İlk olarak Kasım ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hergeçen gün hızla yayılan koronavirüs dünyayı adeta esir aldı. Koronavirüs belirtileri gösteren yüzbinlerce kişiye yapılan test, virüsün kişide olup olmadığını açıkça gösteriyor. Ancak hem sosyal medyada hem de televizyon programlarında corona virüs testleriyle ilgili tartışmalar yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüsle mücadele için kurulan Bilim Kurulu'nun Üyesi Prof. Alpay Azap'tan konuyla ilgili çarpıcı açıklamalar geldi. İşte ayrıntılar...
Herkese tanı testi uygulanmadığını, bazı kriterler gözettiklerini söyleyen Prof. Dr. Azap, "Örneğin sinüzit olmuş, ona bağlı ateşi, öksürüğü var, test yapmıyoruz. Klinik olarak başka bir neden bulamıyorsak, o zaman test yapmak lazım" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr Alpay Azap, koronavirüs tanı testlerinin herkese yapılmadığını, klinik olarak başka bir etken gösterilemeyen vakalara yapıldığını belirtti. Azap, "Yakın çevresinde koronavirüs tanısı almış birisi varsa o zaman herhangi bir solunum belirtisinin olması, solunum şikayeti, test çalışmak için yeterli" dedi.
Prof. Dr Alpay Azap, koronavirüs tanı sürecini Milliyet'e anlattı. Azap, tanı testi için belirli kriterlere baktıklarını belirterek şunları söyledi: "Başka etken gösteremediklerimize testleri yapıyoruz. Yani ateşi var, öksürüğü var ama siz onu başka bir nedene bağlıyorsunuz. Örneğin sinüzit olmuş, ona bağlı ateşi, öksürüğü var. Zatürre düşünmüyorsunuz. O zaman test yapmıyoruz. Klinik olarak başka bir neden bulamıyorsak, o zaman test yapmak lazım. Yakın çevresinde koronavirüs tanısı almış birisi varsa o zaman herhangi bir solunum belirtisinin olması, solunum şikayeti, testi çalışmak için yeterli. Bunun dışında son 14 gün içerisinde yurt dışından gelmiş olup ya da ailesinde, çevresinde son 14 gün içerisinde yurt dışından gelen birinin olması ve beraberinde hastalık belirtilerinin o kişide görülmesi, test çalışmak için yeterli."