Danıştay Ayasofya kararı ne oldu? Ayasofya ibadete açılacak mı?

Danıştay Ayasofya kararı gündemdeki yerini aldı. Ayasofya ibadete açılacak mı? Danıştay 10. Dairesinde, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davada çıkacak karar bekleniyor. Gündemde ilk sırada yer alan Danıştay Ayasofya kararı nedir? Ayasofya ibadete açılacak mı? 2 Temmuz’da yapılan duruşmadan ne karar çıkacağı merakla bekleniyor. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005'te Danıştay'a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :08 Temmuz 2020 , 16:48 Güncelleme Tarihi :08 Temmuz 2020 , 16:48
Danıştay Ayasofya kararı ne oldu? Ayasofya ibadete açılacak mı?

Danıştay Ayasofya kararı ne oldu? Ayasofya ibadete açılacak mı? Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağı son günlerde tartışılan konulardan birisi oldu. Danıştay Ayasofya kararı merakla bekleniyor. Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 1934 tarihli kararın iptali istemiyle açılan davadan çıkacak karar merak ediliyor. Peki Ayasofya ibadete açılacak mı? Danıştay Ayasofya kararı ne oldu? İşte yanıtı!

DANIŞTAY AYASOFYA KARARI NE OLDU?

Danıştay 10. Dairesinde, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan dava kapsamındaki duruşma 2 Temmuz'da yapılmıştı. Dairenin kararını 15 gün içerisinde açıklaması beklenirken A Haber muhabiri Rüya Akkuş'un verdiği bilgiye göre karar Cuma günü açıklanacak.

DANIŞTAY SAVCISININ GÖRÜŞÜ

Söz konusu Bakanlar Kurulu kararının verildiği tarih itibarıyla hukuka uygun olduğunu bildiren Danıştay Savcısı, görüşünde, "Ayasofya hakkındaki karar geçmişte Bakanlar Kurulu tarafından alınmıştır. Ayasofya'yı açmak Bakanlar Kurulu'nun yani Cumhurbaşkanlığının takdirindedir, bu nedenle davanın reddi gerekir." ifadesine yer verdi.

Danıştay Savcısı ayrıca Bakanlar Kurulu kararındaki Atatürk imzasına ilişkin de değerlendirmede bulunarak, farklı yerlerde de aynı imzanın kullanıldığını söyledi.

Tarafların dinlenilmesinin ardından Danıştay 10. Dairesi Başkanı Yılmaz Akçil, kararın daha sonra açıklanacağını belirterek, duruşmayı sonlandırdı.

Duruşmanın sonunda gazetecilere açıklama yapan Dernek Başkanı İsmail Kandemir, Ayasofya'nın müze olarak kullanılmasının vicdanları yaraladığını, mahkemenin kararını beklediklerini kaydetti.

AYASOFYA İLE İLGİLİ YARGISAL SÜREÇ

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005'te Danıştay'a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005'te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. Daire 2008'de ise Ayasofya Camisi'nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Dairenin bu kararını onamıştı. Dernek, 2016'da tekrar Danıştay'a dava açmıştı.

Derneğin, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru hakkında ise 2018'de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya'nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, "incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.