TÜRKİYE'DE İLK AŞI 25 ARALIK'TA
Koronavirüs aşısı geldikten sonra etkinlik kontrol sürecinden geçecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dört aşamada gerçekleştirileceğini duyurduğu koronavirüs aşısında öncelikli grup sağlık çalışanları olacak. 20 milyon dozun yaklaşık 3 milyonu sağlık çalışanlarına ayrılacak. Sonrasında riskli grup ve meslek grupları şeklinde bir sıralama olacak.
Edinilen bilgilere göre; Türkiye'nin aşılama planı hazır. Türkiye'nin dört bir yanında aynı anda aşılama çalışması yapılacak. Günde 1,5-2 milyon kişiye aşı yapılması hedefleniyor. Aşılamadaki ekipler üçer kişi olacak. Aşı olmak için gittiğinizde kaydınız alındıktan sonra aşı yapılacak. Tüm bu işlemlerin yaklaşık üç dakikada yapılması planlanıyor. Koronavirüs aşılarında koyulan diğer hedef ise, Haziran ayına kadar tüm aşılamanın bitmiş olması ve yaklaşık 60 milyon kişiye aşılama yapılması.
KİMLERE KORONAVİRÜS AŞISI YAPILMAYACAK?
Koronavirüs aşı planmalarında Haziran ayına kadar 60 milyon kişiye aşı yapılacak olmasının sebebi bazı kesimlere aşı yapılmayacak olması. Hamilelere, emziren annelere, 18 yaş altı çocuklar ve daha önce koronavirüs geçirmiş kişilere aşı yapılmayacak.
AŞI NERELERDE YAPILACAK?
Aile Sağlığı merkezleri başta olmak üzere sağlık kuruluşlarında yapılacak. Aile hekimleri devrede olacak. Aşı yapılması zorunlu olan iş kollarında iş yeri hekimleri devreye girecek. Örneğin; polisler, güvenlik görevlileri, hükümlüler, öğretmenlerin olduğu alanlarda aşılamalar kendi iş yeri hekimleri tarafından yapılacak.
AŞI SIRASI NASIL ÖĞRENİLECEK?
Aşılamada öncelik grup olmanın belli şartları var. Dolayısıyla aşı sırasının gelip gelmediğini bilmek gerekiyor. Aşı sırası tıpkı grip aşısı gibi e-nabız uygulaması üzerinden takip edilecek. E-nabız uygulamasını kullanamayanlar aile hekimlerinden sıra hakkında bilgi alabilecek. İkinci doz için verilen süre şimdilik 14 gün, ancak bu süre de değiştirilebilir. 14 günlük süre 60 yaş üzeri gruplarda 21 güne uzatılabilir.
İKİNCİ DOZDAN SONRA…
Çin aşısında antikor oranının ikinci dozdan sonra yüzde 92 oranının üzerine çıktığı biliniyor. Türkiye'nin aşılama planı hazır. Gözler Çin'den gelecek 50 milyon doz aşı ve Nisan ayında uygulamaya başlanacak yerli aşıya çevrildi.
YERLİ AŞI ÇALIŞMALARINDA SEVİNDİREN GELİŞME
Faz 1'in ikinci dozu da 44 gönüllüye uygulandı. İkinci dozun 44 gönüllüye uygulanmasıyla bugün itibarıyla Faz 1 çalışmaları tamamlandı. ERÜ Rektörü Mustafa Çalış, "Covid-19'a karşı üniversitemiz tarafından geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen yerli aşımızın Faz-1 ikinci dozlaması bugün tamamlandı ve ciddi hiçbir yan etki görülmedi. Her şey yolunda giderse inşallah bu ay sonuna kadar Faz-2'ye geçmeyi planlamaktayız" dedi. Öte yandan Faz-2 kapsamında 200 gönüllünün aşılanmasının planlandığı bildirildi.