2020-2021 okullar ne zaman açılacak? MEB eğitim öğretim takvimi devlet ve özel okullar ne zaman açılıyor? MEB takvim hem eğitimciler hem de öğrenciler ve aileleri tarafından arama motorlarında sorgulanıyor. 2020-2021 eğitim öğretim yılının birinci ve ikinci döneminin ne zaman başlayacağı belli oldu. Çalışma takviminde öğrencilerin bir önceki eğitim ve öğretim yılına dair eksik konu ve kazanımları ile öğrenme kayıplarına ilişkin eğitim programının, 2020-2021 ders yılıyla ilişkilendirildiği belirtildi.
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?
Millî Eğitim Bakanlığınca yeni eğitim ve öğretim dönemine ilişkin takvim belirlendi. Buna göre, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci dönemi 31 Ağustos Pazartesi günü başlayacak. Birinci dönem ara tatili 16-20 Kasım'da yapılacak. Birinci dönem 22 Ocak Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili ise 25 Ocak Cuma günü başlayacak 5 Şubat Cuma sona erecek.
2020-2021 MEB TAKVİMİ
İkinci dönem, 8 Şubat Pazartesi günü başlayacak. İkinci dönem ara tatili ise 12-16 Nisan'da olacak. Eğitim öğretim yılı ise 18 Haziran Cuma günü sona erecek.
Hazırlanan takvime, öğrencilerin önceki dönemden kalma eksik konuları da dahil edildi. EBA, EBA TV ve canlı sınıf uygulamalarıyla öğrencilerin kayıp yaşamaması hedeflendi. Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı önerileri ile yeni eğitim ve öğretim dönemine hazırlık yapıldığı da açılamada yer aldı.
TELAFİ EĞİTİMİ NE ZAMAN OLACAK?
Vatandaşların erişimine sunulan açıklamada telafi eğitiminin başlama tarihi de belirtildi. Buna göre, 31 Ağustos'ta okullar açılacak ve birinci dönemin ilk üç haftasında ağırlıklı ve devamında yıl boyunca destekleme ve yetiştirme kursları olmak üzere telafi eğitimi yapılacak. Özel okullarda bu dönem 15 Ağustos'ta başlayacak.
ÖNLEMLER NASIL OLACAK?
Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan "Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"nde, 31 Ağustos'ta açılacak okullarda alınacak önlemler yer aldı.
Rehbere göre, okul binasının girişleri ve içerisinde uygun yerlere kurallar, sosyal mesafe, maske kullanımı, el temizliği ve öğrencilerin hangi koşullarda okula gelmemesi gerektiğini açıklayan bilgilendirme afişleri asılacak. Okul binası girişleri ve içerisinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacak.
Kovid-19 bulaşma riskini en aza indirmek için şu önlemlere uyulması gerekecek:
Kovid-19'dan sorumlu bir okul yöneticisi görevlendirilecek.
Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılacak.
Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulacak. Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilecek.
Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenecek.
Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin ve benzeri toplu kullanım alanları, kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenecek.
Kovid-19 kapsamında alınacak önlemler okulun varsa web sayfasında yayımlanacak, okul açılmadan önce velilere e-okul, e-posta gibi iletişim kanallarıyla bilgilendirme yapılacak.
Okulların açılmasıyla velilere, özel hazırlanmış "Bilgilendirme Formu ve Taahhütname" iki nüsha halinde imzalatılacak, bir nüshası velilere verilecek. Taahhütnamede, "Çocuğumun ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayeti olması durumu ile aile içerisinde solunum yolu şikayetleri gelişen veya solunum yolu enfeksiyonu hikayesi ile hastane yatışı yapılan kişi varlığında ya da Kovid-19 tanısı alan kişi bulunması durumunda çocuğumu kuruma getirmemem ve bu durumu okula bildirmem gerektiği konusunda bilgilendirildim. Yukarıda belirtilen durumlarda çocuğumu okula getirmeyeceğimi ve getirmeme sebebimi okul yönetimine bildirmeyi kabul ve taahhüt ederim." ibareleri yer alacak.