş, yedinci kat gökten sonra Sidret'ül münteha'ya çıkmıştır. Cebrail'in Sidretü'l-Münteha'dan ileriye geçememesi üzerine yolculuğunu tek olarak sürdürmüş, zaman, mekân ve cihetin olmadığı ifade edilen katta Allah ile aracısız görüşmüştür.

Anlatılana göre Hz Muhammed Mekke'ye döndüğünde yaşadıklarının gerçek olup olmadığından kuşku duyanların soru yağmuruna tutulmuştur. Ama sorulara doğru cevap vermiştir.

İslam'ın ilk zamanlarında dinin oruç, zekât, şehitlik ve hac gibi belli kuralları, prensipleri tam olarak belirlenmemişti. Gece namazları rağbet görmekle birlikte, ibadet kuralları da açık ve seçik olarak belirlenmemişti. Rivayete göre İsra ve Miraç bu konudaki belirlenmeleri sağlamış olaylardır. Buna göre miraçta;

Hz Muhammed, Miraç sırasında namaz vakitlerinin beş vakit olarak düzenlenmesi gerektiğini öğrenmiş ve Miraçtan sonra bu buyruğu Müslümanlara bildirmiştir. Hadis kaynaklarına göre Miraç'ta önce 50 vakit olarak bildirilen namaz, Musa peygamberin bunun insanlara ağır geleceği şeklinde ikazları üzerine Muhammed'in birkaç kere geri dönüp Allah'tan namazı hafifletme dileği üzerine beş vakte indirilmiştir.

Şirk koşmayan herkesin cennete gireceği müjdesi verilmiştir.

Miraç gecesi neler yapılmalı?

Mi'raç Gecesi: Receb ayinin 27.nci gecesidir. Yatsi namazindan sonra 12 rek'at namaz kilinir. 2 rek'atte bir selâm verilir. Her rek'atte 1 Fâtiha-i Serîfe, 10 Ihlâs-i Serîf okunur. Namazdan sonra; 100 defa"Sübhanallahi velhamdülillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber, ve lâ havle velâ kuvvete illâ billahil aliyyil azim" 100 defa istigfar, 100 defa salâvat-i serîfe okunur.

10 gün 100 defa "Sübhanallahü hayyül Kayyum"
10 gün 100 defa "Sübhanallahü ehadüs Samed"
10 gün 100 defa "Sübhanallahü gafurur Rahiym" zikirlerini yapmak müstehaptir.


Peygamberimizin okuduğu özel dua

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: "Allahümme bârik lena fî recebe ve şa'bân ve belliğna ramazan (Allah'ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır)."

Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduğu 3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi 3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin 3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:

Said İbnu Cübeyr (ra)'e Receb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)'ı dinledim, şöyle demişti: "Resulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, "(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)" derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak" derdik."