SON DAKİKA: Bakanlardan deprem bölgesi İzmir'de önemli açıklamalar: Kira ve eşya yardımı yapılacak

Son dakika haberine göre, bakanlar, AFAD İzmir Koordine Merkezinde açıklamalarda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Ekipler 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardı." açıklamasında bulundu. Kurum, binasına giremeyecek, eşyasını alamayacak vatandaşlarımıza eşya yardımı yapılacağını bildirerek, "Yıkılan veya yıkılma riski bulunan ağır hasarlı binalara ilişkin bütün vatandaşlarımıza kira yardımı yapılacak." dedi.

Giriş Tarihi :31 Ekim 2020 , 10:50 Güncelleme Tarihi :31 Ekim 2020 , 12:42
SON DAKİKA: Bakanlardan deprem bölgesi İzmir’de önemli açıklamalar: Kira ve eşya yardımı yapılacak

İÇİNDEKİLER

Bakanlar, AFAD İzmir Koordine Merkezinde açıklamalarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Sahada şu an fiilen yaklaşık 5 bin arama kurtarma personeli, İzmir'imizin ihtiyacı olan ne ise bu çalışmaları fiilen yürütmektedir." dedi.

Kurum, merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan depremin ardından beraberinde bazı bakanlarla İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi'nde açıklama yaptı.

Depremde, 25 vatandaşın yaşamını yitirdiğini belirten Bakan Kurum, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Deprem sonrasında çok sayıda artçı depremin meydana geldiğini anımsatan Kurum, "Sarsıntılar daha çok Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka'da hissedildi. Ekiplerimiz canla başla çalışıyor, tüm milletimiz müsterih olsun, bütün arama kurtarma faaliyetleri, Afet Koordinasyon Merkezimizin koordinasyonunda. İşi tamamen, İçişleri Bakan Yardımcımız koordine ediyor. İlgili bütün bakanlıklarımızın bakan yardımcıları, belediyelerimizin temsilcileri bu koordinasyon grubundalar." diye konuştu.

Arama kurtarma faaliyetlerinin AFAD, Jandarma, UMKE, Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarınca hızlıca yapıldığını bildiren Kurum, şöyle devam etti:

"Sahada şu an fiilen yaklaşık 5 bin arama kurtarma personeli ve diğer personeller dediğimiz, ilgili bakanlıklardan personeller İzmir'imizin ihtiyacı olan ne ise bu çalışmaları fiilen yürütmektedir. 475 araçla da arama kurtarma faaliyetlerini yürütüyoruz. Biliyorsunuz 17 binamızda yıkım gerçekleşmişti. Arama kurtarma faaliyetleri şu an 8'inde devam ediyor, 9 binada faaliyetler tamamlandı. Tabii bu kurtarma faaliyetlerini yaparken, arama kurtarma çalışanlarımızın da can güvenliğini teminat altına almak adına binalarımızı an ve an takip ediyoruz.

Aynı Elazığ'da, Malatya'da, Kartal'da nasıl takip ettiysek, binalarımızı lazer tarayıcıyla sürekli taramak suretiyle herhangi bir salınım var mı, yok mu? Yıkılma riski var mı, yok mu? takip etmek suretiyle çalışmaları çok titizlikle yürütüyoruz. AFAD, Kızılay ve belediyemiz bölgeye çadır sevkiyatı yaptılar. Battaniye, yiyecek gibi sevkiyatlar sürekli yapılmakta, beslenme ihtiyacını Kızılay koordinasyonunda yürütüyoruz ve gelen tüm yardımları destekleri de yine Kızılay'ın koordinasyonunda vatandaşlarımıza malzeme tedariği yapmak sureti yürütüyoruz."

"HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILACAK"
Hasar tespit çalışmaları kapsamında dün kamu binalarını incelediğini, bugün de vatandaşların konutlarının inceleneceğini aktaran Kurum, "Etkinlik oluru aldığımız tüm alanlarda bakanlığımız personeli bütün binalara girerek hasar tespit çalışmaları yapacaklar. Vatandaşlarımızdan ricamız, bakanlığımızın hasar tespit ekiplerinin tespitlerini tamamlamalarına müteakip binalarına girmeleri. Bir kez daha uyarmak istiyorum çünkü ağır hasarlı, yıkılma riski olan binalarımız olduğu düşüncesindeyiz. Binaların tespitlerin yapılmasına müteakip gerilmesi bu konuda önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Mobil laboratuvarların numune alma konusunda fiilen sahada tespitler yaparak, hızlı bir şekilde bina tespitlerini yapıp en kısa sürede bitireceklerini söyleyen Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Tabii arama kurtarma faaliyetlerini çok hassas bir şekilde yürütmek durumundayız. Ekiplerimiz, bu hassasiyetle çalışıyor. Yine AFAD'ın koordinasyonunda tüm sivil toplum örgütlerimiz ile birlikte bu süreci yürütüyoruz ve depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık. İnşallah arama kurtarma faaliyetlerini yine bu titizlikle sürdüreceğiz. Ekiplerimiz gece boyunca büyük bir özveriyle durmaksızın çalıştılar ve arama kurtarma faaliyetlerini hakikaten çok önemli bir hassasiyetle çalıştılar. Bu çalışma faaliyetlerini yürüten AFAD'ımıza, Kızılay'ımıza, UMKE'mize ve tüm sivil toplum örgütlerimize huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.

