Çılgın Sedat oğlu Siraç hastalığı nedir? SP hastalığı nedir?

Çılgın Sedat oğlu Siraç hastalığı nedir? Sorusunun yanıtı arama motorları üzerinden sıkça sorgulanıyor. Demet ve Alişan ile Sabah Sabah programına eşi Özlem Kapurtu ile birlikte katılan, daha önceden katıldığı televizyon programlarında da olduğu gibi yine oğlunun hastalığıyla gündeme geldi. Bu hastalığın ne olduğunu bilmeyenler ise SP hastalığı nedir? Sorusunun yanıtını merak ediyor. Açılımı serebral palsi olan SP hastalığı ile ilgili bilgileri derledik.

Giriş Tarihi :19 Ekim 2020 , 14:18 Güncelleme Tarihi :19 Ekim 2020 , 14:18
Çılgın Sedat oğlu Siraç hastalığı nedir? SP hastalığı nedir?

Çılgın Sedat oğlu Siraç hastalığı nedir? SP hastalığı nedir? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıkça yapılmaya başlandı. Çılgın Sedat oğlu Siraç'ın SP hastalığı olduğunu anlatması üzerine izleyiciler SP hastalığının ne olduğu, belirtilerini, tedavisinin nasıl yapıldığını merak edererek araştırır oldu. Serebral palsi hastalığı hakkında merak edilenleri haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

SP HASTALIĞI (SEREBRAL PALSİ) NEDİR?

Serebral palsi ya da diğer adıyla beyin felci kasların tonusunu, hareketini ve motor becerileri etkileyen bir problemdir. Vücudun koordineli ve amaçlı bir şekilde hareket etme kabiliyetini engeller. Solunum, mesane ve bağırsak kontrolü, yeme ve konuşma gibi motor becerileri ve kasları içeren diğer vücut fonksiyonlarını da etkileyebilir. Çoğu durumda, görme, işitme ve dokunma duyusunda da sorunlar vardır. Serebral palsi bir hastalık değildir. Aksine, kas hareketlerini kontrol eden beyin hasarının neden olduğu bir grup belirtidir.

SEREBRAL PALSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yuvarlanma, tek başına oturma veya sürünme gibi motor beceri gelişiminde gecikmeler
Kas tonusunda aşırı sertlik ya da gevşeklik gibi değişiklikler
Konuşma gelişiminde gecikmeler ve konuşma zorluğu
Kaslarda spastisite adı verilen sertlik ve abartılı refleksler
Ataksi olarak adlandıran kas koordinasyonu zayıflığı

Titreme ve istemsiz hareketler
Sık sık düşme
Yutma problemleri
Vücudun bir tarafını tercih etme, örneğin nesneleri hep aynı elle tutma
Nöbet, zihinsel yetersizlik ve körlük gibi nörolojik problemler
Serebral palsili çoğu çocuk hastalıkla doğar, fakat aylar veya yıllar sonrasına kadar bir hastalık belirtisi göstermeyebilir. Belirtiler genellikle çocuk 3 veya 4 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar.

SEREBRAL PALSİ TEDAVİSİ NEDİR?

Çeşitli nedenlerle meydana gelmiş beyin hasarını geriye döndürmek mümkün değildir, fakat serebral palsi'li çocuk tıbbi ve destek tedavileriyle pek çok becerisini ilerletebilir. Tedavinin en önemli unsuru ailenin ve çocuğun ilgisi, uyumudur. Serebral palsi tanı ve tedavisi için, Çocuk Nörolojisi, Fizik Tedavi, Ortopedi Bölümleri, ayrıca Çocuk Ruh Sağligi, Beyin Cerrahisi, Göz, Kulak-Burun-Boğaz, Beslenme, Fizyterapi-Rehabilitasyon, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapisi Bölümleri'ne başvurulabilir. Bu bölümlerde hastanın işlevlerini arttıracak, kapasitesini kullanmasını sağlayacak, günlük yaşamı kolaylaştıracak tedavilere yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Kas gevşetici ilaçlar, fizik tedavi, çeşitli dış destek cihazları (ortezler), botulinum toksini enjeksiyonları, cerrahi yöntemler, ve kas-hareket-konuşma eğitim programları çocuğun durumuna göre seçilerek uygulanır. Bu yöntemler sayesinde serebral palsi'li çocuk yetenek ve becerilerini geliştirebilir, normal yaşama adapte olabilir ve yaşam kalitesini üst düzeye çıkartabilir.