"TÜRKİYE'NİN AFRİKA'DAKİ FRANSIZ VAHŞETİNİ DİLE GETİRMESİ FRANSA'YI RAHATSIZ EDİYOR"
Efe de Fransa'nın Afrika'daki sömürgeci faaliyetlerini tarihsel arka planda değerlendirdi.
Fransa'nın tarihte de var olan sömürgeci karakterini Doğu Akdeniz örneğinde bir kez daha göstermiş olduğunu dile getiren Efe, şunları kaydetti:
"Tarihteki diğer sömürgeci devletlerin uygulamalarıyla karşılaştırıldığında Fransız sömürgeciliği daha vahşidir. Bugün dahi ekonomik, kültürel hatta dini açıdan Afrika'daki eski sömürgelerine baskıları devam etmektedir. Türkiye'nin bu vahşeti dile getirmesi onları rahatsız ediyor. Afrikalılar ise bizi bu vahşetin bir parçası olmadığımız için seviyor. Türkiye Afrika'daki dostlarına diyor ki; gelin ayağa kalkın, kalkının, gelişin, birlikte kazan kazan politikaları uygulayalım. Cumhurbaşkanımızın Afrika ziyaretleri bu yüzden Fransızları çok rahatsız ediyor.''
"TÜRKİYE FRANSA'YA AĞIR DARBE İNDİRDİ"
Efe, Türkiye'nin Afrika açılımı Fransa'nın bölgedeki hegemonyasına ağır darbe indirdiğini belirterek ''Mesela Türk Hava Yolları'nın (THY) Afrika uçuşları Air France'a indirilmiş ağır bir darbedir. Eskiden Paris merkezli uçuşlar, artık İstanbul merkezli hale gelmiştir.'' ifadelerini kullandı.
Son 10 yılda Fransa'nın dış politikasında ilgi alanını genişlettiğini belirten Lika, Macron'un Suriye, Mısır, Libya ve Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtlarını desteklediğini söyledi.
Fransa'nın otoriter ve anti demokratik yönetimlere 2012'de destek vermeyeceğini açıklayıp 2013'te Mısır'daki darbenin ardından Mısır yönetimine savaş uçağı satışı yaptığını belirten Lika, "(Fransa) Suriye'deki PKK uzantılarına destek vererek Esed rejiminin ayakta kalmasına da yardımcı oldu." diye konuştu.
"FRANSA'NIN İÇ POLİTİKASINDA CİDDİ EKONOMİK, DEMOGRAFİK VE SİYASİ SORUNLARI VAR"
Bayraklı da Fransa meselesini iç siyaset ve dış siyaset olmak üzere iki boyutta incelenmesi gerektiğinin altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Fransa'nın iç politikasında ciddi ekonomik, demografik ve siyasi sorunları var. Ekonomik anlamda Almanya'nın gerisinde kaldılar, nüfusları yaşlanıyor, göçmenleri entegre edemiyorlar, öte yandan aşırı sağ yükseliyor. Fransızlar bu durumda ya kendilerini reforme edip, teknoloji geliştirip, diğer küresel aktörlerle rekabete girecekler ki bunu başaramıyorlar, ya da dış politikada yeni nesil bir sömürgecilik anlayışı geliştirecekler. Bugünkü agresif Fransız dış politikasının temel nedeni, iç politikadaki başarısızlıkların üstünü örtmektir.''
Bayraklı, Macron'un 2022 seçimlerine kadar Türkiye karşıtlığını daha daha artıracağı tahmininde bulunarak, ''Fransız Cumhurbaşkanı bu süreçte ülkesini Türkiye'ye karşı Avrupa'nın jandarması pozisyonuna getirmeye çalışıyor.'' ifadelerini kullandı.