Bubonik veba nedir? Bubonik veba belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl?

Çin’de başlayan ve diğer ülkelere de yayılan corona virüs hastalığından sonra şimdide kara veba olarak adlandırılan Bubonik veba gündeme geldi. Çin’de yeni çıkan Bubonik veba hastalığı korkuttu. Salgının yayılma riskine karşı ülkede alarma geçildiği haberleriyle birlikte Bubonik veba nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur gibi sorgulamalar da sıkça yapılmaya başlandı. İşte merak edilenler…

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :06 Temmuz 2020 , 13:14 Güncelleme Tarihi :06 Temmuz 2020 , 13:14
Bubonik veba nedir? Bubonik veba belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl?

Çin'de Bubonik veba görülmesi ve yayılma riskine karşı acil önlemler alınması telaşlandırdı. Ülkemizde corona virüsten henüz kurtulmamışken bir de Bubonik veba haberlerinin duyulması gündemde sıkça araştırmalar yapılmasına neden oldu. Bubonik veba hakkında merak edilen bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

BUBONİK VEBA NEDİR?

Vebanın en sık görülen formudur. Orta çağ Avrupa'sında 'Kara Ölüm' olarak bilinirdi. Pirenin ısırdığı ve bakterilerin vücuda girdiği yere en yakın lenf bezlerinde ağrılı şişme ve iltihaplanma görülür. İleri dönemlerde iltihaplı lenf nodları açılarak akıntlı hal alır. Tedaviye hemen başlanmazsa bakteri vücudun her yerine yayılarak akciğer ve septisemik forma dönüşebilir.



BUBONİK VEBA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bubonik vebada bakteri vücuda girdikten sonra 3 ila 8 gün içinde etkisini gösterir.
Belirtileri, yüksek ateş, üşüme duygusu, başağrısı, ishal ve bubo adı verilen, lenf bezi şişmeleridir
Deri altında ve iç organlarda kanama başladığı zaman da, akan kanın birikmesi sonucu ciltte siyah lekeler oluşur.

BUBONİK VEBA TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Hastalıktan korunmanın en etkili yolu hastalığın bulaşmasına neden olan pirelerin yaşadığı yerlerden ve hayvanlardan uzak durmaktır. Çevre daima temiz olmalı, güneş gören yerler tercih edilmelidir( bakteri güneş ışınlarının etkisinde kaldığında hızla ölür) ve en önemlisi veba hastalığı taşıyan kişi ve hayvanlar ile temastan kesinlikle kaçınılmalıdır. Kırsal alanlarda kalacaklar ve açık hava etkinliklerine katılacaklar mutlaka DEET içeren böcek öldürücüler ve permetrinli giysi ve eşyalar kullanmalıdır. Aşı çalışmaları devam etmektedir.