İşte Emine Eren Hanımefendiyi Barış Sitesi'nde, yıkımından 14 saat sonra canlı olarak kurtardık. Ekiplerimiz, 15. saatte Fadime Tolu Hanımefendi'yi, Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından sağsalim çıkarmayı başarılar. Yine 17 saat sonra Rıza Bey Apartmanı enkazından da 16 yaşındaki İnci kızımız kurtuldu. Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından da Hülya Özmet Hanımefendi yaklaşık 17 saat sonra kurtarıldı. İnşallah yeni Hülyalar, Fatmalar, Ayşeler, Mehmetlerimizi enkaz altından ekiplerimiz sağsalim çıkaracaklar. Yine Barış Sitesi'nde Nurcan Tosun Hanımefendiyi kurtardık, eşi İbrahim Bey'in de bu noktada sevincine de tüm ekiplerimiz şahidi oldu. İnşallah aynı sevinci kurtarma faaliyetleri yürüttüğümüz diğer alanlarda da yaşayacağız."



"İZMİRLİ KARDEŞLERİMİZİN YARASINI EN HIZLI ŞEKİL SARACAĞIZ"
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın süreci ilk andan itibaren anbean takip ettiğini anımsatan Kurum, "Cumhurbaşkanımız, tüm bakanlarımızla birlikte burada koordinasyonu yakinen takip edip, buradaki eksiklere ve varsa ihtiyaçlara ilişkin talimatlarını vermektedirler. Ülkemizin dört bir yanı İzmir'imiz için seferber olmuş durumda. Bunu gururla belirtmek isterim ki dün Elazığ'da, Malatya'da milletimiz nasıl beraber olduysa bugün için İzmir'imiz için beraber olduk. İnşallah İzmirli kardeşlerimizin de yarasını en hızlı şekil saracağız." şeklinde konuştu.

Tüm tedbirlerin alındığını ve vatandaşların müsterih olmasını isteyen Bakan Kurum, "Arama kurtarma faaliyetlerini 2 bin 59 kişi ile yürütüyoruz. AFAD'ımız, JAK timlerimiz, Sahil Güvenliğimiz, itfaiyelerimiz, belediyelerimiz ve derneklerimiz toplamda 2 bin 59 kişiyle faaliyetlerini sürdürüyor. 'Diğer personel' dediğimiz AFAD, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kızılay, UMKE, Jandarma, Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan teknik destek ve ikmal olmak üzere de 2 bin 936 kişiyle de hem arama kurtarma hem de yardım faaliyetlerini yürütüyoruz." değerlendirmesi yaptı.



Barınma ihtiyaçları kapsamında açıklanan 3 bin 750 kişilik yurt ve kamu misafirhanelerinde yer ayrıldığını anımsatan Kurum, "Bugün itibariyle başvuran sadece 15 kişi. Vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla AFAD koordinasyonunda AFAD, Kızılay ve belediyemiz çadır kurma sürecini yürütüyorlar." dedi.

"KALICI KONUTLARIN YAPIMI"
Bakan kurum, ihtiyaç olan yerlerde şu ana kadar 3 bin çadır kurulma işleminin devam ettiğini ve yaklaşık 750'sinin kurulduğunu ve akşama kadar tamamının kurulmasını hedeflediklerini söyledi.

Beslenme ihtiyacını Türk Kızılay koordinesinde yürüttüklerini belirten Kurum, 56 bin kişi kapasiteli mobil beslenme ünitelerinin alanda olduğunu ve burada 249 personel ve 37 araçla görevlerine devam ettiklerini bildirdi.


