Küresel olarak 400 binden fazla insanda tespit edilen koronavirüsüne karşı bilim dünyası çare bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Birçok hükümet de gerek seyahat yasağı gerekse de sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamalarıyla koronavirüsünün yayılmasını engellemeye çalışırken İzlanda'dan gelen bir haber uluslararası kamuoyunda panik yarattı.
40 ADET MUTASYONA UĞRAMIŞ VİRÜS TESPİT EDİLDİ
İzlanda basınında yer aldıktan çok kısa bir süre sonra uluslararası medyanın da gündemine gelen haberde, İzlandalı bilim insanlarının bir keşifte bulunduğu belirtiliyor. Toplam 737 vakanın olduğu ve 2 ölümün gerçekleştiği ülkede bilim insanları Kovid-19 hastalarından alınan örnekler üzerinde derinlemesine inceleme yaptı. Bilim insanları ülkedeki koronavirüs vakalarında 40 adet mutasyona uğramış koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.
"BAZILARINDA VİRÜSÜN GENOMU DEĞİŞİKLİĞE UĞRADI"
Sağlık yetkilileri, deCODE Genetics isimli şirketle birlikte çalışıldığını ve 9 bin 768 koronavirüs hastası, semptom gösteren ve risk grubundaki insandan aldıkları örneklerin bazılarında koronavirüsünün mutasyona uğradığını ve bazılarında virüsün genomunda ufak değişiklikler yaşandığı açıklandı.
TESTE TABİ TUTULAN VAKALARIN GELDİĞİ YERLER
Çalışmalar sırasında hiçbir semptom göstermeyen 5 bin kişiye de test yapıldığı açıklanırken bunlardan 48'inin sonucunun pozitif çıktığı belirtildi. deCODE isimli şirketin direktörü Kari Stefansson, "Bazıları Avusturya'dan gelmiş. İkinci bir grup virüs ise İtalya'dakilerden gelmiş. Üçüncü virüs tipinin ise İngiltere'den geldiğini tespit ettik. 7 kişide tespit edilen virüsün ise İngiltere kaynaklı olduğunu anladık. Bu kişiler İngiltere'deki bir futbol maçına gitmiş" dedi.
"AGRESİF ŞEKİLDE MUTASYONA UĞRUYOR"
Henüz bu araştırma hakemli bir dergi tarafından yayınlanmazken, Danimarka'daki Kopenhag Üniveristesi İmünoloji ve Mikrobiyoloji Departmanı'nda görevli virolog Allan Randrup Thomsen, "Bu sonuçlar mantıklı. 40 farklı virüs türünün üç ana merkezden gelmesi ve bu sayede virüslerin kaynaklarının öğrenilebilmesi çok ilginç. Koronavirüsünün çok agresif bir şekilde mutasyona uğradığı biliniyor. Çin'den gelen örnekler olduğunu biliyorduk ve bu araştırma da beklentilerimizi karşılıyor" dedi.
KORONAVİRÜS HAVA SICAKLIĞINI ETKİLER Mİ?
Öte yandan ABD'de yapılan bir başka araştırmada umut veren ifadeler kullanıldı. Hava sıcaklığının koronavirüse etkileri üzerine yapılan araştırmada hava sıcaklığı ile koronavirüs arasındaki bağlantıyı gözler önüne serdi.
"BU VERİLER BİZİM İÇİN GÜZEL HABER"
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Tüm dünyayı etkileyen hastalığın adı COVID-19, neden olan ise koronavirüs ve onun da adı SARs-CoV-2. ABD, Maryland Üniversitesi araştırmacıları, SARS-CoV-2'nin, mevsimsel özellik göstereceğini açıkladı. Hastalığın en yoğun olarak görüldüğü siyah halkalar şeklindeki şehirlerde sıcaklığın 5 - 11 derece ve yüzde 50 - 80 nem oranına sahip olduğunda artış olduğunu tespit etti" açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Kara, "Hava sıcaklığının daha yüksek olduğu ve nem oranının da yüksek olduğu bölgelerde daha az bulaş görülüyor. Havaların ısınmasıyla bulaştırıcılığın azalacağı öngörüsünü destekleyen bu veriler bizim için güzel haber, ancak iklim tek etken değil, lütfen evde olalım, evde kalalım" uyarısında bulundu.