Rebiülevvel ayı ne zaman, başladı mı? Rebiülevvel ayı önemi nedir? Rebiülevvel ayı ibadetleri nelerdir?

Rebiülevvel ayı ne zaman başladı mı? Hicri takvim içerisinde Safer ayından sonraki ay Rebiülevvel ayı olarak idrak ediliyor. Mübarek Rebiülevvel ayı içerisinde Peygamber Efendimizin de dünyaya geldiği kutlu doğum gününü barındırıyor. Peki, Rebiülevvel ayı ibadetleri nelerdir? Rebiülevvel ayı önemi nedir? Hicri takvime göre Muharrem ve Safer'in ardından gelen rebiülevvel ayında Mevlid Kandili de idrak edilecek.

Giriş Tarihi :19 Ekim 2020 , 09:08 Güncelleme Tarihi :19 Ekim 2020 , 09:08
Rebiülevvel ayı ne zaman, başladı mı? Rebiülevvel ayı önemi nedir? Rebiülevvel ayı ibadetleri nelerdir?

Rebiülevvel ayı ne zaman? Rebiülevvel ayı başladı mı? Safer ayından sonraki ay, İslam alemi için önemli aylardan birisi olan Rebiülevvel ayı olarak biliniyor. İbadetlerle dolu geçirilecek bu mübarek ayda Mevlid Kandili idrak edilecek. Vatandaşların birçok ibadet yapacağı Rebiülevvel ayının ne zaman başlayacağı arama motorlarında sorgulanıyor. Peki, Rebiülevvel ayı önemi nedir? Rebiülevvel ayı ibadetleri nelerdir?

REBİÜLEVVEL AYI NE ZAMAN?

Rebiülevvel ayı bu yıl 18 Ekim'den itibaren idrak edilmeye başlandı.

REBİÜLEVVEL AYI ÖNEMİ NEDİR?

Rebiülevvel ayı İslamî takvimde yer olan aylarından biridir. Resulullah (S.A.V), bu ayda dünyaya geldiği için bu ay arabi ayların en şereflisi olarak nitelendirilir.

"Rebî" kelimesi, Arapça'da "bahar" anlamına gelir. Buna göre, "Rebiülevvel" ayInın kelime anlamı "evvelki bahar" olarak geçmektedir.

REBİÜLEVVEL AYI İBADETLERİ NELERDİR?

*Bu ay içinde mümkün olduğu kadar Resûlüllah için çokça salât ü selâm (salât-ı nâriye, salât-ı münciye ve salât-ı fethiye gibi salavâtlar) okumak faydalıdır.

*Bu gecenin mânevî zenginliğinden bolca istifade edebilmek için bir Tesbih namazı kılmalı ve mümkünse bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır.

*Bu gece kılınacak tesbih namazına şu şekilde niyet edinilebilir;

*"Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerifin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhine, feyz-i ilâhine mazhar eyle, Allâhü Ekber."

*100 Elhamdülillah (Rebiülevvelin 1-12. günleri arası her gün)

*500 Salavat-ı Şerif getirmek. Hz. Muhammed S.A.V.'i anmak.

*Kur'an okumak (Kur'an-ı Azimüşşanın beşinci suresi olan En'am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. Tesmiye gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır.)

*İki rekat sünneti selat-ı vudu namazı kılmak. Fatihadan sonra Kul ya Eyyyühel Kafirun ikinci rekatta ise ihlas surelerini okumak kaydı ile namazımızı eda etmek.

*Kelime-i Şahadet getirmek

*Estağfurullah çekmek.

*Fatiha suresini okumak.

*Amenerrasulü'nü okumak

*Bol bol ihlas suresini okumak yapılabilecek ibadetler arasında yer almaktadır.