İstanbul Valiliği Ayasofya Camii girişleri son dakika durdu mu? Ayasofya'ya girişler neden kapatıldı?

İstanbul Valiliği Ayasofya Camii girişleri son dakika durdu mu? Danıştay’ın kararının ardından 86 yıl aradan sonra bugün kılınacak cuma namazı ile ibadete açılacak olan Ayasofya ile ilgili hazırlıklar ile güvenlik önlemleri kapsamında vatandaş Ayasofya Meydanı'na alınmaya başlandı. Ayasofya Meydanı ve Sultanahmet Havuzlu Park, cuma namazı vaktinden önce vatandaşlarla doldu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya 'Namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu' şeklinde açıklama yaptı. Bu bağlamda Ayasofya Camii'ne girişler durduruldu. Ayasofya Camii İstanbul'un Fatih ilçesindedir. Sultanahmet'te yer alır. Sultanahmet'e ya da Ayasofya'ya gitmek tramvay, vapur ya da otobüsü kullanabilirsiniz.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :24 Temmuz 2020 , 11:35 Güncelleme Tarihi :24 Temmuz 2020 , 11:50
İstanbul Valiliği Ayasofya Camii girişleri son dakika durdu mu? Ayasofya’ya girişler neden kapatıldı?

Ayasofya'ya girişler neden kapatıldı? İstanbul Valiliği Ayasofya Camii girişleri son dakika durdu mu? Bugün kılınacak cuma namazı ile 86 yıl sonra ibadete açılacak Ayasofya Camisi'nde hazırlıklar tamamlandı. Ayasofya'nın açılışı için gelen vatandaşlar sabah namazından sonra bölgeye akın etti. Vatandaşların gelmesiyle birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı'nca düzenlenen dua programı başladı. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

AYASOFYA'NIN GİZEMLERİ ŞOKE ETTİ! TIKLA ÖĞREN

Vali Yerlikaya: 'Namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu'

AYASOFYA CAMİİ'NE NASIL GİDİLİR?

Ayasofya camii İstanbul'un Fatih ilçesindedir. Sultanahmet'te yer alır. Sultanahmet'e ya da Ayasofya'ya gitmek tramvay, vapur ya da otobüsü kullanabilirsiniz.

Tramvay: Ayasofya Müzesine bağlı Bağcılar Kabataş Tramvay hattı ile Gülhane ve Sultanahmet duraklarını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Vapur: Anadolu yakasından gelecekseniz Kadıköy-Eminönü ve Üsküdar-Eminönü vapurlarını kullanarak tramvay hattına ulaşabilirsiniz.

Otobüs: İstanbul'un her yerinden Belediye ve Halk Otobüsleri ile Eminönü'e; buradan da tramvay ile Ayasofya Müzesi'ne ulaşabilirsiniz.

AYASOFYA CAMİİ NEREDE?

İstanbul Fatih'e bağlı Sultan Ahmet'te yer alan camii etrafında Sultan II. Selim Türbesi, Sultan III. Murad Türbesi, Şehzadeler Türbesi, Sultan III. Mehmed Türbesi ve Sultan I. Mustafa ile Sultan İbrahim Türbesi (Vaftizhane) gibi türbeleri bulunduruyor.

Tam adresi ise Ayasofya Meydanı No. 1 34122 Sultanahmet-Fatih/ İstanbul olarak kayıtlarda yer alıyor.

İBB'NİN ALDIĞI ÖNLEMLER

- İETT, Kazlıçeşme-Yenikapı-Sultanahmet güzergahında 25 otobüs ile ring sefer yapacak. Ulaşım ücretsiz sağlanacak.

- Eminönü-Sultanahmet-Beyazıt çatalında tramvay seferleri yapılmayacak.

- Haliç Köprüsü üzerinde devam eden derz çalışması durdurulacak.

- Eminönü itfaiye istasyonu personel sayısı artırılacak. Yenikapı-Kazlıçeşme meydanlarında 1, Sultanahmet meydanında 2 adet görevli araç konumlandırılacak.

İSPARK OTOPARKLARI ÜCRETSİZ HİZMET VERECEK

- Gülhane içerisinde bulunan Kandil Restoran ve BELTUR Mobo Büfe 24 Temmuz Cuma günü 07.00-17.00 saatleri arasında kapatılacak.

- Yenikapı, Kazlıçeşme ve Gülhane'deki İSPARK otoparkları ücretsiz hizmet verecek.

AYASOFYA HAKKINDA BİLGİ

Bizans döneminde Ayasofya, büyük bir "kutsal emanetler" zenginliğine sahipti. Bu emanetlerden biri de 15 metre yüksekliğindeki gümüş ikonostasisti. Konstantinopolis Patriği'nin patrik kilisesi ve Ortodoks Kilisesi'nin bin yıl boyunca merkezi olan Ayasofya, 1054 yılında Patrik I. Mihail Kirularios'un Papa IX. Leo tarafından aforoz edilmesine şahitlik etmiş olup bu olay, genel olarak Schisma'nın, yani Doğu ve Batı kiliselerinin ayrılmasının başlangıcı sayılır. 1453'te kilise camiye dönüştürüldükten sonra Osmanlı sultanı Fatih Sultan Mehmet'in gösterdiği hoşgörüyle mozaiklerinden insan figürleri içerenler tahrip edilmemiş (içermeyenlerse olduğu gibi bırakılmıştır), yalnızca ince bir sıvayla kaplanmış ve yüzyıllarca sıva altında kalan mozaikler, bu sayede doğal ve yapay tahribattan kurtulabilmiştir. Cami, müzeye dönüştürülürken sıvaların bir kısmı çıkarılmış ve mozaikler yine gün ışığına çıkarılmıştır. Günümüzde görülen Ayasofya binası, aslında aynı yere üçüncü kez inşa edilen kilise olduğundan "Üçüncü Ayasofya" olarak da bilinir. İlk iki kilise isyanlar sırasında yıkılmıştır. Döneminin en geniş kubbesi olan Ayasofya'nın merkezî kubbesi, Bizans döneminde birçok kez çökmüş, Mimar Sinan'ın binaya istinat duvarlarını eklemesinden itibaren hiç çökmemiştir.