Af meclise geldi mi? Af yasası son durum nedir? sorularının yanıtları tüm mahkum ve mahkum yakınları tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. TBMM adalet Komisyonu üyeleri 3 Nisan 2020 günü toplanacak ve infaz düzenlemesini görüşecek. İşte infaz yasası içeriği ve maddeler detayları takvim.com.tr'de.
AK Parti'den infaz düzenlemesine ilişkin açıklama: Asla bir af müessesi değildir
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Şu anda yapmakta olduğumuz infaz düzenlemesi, hem bugüne kadar işlenmiş hüküm, infaz aşamasına geçilmiş ve yargılama aşamasında bütün suçları kapsamaktadır hem de bundan sonra işlenecek olan Allah korusun tabi ki arzu etmeyiz suçlara da uygulanacak bir müessese getiriyoruz." diye konuştu.
"Yargılama aşamasındaki suçları kapsayacak"
"Asla bir af müessesi değildir" vurgusu yapan AK Parti Grup Başkanvekili Özkan, şunları kaydetti: Milletimizin, 82 milyonun vicdanında karşılık bularak bir müessese olarak getiriyoruz.
Asla bir af müessesi değildir, kesinlikle.
Çünkü şu anda yapmakta olduğumuz infaz düzenlemesi hem bugüne kadar işlenmiş hüküm, infaz aşamasına geçilmiş ve yargılama aşamasında bütün suçları kapsamaktadır.
DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR?
Af yasasında bugün açık cezaevinde kalan mahkumlara 2 ay "korona izni" verileceği açıklandı. Peki denetimli serbestlik nedir? Yasa belirlenen deneme süresinde, kişinin cezasının sosyal hayat içerisinde infazına olanak sağlayan bir ceza hukuku kurumudur. Suç işleyen kişi sosyal yaşam içerisinde denetimli serbestlik yoluyla gözlemlenmektedir.
Denetimli serbestlik yasası, kişinin ailesiyla bağlarını sürdürebilmesi ve dış dünyayayla uyum sağlayabilmesi gerekçesiyle çıkartılmış bir yasadır. Hükümlü cezasını cezaevinde infaz ederken koşullu salıverilmesine belli bir süre kalınca tahliye edilerek dışarda sosyal hayat içerisinde denetim altında tutulmaktadır.
DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİ
01.07.2016 tarih öncesinde işlenen suçlar için 2 yıl, bu tarihten sonra işlenen suçlar için denetimli serbestlik süresi bir yıldı. Şimdi yapılacak denetimli serbestlik düzenlemesi ile, bir kişi aldığı toplam cezanın 1/5'ini ceza evinde geçirdikten sonra geri kalanını denetimli serbestlikte geçirebilecek ve denetimli serbestlik süresi 3 yıl ile sınırlı kalacak. Yani bir diğer değişle denetimli serbestlik 3 yıla çıkartılmış olacak.
Bu duruma örnek verecek olursak;
4 Yıl ceza alan bir kişi tekerrür maddesi konulmuşsa 3 yılını, 58. Mad. konulmamışsa 2 yıl 8 ayını ceza evinde geçirecek. Ama denetimli serbestlik kanunu ile tekerrür suçlular cezalarının yaklaşık 216 gününü, tekerrür olmayanlar ise 192 gününü cezaevinde geçirdikten sonra denetimli serbestliğe ayrılabilecek.
İNFAZ YASASI MADDELERİ AÇIKLANDI!
AK Parti Grup Başkanvekili Özkan'ın açıklamalarıyla sistemin detayları belli oldu:
- Toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları, kapsamın dışına çıkarılmıştır.
- Ceza infaz düzenlemesi ile süreler yeniden belirlenmektedir. Kasten adam öldürme, uyuşturucu, terör, kadına karşı suçlar dışındaki suçlar 1/2 ceza sistemi üzerinden düzenlenmiştir.
- Bazı suçlarda kamu düzenine verilen zarar göze alınarak cezaların artırılması öngörülüyor.
- Toplumda büyük zarar oluşturan tefeciliğin cezası artırılacak. 1 Temmuz 2016 öncesi işlenmiş denetimli serbestlik suçlarında süreyi 3 yıla çıkarıyoruz.
Amaçlı suç örgütü kuranların cezalarının tavan ve tabanını 2 yıl artırıyoruz.
- Kadınlar, yaşlılar ve anneler lehine de düzenlemeler yaptık. 0-6 yaş altında çocuğu bulunan ve kendine bakamayacak hastalığı bulunanlar için konutta infazı getiriyoruz.
- Hakim teminatına bağlanan iyi hal indirimi itiraz müessesine de açılıyor.
KAÇ KİŞİ FAYDALANACAK?
Şuanda geçici ve kalıcı infaz düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 45 bin kişi bundan yararlanıyor. Ayrıca, salgın hastalık nedeniyle açık cezaevinden konutta cezaya geçecekler olanlarla birlikte bu sayı 90 bini buluyor.