Son dakika: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan A Haber'de önemli açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, A Haber'de canlı yayınlanan Memleket Meselesi programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Eğitimde uygulanacak olan 2+5 formülüne ilişkin bilgiler veren Selçuk öğrencilerin hangi gün okula gideceğini de açıkladı. Selçuk 8. ve 12. sınıf öğrencilerinin bütün müfredatten sorumlu olacaklarını da açıkladı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :16 Eylül 2020 , 22:01 Güncelleme Tarihi :17 Eylül 2020 , 00:29
Son dakika: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan A Haber’de önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, A Haber'de canlı yayınlanan Memleket Meselesi programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Selçuk'un açıklamalarından satırbaşları:

SİZ ÇOCUĞUNUZU OKULARA GÖNDERİR MİYDİNİZ?
Veriye dayalı olarak karar vermeyi tercih ederim. Korona virüs küresel bir konu. Velilerin kaygı duyması normaldir. Biz riski en aza indirdiğimiz seviyede tuttuk.



EĞİTİMDE 2+5 UYGULAMASI
Burada Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri gerçekten çok önemli. Bizim belirli konularla ilgili karar verirken elbette danışarak karar vermek söz konusu. Bu memleket konusu. Bu kararı verirken istişare ediyoruz. Kabinede tartışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız önerilere göre bir karar alıyor. Şimdilik 2+5 ileride koşullar değişirse günler de değişir. Veliler için kılavuzlar hazırladık. Ailelerin ne yapması konusunda detayları anlatıyoruz.


Gerekli koşulları sağlayabildiğimiz ve riski en aza indirdiğimiz, kontrollü yapabildiğimiz seviyede tuttuk. O yüzden o seviye okul öncesi ve 1. sınıfta kaldı.

Bu sadece akademik değil, psikolojik, sosyolojik bir karar. O yüzden güven tazeleyerek bize inanmalarını sağlamak durumundayız.

"BUNU BURADA İLK DEFA SÖYLÜYORUZ"
Okullarımız velilerimizle temas ediyor, veliler randevulu olarak okullara geliyor. Velilere dikkat edilecekleri söyleniyor. Veli kılavuzu hazırladık. Veli kılavuzunda ayrıntılı olarak anlatılıyor. Sınıf öğretmenlerimiz de bunu paylaşacak. Sınıf öğretmenlerimiz, servis şoförlerimiz eğitim aldı.

"HES TAKİBİYLE POZİTİF VAKALARIN BİLGİSİNİ ALIYORUZ"
Taahhütname o kadar kötü bir şekilde yorumlandı ki. Biz nasıl veliye bundan sen sorumlusun diyebiliriz. Böyle bir şey olabilir mi? Oradaki tahütname veliyi bilgilendirme formu.

Biz zaten bir velinin bunu bildiği halde çocuğunu okula göndermesini beklemeyiz. Bizler herhangi bir pozitif vaka halinde bunu anlık olarak bilgiyi zaten alıyoruz. Böyle bir sistem kurduk. Bugün tamamlandı. İlk defa burada söylüyoruz. MEB ve Sağlık Bakanlığı'nın ortak çalışması HES uygulaması tamamlandı.

HES takibiyle pozitif vakanın bilgisini alıyoruz. Pozitif vaka olursa gereken prosedürü uyguluyoruz.

Bu tedbirlerle bunu yapıyor olmak bizi rahatlatıyor. Avrupa ülkelerinin tamamına yakınında tüm sınıfları tam zamanlı açıyorlar. Bizim okullarımız kamuya açık alanlarda en güvenilir alanlardan birisidir. Sürekli kontrol, dezenfekte, takip var.

ÖĞRENCİLER HANGİ GÜN OKULA GİDECEK?
Temelde pazartesi, salı günleri sınıfın yarısının gelmesini istiyoruz. Çarşamba ve pazar günleri ara verelim istiyoruz. Niye 2'ye bölüyoruz? Bölmezsek sosyal mesafeyi sağlayamıyoruz. Sınıflarda tekli oturulacak ve aralarda boşluk bırakılacak. Bu yüzden de sınıfta sosyal mesafeyi rahatlıkla sağlayabiliyoruz. Biz sınıflarda yaptığımız hazırlıklardan, öğretmenlerimizin birikiminden eminiz.

ÇOCUĞUMU OKUL ÖNCESİ EĞİTİME GÖNDERMEYİP 1. SINIFTAN BAŞLATMALI MIYIM?
Benim önerim ailelerin çocuklarını okula göndermesi yönünde. Hedefimiz daha çok uyum sürecinin çavuk atlatılması.

Müfredatları EBA üzerinden öğrencilerle paylaşacağız.

EĞİTİMDE YENİ TAKVİM BELİRLENECEK Mİ?
Okullar için birkaç hafta sonra tekrar değerlendirme yapılacak

"MÜFREDATLARI EBA ÜZERİNDEN ÖĞRENCİLERLE PAYLAŞACAĞIZ"
Müfredatı biz tam olarak çocuklarımızla paylaşacağız. EBA TV de paylaşırız, internette paylaşırız, yüz yüze paylaşırız. Eskiden çok imkan yoktu şimdi bu imkanlarımız çok daha fazla var.