Hasarlı binaların tespitlerinin yapılmasına müteakip binasına giremeyecek, eşyasını alamayacak vatandaşlara hem Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hem de Türk Kızılayın eşya yardımı yapılacağına değinen Kurum, şunları kaydetti:

"Girilme riski bulunan binalardaki eşyasını alamayan vatandaşlarımız için eşya yardımı yapılacak. Yine yıkılan veya yıkılma riski bulunan ağır hasarlı binalara ilişkin de Elazığ'da ve Malatya'da olduğu gibi taşınma yardımı, kira yardımı bütün vatandaşlarımıza yine valiliğimizin koordinasyonunda yapılacak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız, kalıcı konutların yapımı için AFAD ile koordine halinde. Hem yerinde hem de rezerv alanlarda kalıcı konutların yapımına ilişkin süreci başlattılar. Bugün fiilen sahalarda zemin etüt çalışmalarını yapacağız, bilhassa enkaz kaldırma çalışması yürüttümüz alanlarda zeminle ilgili problemlerin olduğunun tespitini yaptık. Dolayısıyla zemin etütlerini bugün itibarıyla başlatıyoruz. Kalıcı konutların projelendirme çalışmaları da aynı şekilde eş zamanlı yapılacaktır.

Tüm depremlerde, sellerde nasıl hızlı aksiyon aldıysak inşallah İzmir için de aynı yardımları, aynı çalışmayı büyük bir özveriyle, büyük bir şevkle, büyük bir uyum içerisinde yaparak İzmir'imizin, İzmirli vatandaşlarımızın yaralarını saracağımızı ifade etmek istiyorum. Tekrar İzmir'imizin, Türkiye'mizin başı sağolsun. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum."


YARALAR SARILINCAYA KADAR BURADAYIZ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, vatandaşların "Bakanlar ayrılırsa çalışmalarda hafifleme olur mu?" şeklinde endişelendiğini kaydederek, yaralar sarılıncaya kadar kentten ayrılmayacaklarını söyledi.

Bakan Pakdemirli, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, depremden sonra sürecin olması gerektiği gibi devam ettiğini ve tüm kurumların ahenk içinde çalıştığını söyledi.

Sahada bakanlarla çalışmaları incelediklerini kaydeden Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Vatandaş bekleme uzadıkça 'Acaba bakanlar buradan ayrılır mı, acaba çalışmalarda aksama olur mu?'... Biz olsak da olmasak da çalışmalarda bir hafifleme olmaz ama tabii ki vatandaşlarımız rahat olsun, biz buradayız. Bu enkazlar kalkana kadar, yaralar sarılana kadar inşallah İzmir'le, İzmirli hemşehrilerimizle beraber olmaya devam edeceğiz."

Pakdemirli, depremin üzerinden 20 saat geçtiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hala umutları saklıyoruz ama diğer taraftan da süre uzadıkça da bu konuyla ilgili çalışmaların rayında götürdüğümüzü bildirmek istiyorum. Öncelik hala ve hala göçük altında kalanlar, sonra elbette tedaviye muhtaç olanlar, akabinde açıkta kalan, barınma ihtiyacı olanlar. Barınma ihtiyaçları karşılanacak şekilde tüm hazırlıklar yapıldı. Dün akşam itibarıyla bu barınma ilgili yapmış olduğumuz kamu hazırlıklarına da başvurunun yok veya yoka yakın derecede çok düşük olduğunu görüyoruz."

Yapılacak hasar tespitlerinin ardından barınma ihtiyacının artabileceğini kaydeden Pakdemirli, "İletişimde, ulaşımda, barınmada, enerjide, enkaz alanlarının güvenliği ve hakimiyeti konusunda herhangi bir eksik kalmadı. Sağlık Bakanlığımız da çok iyi çalışıyor." dedi.

Pakdemirli, bakanlık olarak hassas bir çalışma yürüttüklerini belirterek, "Tüm hayvan işletmeleri, tüm balıkçı barınaklarıyla ilgili taramaları yapmaya devam ediyoruz. Özellikle ben de şunu söylemek istiyorum, biz yaraları sarmak için buradayız. Devletin tüm kurumları burada, bu büyük bir afet. İzmir için hakikaten beklenmedik bir olay. İnşallah en yakın zamanda bu yaraları sarıyor olacağız." ifadelerini kullandı.


ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK: 8 MİLYON LİRALIK ACİL YARDIM ÖDENEĞİ ÇIKARDIK
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İzmir'deki deprem sonrası 8 milyon liralık acil yardım ödeneğinin bölgeye ulaştırıldığını açıkladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, deprem çalışmalarını değerlendirdi.

Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileyen Bakan Selçuk, "En büyük dileğimiz, enkaz altındaki tüm vatandaşlarımıza sağsalim ulaşmak. Biz de depremi ilk duyduğumuz andan itibaren tüm ekibimizi seferber ettik." dedi.

