Göktaşı dünyaya çarpacak mı? Göktaşı dünyaya çarparsa ne olur? Soruları sosyal medyada "11 Nisan'da dev bir asteroid Dünya'ya çarpacak" şeklinde çıkan haberlerin ardından merak konusu oldu. Bu bağlamda NASA 'dan yapılan açıklamada tehlikeli asteroidin yörüngeye yaklaştığına yer verildi. NASA, söz konusu asteroidin gökdelen büyüklüğünde olduğuna yer verildi. Açıklamada bu asteroidin felaket yaratacak kadar hızlı şekilde ilerlediğini söylüyor. Olası bir çarpışma esnasında Dünya yüzeyinde yaklaşık 6.5 kilometre genişliğinde dev bir krater yaratacak kadar güçlü asteroit, çarpma esnasında gerçekleşen patlama sırasında etrafındaki her şeyi silip süpürebilir.
FELAKET YARATACAK KADAR HIZLI
NASA 'dan yapılan açıklamada , söz konusu asteroidin gökdelen büyüklüğünde olduğuna yer verildi. Açıklamada bu asteroidin felaket yaratacak kadar hızlı şekilde ilerlediğini söylüyor.
REKOR HIZLA GELİYOR: FELAKET İÇİN YETERLİ HIZ
363599 (2004 FG11) adı verlen ve 380 metre çapında olduğu bildirilen dev asteroitin, yaklaşık 88 bin kilometrelik inanılmaz bir hız aldığına ve Dünyaya yaklaştığı, uzmanlar, bu hızın Dünya'yı felakete sürüklemek için yeterli olacağını söylüyor.
TEHLİKELİ Mİ?
Önümüzdeki hafta yörüngeye gireceği bildirilen dev asteroidin Dünya'nın yörüngesinden geçeceği anlamına geliyor.
NASA tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Potansiyel olarak tehlikeli asteroitler şu anda asteroitin Dünya'yı tehdit edici yakın yaklaşımlar yapma potansiyelini ölçen parametrelere göre tanımlanmaktadır. Yaptığımız ölçümlere göre Dünya'ya yaklaşan asteroit te potansiyel tehlike sınıfındadır.''
YIKIM TEHLİKESİ VAR MI?
Asteroitin dev bir gökdelen kadar olması ve çapının oldukça büyük olması nedeniyle Dünya üzerinde büyük bir yıkım yaratabileceği söyleniyor.
11 NİSAN KRİTİK TARİH: GEZEGENİMİZE ÇARPMAYACAK
Bu asteroit, 11 Nisan 2020 tarihinde Türkiye saati ile 20:00'de Dünya'nın yakınından geçecek. NASA, asteroitin Dünya'nın yakınından geçeceğini ve gezegenimize çarpmayacağını söylüyor.
GÖKTAŞI DÜNYAYA ÇARPARSA NE OLUR?
Amerikan Ulusal Araştırma Konseyi, ABD Kongresi için hazırladığı raporda, dünyaya bir göktaşı çarpması durumunda neler yaşanacağını ve bu felaketi önleme yöntemlerini araştırdı.
Raporda, dünyaya çarpacak göktaşlarının, çaplarına göre ne kadar zarar vereceği ve neler ile karşılanacağı tek tek anlatıldı:
* Çapı 1 ila 10 metre olursa: Çarpışma, önlemler alındığında, birkaç saat veya gün önce belirlenebiliyor. Bu durumda, insanlara meteorun düşmesi beklenen yerde, dışarı çıkmamaları, pencerelerden uzak durmaları veya gökyüzüne direk bakmamaları tavsiye edilir. Maddi zararlar görülebilir. Cep telefonu veya internette de aksaklıklar olabilir.
* Çapı 10 ile 25 metre: Bu yüzyılda büyük olasılıkla bekleniyor. Göktaşı düştüğü yerde 10'larca kilometre çapında zarar verebilir. Diğer doğal afetlerde olduğu gibi bu bölgelerde yaşayanlar, önceden haber verilerek tahliye edilir. Aksi takdirde, ölümler olabilir.
* Çapı 25 ile 100 metre: Karşı karşıya kalacağımız şey kitlesel panik, bina yangınları, sosyal kargalaşa, çok sayıda ölüm ve yaralanmalar olabilir.
* Çapı 100 metreden fazla olduğunda: Bu durumda da insanlık İkinci Dünya Savaşı, Güney Asya'daki Tsunami felaketi, büyük depremler gibi büyük felaketler yaşayabilir. Onbinlerce ölüm olabilir.
* Daha büyük göktaşları: Grekli önlemler alırsa, dünya bu kadar büyük göktaşlarını 10'larca yıl önceden belirleyebilir. Önlemek mümkün olmazsa, felaketten sağ kalan olursa, onların nasıl yaşayacağı hakkında yeni sosyal yasalar, yeni teknolojiler, geliştirilebilir.
DÜNYA GÖKTAŞINDAN NASIL KURTULUR?
Göktaşı çarpmalarında asıl önemli şey, sivil savunmadır. Göktaşları, saatler veya haftalar öncesinde belirlenebilir.
1- Yavaşça İttirme: Göktaşının yörüngesi, dışarıdan darbe ile değiştirilebilir. Çapı 100 metre veya daha küçük göktaşları için geçerli olabilir.
2- Kinetik Patlatma: Büyük bir göktaşı, eş değer büyüklükteki başka uzay mekikleri tarafından, patlatılabilir. Ancak sonrasında küçük parçaların riski devam edecektir. 2006 yılında NASA tarafından Deep Impact görevinde kullanıldı.
3- Nükleer saldırı: Bu insanlığın son çaresi olacaktır. Nükleer bomba, çapı birkaç kilometreden fazla olan göktaşları için kullanılabilir.