Hünnap nedir, nasıl yenir? Hünnap nerede yetişir, faydaları nelerdir?

Sağlık için çok faydalı olduğu bilinen hünnap meyvesinin ne olduğu ile ilgili bilgiler arama motorları üzerinden sıkça sorgulanıyor. Hünnap nedir, nasıl yenir? Hünnap nerede yetişir, faydaları nelerdir? Sorularının yanıtını haberimizde bulabilirsiniz. Çiğde ve İnnabi olarak da adlandırılan hünnap özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Saymakla bitmeyen faydalarını sizler için derledik.

Giriş Tarihi :06 Ekim 2020 , 14:53 Güncelleme Tarihi :06 Ekim 2020 , 15:05
Hünnap nedir, nasıl yenir? Hünnap nerede yetişir, faydaları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Çok bilinmeyen fakat faydaları büyük olan hünnap meyvesi hakkında merak edilenleri haberimizde derledik. Dayanıklı bir ağacın meyvesi olan hünnap aynı zamanda düşük kalorili bir meyvedir. Genellikle yiyenlerin tadını elmaya benzetttiği hünnap, yaş ya da kuru bir şekilde tüketilebilir. Özellikle ara öğünlerinizi bu meyve ile tatlandırabilirsiniz. İşte tüm ayrıntılar…

HÜNNAP FAYDALARI NELERDİR?

Turunçgillerden daha yüksek oranda C vitamini içeren hünnap, vücut direncini artıran en önemli besin kaynakları arasındadır. Soğuk algınlıkların ortaya çıktığı kış mevsiminde tüketildiği takdirde bağışıklık sistemini güçlendirerek bu hastalıkları önlerken içeriğindeki B6 vitamini sayesinde de vücuttaki protein sentezine katılır.

Hünnap meyvesinin içeriğinde yüksek oranda müsilajlı maddeler bulunur. Bu maddeler suyla temas ettiklerinde şişip yapışkan bir jel kıvamı alır ve ortamın yüzeyini adeta bir kılıf gibi örter. Aynı zamanda yumuşatıcı etkiye de sahip olan müsilajlar solunum yollarındaki tahrişi gidererek rahatlama sağlar ve öksürüğü keser.

Müsilaj maddelerinin bir başka özelliği de laksatif olmalarıdır. Bu sayede dışkının yumuşayarak daha kolay dışarı atılmasına olanak sağlar. Yüksek oranda su içermesi de kabızlığı önlemekte aldığı rolü belirleyen bir başka faktördür.

Beslenme, cilt teması veya solunum yoluyla vücuda giren her şey sonunda kana geçer. Kan normal şartlarda kendini temizleme becerisine sahip olsa da aşırı derecede alkol tüketimi, hareketsizlik, çeşitli hastalıklar ve hava kirliliğine bağlı olarak kandaki toksik maddeler artış gösterebilir. Hünnap ise kanın içeriğindeki bu toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Hünnap meyvesinin içeriğinin yaklaşık olarak %80'ini sudan oluşur. Bu bile, hücrelerin su tutması sonucunda meydana gelen ödem probleminin çözümüne yardımcı olması için yeterli bir faktördür. Aynı zamanda suda kolay çözünen çeşitli vitamin ve mineraller de içeren hünnap, bu sayede güçlü bir idrar söktürücü görevi görür.

HÜNNAP MEYVESİ ZAYIFLATIR MI?

Hünnap, yüksek oranda su ve şişerek midede tokluk hissini meydana getiren müsilaj maddelerini içermesi, bağırsak hareketlerini hızlandırması sebebiyle kilo vermeye katkı sağlayan bir meyve olduğu düşünülse de aslında iştah açıcı özelliktedir. Bu sebeple diyet listelerinde hünnap meyvesinden ziyade yapraklarına yer verilmelidir.