8. VE 12. SINIFLAR İÇİN MÜFREDAT DÜZENLEMESİ OLACAK MI?
Tüm sınavları okullarda yapacağız. Öğrenciler bütün müfredatten sorumlu olacaklar. 8 ve 12'ler için özel destek paketimiz var.

ÖZEL OKULLARIN DURUMU
KDV ile ilgili bir çalışma yapıldı. İndirim yapmayanlara idari para cezası uygulanacak. Takipteyiz. Verilmeyen hizmetin ücreti iade edilmek zorunda.

SINAVLAR NASIL YAPILACAK?
Randevulu sistemle sınavlar yapılacak. Bu yıl da LGS Haziran başında. Tarih değişebilir.

EBA SİSTEMİ NASIL OLACAK?
Bizin EBA ile ilgili dünya çapında aldığımız bir mesafe var. Ben akademisyen kökenli biriyim. Bu anlamda cümle kurarken dikkatli cümle kuruyorum. Bizim ilk başta EBA'nın kapasitesi çok çok düşüktü. 10 binler seviyesinde. İlk fırsatta kapasiteyi 7 katına çıakrdık. Ve 30-40 bin için varolan kapasiteyi 1 milyon kişiye çıkardık. Ancak internet trafiği olan bir husus. Bir takım sıkıntılar var biliyoruz ama genele baktığımızda biz birçok sorunu çöktük. Dünya Bankası'ndan kredi aldık. Ve böylelikle dünyanın eğitimde dijital altyapısı en güçlü ülkelerden biri olacağız.

EBA'nın dünya kalitesinde standartlara ulaşabilmesi için bazı uluslarası kıstaslar getirdik. EBA'nın gelişimi devam ediyor. İçeriğini tümüyle yeniledik. Uluslarası strandarda dönüştürdük. Videolar, canlı dersler, müzikler, sporla ilgili içerikler. Yüzbinlerce içerik, istemediğiniz kadar içerik var.

Dezavantajlı çocuklarımız var ve bunları tek tek biliyoruz. Çeşitli bakanlıklardan aldığımız verilerle. Ne yapabiliriz, yaylada mezrada, internet altyapsının olmadığı yerlerde çocuklarımız var. Bunlara nasıl ulaşabiliriz düşünüyoruz. EBA destek merkezi adı altında merkezler kuruyoruz. Dün saat 2'yi çeyrek geçe 2 bin EBA merkez vardı. Bu ne olacak 20 bine gidecek. Çok kısa bir süre içerisinde olacak.

Çocuklarımız EBA destek Merkezleri'nde çalışabilirler, istedikleri kadar hizmet alabilirler. Pandemi dönemi tamamlandıktan sonra da EBA yüz yüze eğitime entegre edilecek. Okulların ne kadar indirim yapacağını gün gün takip ediyoruz. Geride bıraktığımız yılda verilmeyen hizmetler var; servis, yemek gibi. Bu hizmetler verilmediyse bedellerinin iade edilmesi gerekir.

"SALGIN DÖNEMİNDE SINAVLAR NASIL YAPILACAK? SORUSUNA YANIT
Hijyenle ilgili önlemlerimiz var. Randevulu sistemle sınav yapmak zorundayız çünkü bütün öğrencileri aynı gün okula çağıramıyoruz. 7. sınıfların sınavı olacaksa bir grup sabahtan, bir grup öğleden sonra gelebilir. Her şey normal giderse LGS Haziran başında olacak.

Uyum süreciyle ilgili oyun tabanlı bir yaklaşımımız var. 'Temassız Oyunlar' kitabımız var. Bu şekilde oyunlarla maske, mesafe, hijyen ne demektir, videolar, dokümanlar, afişler hazırladık. Çocuğumuzun canlı sınıfa nasıl hazırlanması gerektiğiyle ilgili video hazırladık.

MESLEK LİSELERİNDE EĞİTİM NASIL OLACAK?
Meslek liselerinin uygulamalı derslerini bir an önce başlatmak niyetimiz. Randevulu olarak, gruplar halinde çalışmalar yapılabilir ama kitlesel olarak söz konusu değil. Meslek lisesi uygulama demek ve bu konuda fazla gecikmeden bir tedbir alıp uygulamalı derslerle ilgili küçük gruplar halinde bir çalışma başlatacağız. Bizden birkaç hafta içerisinde haber beklesinler.

MESLEK LİSELERİNDE STAJ
Bu seneye özgü olarak staj konusunda bir esnekliğimiz olacak. Hemen önceki günlerde bir açıklama gelebilir.

YENİ ÖĞRETMEN ATAMASI NASIL OLACAK? "İMKANLAR ÖLÇÜSÜNDE KONUYU DEĞERLENDİRİYORUZ"
Bu yılla ilgili hemen önümüzdeki haftadan itibaren öğretmenlerimizin başlamasıyla ilgili bir tebliğ 2 gün önce yayımlandı zaten. Yeni atamalar konusunda elbette imkanlar ölçüsünde konuyu değerlendiriyoruz. Böyle bir konu olduğunda zamanı geldiğinde paylaşırız.