HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI OLACAK
2020/2021 öğretim yılından itibaren hukuk fakültelerinden mezun olanlar
"hukuk mesleklerine giriş sınavı"na girecek. Hakim, savcı, avukat ve noter olabilmek için bu sınavdan başarılı olmak gerekecek, Başarılı olanlar avukatlık stajına başlayacaklar ya da hakim, savcı, noter olabilmek için açılan sınavlara girebilecek.
HAKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI GELİYOR
Adaylar, mesleğe hakim veya savcı yardımcısı olarak önce adliyelerde görev yapacak ve aktif katılımda bulunacak. Böylece mesleğe yeterli tecrübe sahibi olarak başlamaları sağlanacak. Adliye koridorlarının tozunu yatacak adaylar, İfade almadan duruşmaların icrasına, keşif yapılmasından mevzuata kadar her konuda bilgi sahibi olacak.Hakim ve savcılarının işleri kolaylaştırılırken sistemin rahatlatılması sağlanacak, yargının yükü azaltılacak. Bu yugulama kanun değişikliği gerektiği için siyasi partilerle mutabakat sağlandı. Önümüzdeki günlerde TBMM'ye yasa teklifi sunulacak.
HİZMET ÖNCESİ VE HİZMET İÇİ EĞİTİM
Hâkim ve savcıların meslek öncesi ve meslek içi kaliteli ve verimli eğitimleri için Türkiye Adalet Akademisi gerekli alt yapıyı kurdu. Akademinin Müfredatı güncellendi, eğitim platformu oluşturuldu uygulama adliyesi ile savcılık uygulamaları atölyesi kuruldu. Hukuki argümantasyon, metodoloji ve hukuk felsefesi dersleri konularak hukuku derinliklerinin arttırılması hedeflendi.
Uygulama adliyesinde, gerçek bir adliye gibi tüm üniteler yer alıyor, UYAP ve SEGBİS altyapıları bulunuyor. Savcılık işlemleri uygulama atölyesinde de yaralama, öldürme, intihar, trafik kazası gibi olay yeri simulasyonları ile olay yeri inceleme, talimat verme gibi uygulamaların yapılıyor.
HAKİM VE SAVCI ADAYLARINA 2 YIL STAJ
Hakim ve savcı adaylarını mesleğe hazırlık döneminde daha da güçlendirmek için staj süresi 2 yıla çıkarıldı. Adaylar adliyelerde ve Türkiye Adalet Akademisinde eğitim alıyor. 29 Aralık 2019 yılında yapılan sınavdan itibaren kazananlar 2 yıl staja tabi tutuluyor.
CÜBBEDEN ÖNCE HAYATI ÖĞRENECEKLER
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül:
Kanun Meclisten geçtiği zaman hakim ve savcı yardımcılığı görevine başlayan adaylar, bu görevlerinde gerekirse 2 yıl, 3 yıl, 5 yıl kalıp adliye koridorlarının tozunu yutacak, vatandaşlarla diyalog kuracak, hukuk muhakemesini pekiştirecekler. Boşanma davalarına girecekler, tedbir kararı aldıramadığı için ertesi gün şiddet görmüş öldürülmüş kadınların dramını görecekler. Yargıtay içtihatlarını, AİHM kararlarını, anayasal mevzuatı öğrenecekler. İyice pekiştikten sonra cübbeyi giyecek tam yetişmiş hakim ve savcı olarak görev yapacaklar.
AKİF BÜLBÜL