İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda, kara para akladıkları gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen SBK holding ve alt şirket yöneticisi 19 kişiden 10'u gözaltına alındı.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, SBK Holding ve holdinge bağlı 6 şirketin hesaplarında yaptığı incelemelerde 132 milyon dolar kara para aklandığını belirledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve alt şirketlerinde yönetici olan 19 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
SEZGİN BARAN KORKMAZ FİRARİ
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul merkezli 4 ilde düzenlediği operasyonda, şüphelilerden 10'unu yakaladı.
SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın da arasında bulunduğu 8 kişinin ise yurt dışında olduğu tespit edildi.
Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü, firari bir kişinin yakalanmasına çalışıldığı bildirildi.
Bu arada, soruşturma kapsamında daha önce mahkemece bireysel ve şirket hesaplarına ilişkin tedbir kararı verilen Sezgin Baran Korkmaz hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.
SERVERLAR KAÇIRILDI
TRT Haber, operasyonun ayrıntılarına ulaştı. SBK Holding'e ait şirketlerin serverlarının operasyon öncesi kaçırıldığı ortaya çıktı. Polis kaçırılan serverları arıyor.
ŞÖMİNEDE YANMIŞ CEP TELEFONU
SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın evindeki şöminede yanmış cep telefonu bulundu. SBK Holding'e ait şirketlerde arama devam ediyor.
KORKMAZ HAKKINDAKİ İDDİALAR
Suçlarını itiraf eden ve mahkum olan Kingston kardeşlerin ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 134 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği, bu parayla 2014 ile 2018 yılları arasında Sezgin Baran Korkmaz'ın kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı iddia edilmişti.
Kingston kardeşlerin, Türkiye'ye gönderdiği paranın işlem belgeleri de dahil olmak üzere, Korkmaz ve Türkiye irtibatlarıyla ilgili iletişim bilgilerini Amerikalı savcılarla paylaştığı ve sonrasında, ABD'de Utah Federal Savcılığının mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep ettiği belirtilmişti.
Ayrıca, Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston kardeşleri tanıştıran ve iş birliği yapan Lev Dermen'in de Korkmaz'ın Türkiye'deki finansörü olduğu öne sürülüyor.
SEZGİN BARAN KORKMAZ KİMDİR?
Sezgin Baran Korkmaz, SBK Holding'in kurucusu SEO'u ve sahibidir. SBK Holding, Türkiye ve komşu bölgelerdeki faaliyetleri olan bir risk sermayesi şirketidir.
SBK Holding finans, ilaç, maden, enerji, gayrimenkul, otomotiv, teknoloji ve lojistik gibi farklı sektörlerde yer aldığı biliniyor.
Merkez ofisi Türkiye'de bulunan SBK Holding, Avrupa, Rusya, Güney / Güneydoğu Asya, Amerika Birleşik Devletleri ve Belize'de faaliyet göstermektedir.
DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından SBK Holdingin sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın da aralarında olduğu 19 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmada önemli bilgiler ortaya çıktı.
İstanbul merkezli 4 ilde 6 şirkete yönelik eş zamanlı olarak yapılan operasyonda; 10 şüpheli gözaltına alındı, Sezgin Baran Korkmaz'ın da aralarında olduğu 8 şüphelinin ise yurt dışında olduğu tespit edildi. Bir şüphelinin ise firari durumda olduğu belirtildi. DHA'nın edindiği bilgilere göre Sezgin Baran Korkmaz'ın, sahibi olduğu SBK Holding A.Ş. ile yönetiminde yer almadığı Mega Varlık Yönetim A.Ş.'nin birlikte hareket ederek, bankaların firmalardan olan alacaklarını devraldığı tespit edildi. Sözde iflasın eşiğinde olan şirketlerin ekonomiye kazandırılması adı altında, firmalara yardım etmek, finans sağlama yoluyla ortak olmak ya da kredi bulmak gerekçeleriyle firmaları ele geçirdiği belirlendi.
RESMİ KAYITLARA GİRMEDEN ŞİRKETLERİ YÖNETTİ
Yapılan kapsamlı soruşturmada, Korkmaz'ın resmi kayıtlarda şirketlerde ortak ya da yönetici gibi sıfatlarda bulunmadığı ancak, arka planda kendisinin yönettiği, akrabalık, hemşehrilik, birlikte çalışan ve geçmişinde suç kaydı bulunan kişiler adına şirket kurdurttuğu, söz konusu şirketlerde şirket ortağı, yönetim kurulu üyesi gibi sıfatlarla görev almalarını sağladığı tespit edildi.
LÜKSEMBURG'DAKİ ŞİRKETİ TÜRKİYE'DE FAALİYETTE GİBİ GÖSTERDİ
Soruşturmada, şirketlerin ortaklık yapısında ve yönetim kurullarında sıklıkla değişikliğe gidildiği, bilinçli şekilde bağlantılı kişiler arasında şirketlerde hisse devri yaptırıldığı, ilerleyen dönem içerisinde şirketlerin bazılarını tasfiye ettiği belirlendi. Yapılan incelemelerde Korkmaz'ın Lüksemburg'da sahip olduğu paravan şirketlerin, Türkiye'de faaliyet göstermemesine rağmen potansiyel vergi kimlik numarası alarak yurtiçinde faaliyet gösteriyor gibi görüntü verdiği ortaya çıkarıldı.
SUÇA KONU FAALİYETTEN ELDE EDİLEN KARA PARA ŞİRKETLERDE AKLANDI
Sezgin Baran Korkmaz ve birlikte hareket ettiği kişilerin şirketlerde görev aldığı, suça konu faaliyetlerden elde ettikleri gelirleri, şirket hesaplarına gelir olarak aktararak muhasebeleştirdikleri belirlenen soruşturmada, bu yolla kara para akladıkları ve çok sayıda bankalar arası havale, EFT ve swift işlemleri yaparak işledikleri suçla elde ettikleri gelir arasındaki bağlantıyı kesmeye çalıştıkları tespit edildi.
SEZGİN BARAN KORKMAZ'IN LÜKS YATI BEYRUT'A DEMİRLEDİ
Öte yandan Korkmaz'a ait Queen Anne isimli lüks yatın dün sabah Limasol'dan yola çıktığı ve akşam saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'a ulaştığı tespit edildi.
Geminin tüm hareketleri Marinetraffic isimli sitede detaylarıyla yer aldı.
LAHMACUN DAĞITMIŞTI
Korkmaz, geçtiğimiz yıllarda aynı tekneyle Bodrum'daki bir plaja yanaşmış ve vatandaşlara ücretsiz lahmacun, ayran ve mısır dağıtmıştı.