Selçuk, psikososyal destek ekibiyle haneleri ziyaret etmeyi sürdürdüklerini ve 294 kişiyle de görüşmeleri tamamladıklarını kaydederek, "5 milyon liralık acil yardım ödeneği çıkardık. 3 milyon lira da AFAD göndermişti. Dolayısıyla 8 milyon liralık acil yardım ödeneğimiz ulaşmış durumda." diye konuştu.

Bakan Selçuk, tek temennilerinin en kısa zamanda yaraları sarabilmek olduğunu ifade etti.


ADALET BAKANI ABDÜLHAMİT GÜL: PROVOKE EDENLERE KARŞI SORUŞTURMALAR BAŞLATILDI: 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de ilgili bakanlıklarla durum değerlendirmesi yaptıklarını ve bütün kurumların, tüm imkanların seferber edildiğini anlattı.

İzmir'in yaralarını sarmaya ve gereken tedbirleri almaya devam edeceklerini vurgulayan Bakan Gül, dualarının enkaz altındaki vatandaşlar için olduğunu belirtti.

Gül, ortak acıların ortak duygudaşlığı gerektirdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu ortaklığa halel getiren her türlü açıklamalara, tavırlara gerekli müeyyideyi hak eden süreçtir. Dolayısıyla cumhuriyet başsavcılıklarımız bu acılarımızı paylaşmak yerine nefret söylemi içinde olanlara gerekli soruşturmayı yapmaktadır. 10 ilde tahkikat yapılmış, 3 kişi Tekirdağ, Adıyaman ve Gaziantep'te gözaltına alınmıştır. Kimse kardeşliğimizi suistimal edemez. Bunu yapmak isteyenlere adalet izin vermeyecektir."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, enkaz altındakilere ulaşmak için yoğun çaba sarf ettiklerini bildirdi.

Adil Karaismailoğlu, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde katıldığı basın toplantısında, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

Tüm kurum ve ekiplerle deprem bölgesinde olduklarını kaydeden Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"İnşallah bunun da üstesinden geleceğiz. Maalesef kayıplarımız bizi üzüyor. Amacımız en kısa zamanda enkazı kaldırmak, enkaz altındakilere ulaşmak. Bütün ekiplerimiz ve kurumlarımız tam bir koordinasyon içerisinde. İnşallah bu işin üstesinden geleceğiz. Bütün arkadaşlarımız çalışıyor. Arazide çok hassas ve titiz bir çalışma var. Amacımız en kısa zamanda enkaz altındakilere ulaşmak. Biz de buradayız, bu işleri koordine etmek ve arkadaşlarımıza güç kuvvet vermek için."

BİRAZ DAHA TEDBİRLİ OLMASINI İSTİYORUZ
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, artçıların devam etmesi nedeniyle tehlikenin henüz geçmediğini belirterek, İzmirlilerden sabırlı olmalarını istedi.

Yıldırım, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, depremin üzerinden yaklaşık 20 saatin geçtiğini ve bölgede artçı sarsıntıların devam ettiğini dile getirdi.

Sahada 9 binada yoğun ve insan üstü bir gayretle çalışmaların devam ettiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu sabah itibarıyla bakanlarımız, Belediye Başkanımız, Ege Ordu Komutanımız, milletvekillerimiz ve bütün ilgililer, arama-kurtarma faaliyetinde bulunan bütün kurumların temsilcileri burada. Bir durum değerlendirmesi yapıldı. Bundan sonra atılacak adımlar konusunda bir karar verildi. Şu an itibarıyla 25 vefatımız var. Yaralılar tedavi görüyor. 804 yaralımız var. Sevindirici olan, 100 vatandaşımız enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Gerek barınma, gerek yiyecek-içecek imkanları konusunda da Türk Kızılay koordinasyonunda Büyükşehir Belediyemiz, sivil toplum kuruluşları uyum içinde bir çalışma gerçekleştiriyor."

Yıldırım, yıkılmamış fakat riski devam eden, emniyetli olmayan binaların tespitinin yapılacağına değinerek, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının oluşturduğu ekiplerin sahaya girdiğini bildirdi.

Dün gece sabaha kadar milletvekillerinin, bakanların enkaz kaldırma mahallinde vatandaşlarla birlikte olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Onların taleplerini, beklentilerini karşılama konusunda da yardımcı oldular. Büyükşehir Belediyemiz yine yiyecek konusunda, barınma konusunda gerekli çalışmaları yaptı. Artçılar devam ettiği için tehlike henüz geçmiş değil. Bu konuda özellikle İzmirli hemşehrilerimizin biraz daha sabırlı, biraz daha tedbirli olmasını istiyoruz. Zamana karşı yarışarak bu gayreti gösteren bütün arama-kurtarma ekiplerine anlayış göstermelerini bekliyoruz. Özellikle onların daha rahat çalışması açısından buna ihtiyacımız var."