25 Ağustos 1934.
Eğitim Bakanı Abidin Özmen aldığı bir emri Başbakanlığa bildiren bir yazı yazdı. "Aldığım büyük şifahi emir üzerine Ayasofya Camii'nin müze haline konması için icap eden tetkikata başlanması hakkında verilen emrin bir suretini arz eylerim efendim."
'Sultanahmet kütüphane oluyor'
Sultanahmet'in de kütüphane yapılacağı iddiası ortaya atılmıştı. Cumhuriyet gazetesinin 7 Eylül 1934 nüshasında Sultanahmet Camii'nin de müzeye çevrileceği iddiası dile getirilmişti. 24 Kasım 1935 günü altında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve Başbakan İsmet İnönü'nün imzalarının olduğu Bakanlar Kurulu kararıyla Ayasofya müzeye çevrildi.
"Eşsiz bir mimarlık sanat abidesi olan İstanbul'daki Ayasofya Camisi'nin tarihî vaziyeti itibarıyla müzeye çevrilmesi bütün Şark âlemini sevindireceği, insanlığa yeni bir ilim müessesesi kazandıracağı cihetle bunun müzeye çevrilmesi..."
10 Aralık 1935 günü Ayasofya'nın dış parmaklıklarına da bir levha asıldı:
Müze tamir ve tasnif sonuna kadar kapalıdır...
Müze olarak 1 şubat 1935 günü açılırken Ayasofya'nın ilk gün ziyaretçi sayısı 833 kişi olmuştu. Bunların 370 kadarı ise yabancı turistlerdi. Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin yazdığı levhalar müze olduktan sonra çıkarılmıştı. Levhaların geri gelmesi 1949 yılında oldu. Bu 8 adet levhada "Allah", "Muhammed", "Ebubekir", "Ömer", "Osman", "Ali", "Hasan" ve "Hüseyin" isimleri yazılıdır.