Başkan Erdoğan'dan Konya Ovası Sulama Projesi'nin açılışında önemli açıklamalar

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Konya Ovası Sulama Projesi'nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasında 15.5 milyon dekar arazinin sulanmasını hedeflediklerini belirtti ve "Türkiye meyve ve sebzede net ihracatçı konumdadır." dedi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :03 Temmuz 2020 , 17:12 Güncelleme Tarihi :03 Temmuz 2020 , 17:35
Başkan Erdoğan’dan Konya Ovası Sulama Projesi’nin açılışında önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Konya Ovası Sulaması 1. 2. ve 3. Kısım Sulamaları Hizmete Alma Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Salgında pek çok ülkede raflar boş kalırken temel ihtiyaçlar karşılanamazken ülkemizde hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadık, çünkü Türkiye kendi ihtiyacını karşılamanın ötesinde üretim gücüne sahip bir ülkedir.

1.5. MİLYON DEKAR ARAZİ SULANACAK

Konya'ya ilave olarak diğer illerimizde de 15,5 milyon dekar arazinin sulanmasını hedefliyoruz. Ülkemizin tarım potansiyelini sonuna kadar değerlendirmekte kararlıyız.



Bu yıl sonunda su tutmaya başlayacak Bozkır ve Avşar barajları sayesinde Toroslardan getirdiğimiz suyu ovamızda en verimli şekilde kullanma imkanına kavuşacağız. Ülkemizde son yıllarda hayata geçirdiğimiz pek çok dev projenin fikir babası olan Abdülhamid Han, Konya Ovası sulamasının da temellerini atan kişidir.

TARIM SEKTÖRÜNDE DESTEK PROGRAMLARI

Gençlerimizin ve kadınlarımızın tarım sektöründe daha etkin olmaları için özel destek programları geliştirdik. Yaşadığımız tecrübe, bize tarım sektöründeki projelerimize çok daha sıkı sarılmamız gerektiğini göstermiştir.

MEYVE VE SEBZEDE NET İHRACATÇI KONUMDAYIZ
Üretim potansiyelimizdeki ovaları özel koruma altına alarak yanlış kullanımlar sebebiyle arazinin bozulmasını engelledik. Serayı 72 ile yayarak önemli bir üretim ve ihracat kaynağı haline getirdik. Meyve ve sebzede net ihracatçı konumdayız

Ayçiçeği, pirinç, mısır gibi tarla ürünlerinde de ihracatçı konumdayız. Hayvan varlığında 10 milyondan 18 milyona, küçükbaşta 32 milyondan 49 milyona çıkarmayı başardık.

SÜR ÜRETİMİNDEKİ YÜKSELİŞ
Süt üretimi 8.5 milyon tondan 23 milyon tona, yumurta üretimi 11.5 milyar adetten 21 milyar adede yükseldi. Gıda ve tarımda oldukça iyi bir noktadayız. Sulamada gereken tüm yatırımları yapıyoruz. Modern sulama tekniklerinde kullanım oranlarını yüzde 6'dan yüzde 28 seviyesine çıkardık. Bölgesel kalkınma projeleriyle ülkemizin her karış toprağını değerlendirmek için gece gündüz çalışıyoruz. GAP'ta sulama oranını yüzde 53'e çıkardık. Çiftçilerimize son 18 yılda 2020 yılı ile birlikte yaklaşık 150 milyar lira tarımsal destek ödemesi yaptık.

Konya'ya kazandırdığımız 11 milyarlık baraj sulama tesisi, içme suyu tesisi, dere ıslahı arazi toplulaştırması yatırımı ile şehrin çehresini değiştirdik. Konya'nın başarısıyla hep iftihar ettik.