Aşure malzemeleri nelerdir? Aşure nasıl yapılır? İşte pratik ve lezzetli tarif!

Muharrem ayı idrak edilirken aşure malzemeleri nelerdir? Sorusunun yanıtı da gündemde sıkça sorgulananlar arasında yer aldı. İslamiyet’te önemi büyük olan ve Muharrem ayının 10’uncu günü pişirilen ve dağıtılan aşure nasıl yapılır? 2020 yılında Aşure Günü 29 Ağustos'ta idrak edilecek. Peki bu özel gün ne zaman idrak edilmeye başlandı? Müslüman alemi için önemi nedir? İşte merak edilenler…

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :25 Ağustos 2020 , 16:58 Güncelleme Tarihi :25 Ağustos 2020 , 16:58
Aşure malzemeleri nelerdir? Aşure nasıl yapılır? İşte pratik ve lezzetli tarif!

İÇİNDEKİLER

2020 Aşure gününe az bir zaman kala heyecanlı bekleyişe başlayan Müslüman alemi aşure malzemelerinin neler olduğunu merak ederek araştırmaya başladı. Bu özel günde Aşure orucu da tutulur, aşureler pişirilir ve komşulara dağıtılarak sevap kazanılır. Sizler için pratik bir şekilde hazırlayacağınız ve lezzetine doyum olmayacak aşure tarifini haberimizde bulabilirsiniz.

PRATİK VE LEZZETLİ AŞURE TARİFİ

Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
2 yemek kaşığı pirinç
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı haşlanmış fasulye
150 gram kuru kayısı
150 gram kuru incir
150 gram kuru üzüm
1 su bardağından biraz az fındık

2 litre su (buğdayları pişirmek için)
4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
1 tatlı kaşığı karanfil
1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
1,5 su bardağı sıcak süt
3 su bardağı toz şeker
1 fiske tuz
1 fiske karabiber

Yapılışı:
İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım.
Buğdayı yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Çıkan sarı suyu süzelim. Aynı işlemi bir kez daha yapalım ve suyunu süzelim.
Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatalım. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp, suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız, 15 dk kaynatmak yeterli olacaktır.).
Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayalım.
Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyelim ve bekletelim.
Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Suyu azalan buğdaylarımıza biraz daha sıcak su ekleyelim.
Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.



Küçük bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
Bu sırada suyu azalan buğdaylarımızın üzerine tekrar sıcak su ilave edelim.
Son olarak süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatalım.
Hazırladığımız aşuremizi tek tek cam kaselere bölüştürelim. Biz bu ölçüler ile 15 kase aşure elde ettik.
Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Daha çok malzeme ile 25 kase aşure elde edebileceğiniz tarifimizi de aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Üstteki tarife çok benziyor, sadece malzeme miktarları farklı.