HONG KONG'TA TESTLERDE İLERLEME KAYDEDİLDİ
South China Morning Post gazetesi, Hong Kong Üniversitesi'nin corona virüsünün insanda tutunduğu proteinin benzerine sahip hamster üzerindeki araştırmasını duyurdu.
Önce corona virüsünden iyileşen türdeşlerinden alınan kan serumu, sonra virüs enjekte edilen hamsterin virüs yükü çok az çıktı. Aynı yöntemin insanlara uygulanması planlanıyor.
Prof. Yuen, araştırmayı şöyle anlattı:
* Deneylerde kullanılan 45 hamsterda corona virüsü bulaştırılmasından itibaren ilk 7 günde akciğer, soluk borusu, bağışıklık sistemi, bağırsaklar ağır hasar gördü.
* Ama ilk haftanın ardından bazı hamsterler iyileşmeye başladı. Akciğer hücreleri yeniden çoğalmaya başladı, yeniden kilo aldılar, antikorlar geliştirdiler. Yani iyileşen insanlarla aynı belirtileri gösterdiler.
* Bunun üzerine ekip, iyileşen hamsterlerden kan serumu aldı.
* Sağlam bir hamstere ilkin bu kan serumu, ardından corona virüsü enjekte edildi.
* Bu hamsterde virüs yükü yaklaşık 10 kat azalma gösterdi.
* Buradan, aynı şeyin insanlara yapılmasının, yani iyileşen hastaların kan plazmasının hastalara enjekte edilmesinin, vücutlarındaki virüs yükünü azaltarak iyileşmelerine yardımcı olacağı çıkarını yapıldı.
Ekip insanlar üzerinde deneylere başlayabilmek için Tıp Konseyi Etik Komisyonu'nun onayını bekliyor.
JAPONYA KLİNİK ÇALIŞMALARA BAŞLADI
Japon Fujifilm Grubu'nun bir şirketi olan Toyama Chemical Co. Ltd. tarafından grip ilacı olarak geliştirilen Avigan'ın corona virüsü tedavisinde kullanılabilmesi için klinik çalışmalara başlandığı açıklandı.
Yüz kişiyi kapsayacak araştırma sürecinde ilacın corona virüsü semptomları karşısındaki etkinliğini test edeceği öğrenilen araştırmacıların, çalışmalarını haziran sonunda tamamlamayı hedeflediği belirtildi. Avigan'ın etkinliğinin kanıtlanması halinde, Japonya hükümetinden corona virüsü tedavisinde kullanılmak üzere onay alması bekleniyor.
AVUSTRALYA TESTLERE BAŞLIYOR
Avustralya'nın ulusal bilim ajansı Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kurumu (CSIRO) 2 farklı 'potansiyel' Corona Virüs aşısının hayvanlar üzerinde deneneceğini açıkladı. Açıklamaya göre, hayvanlar üzerinde denenen aşıların, insanlar üzerinde zararlı olup olmadığı test edilecek.
Test sonuçlarının ise Haziran ayında çıkmasının beklendiği ifade edildi. CSIRO'dan Dr. Rob Grenfell, sürecin normal şartlarda bir ila iki yıl süreceğini ancak küresel salgına karşı önlemlerin hızlı alınması gerektiğini ifade ederek, "Normalde bu noktaya gelmek yaklaşık bir ila iki yıl sürer. Bunu birkaç aylık bir süreye kısalttık" dedi.