Aşı olanlar yan etkilere karşı ne yapacak? Korona aşısı olanlar hangi ilaçları kullanabilir?

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye’de aşılama başladı ve Aşı olanlar yan etkilere karşı ne yapacak? Sorusunun yanıtı da vatandaşlar tarafından sıkça araştırılanlar arasında yer aldı. Ülkemizde aşılananların sayısı 300 bini geçti, peki korona aşısı yan etkileri neler, Korona aşısı olanlar hangi ilaçları kullanabilir? Sağlık Bakanlığı, "Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu" sayfasında olası yan etkiler ve çözümlerine ilişkin bilgiler paylaştı. İşte merak edinlerler…

Giriş Tarihi :15 Ocak 2021 , 10:32 Güncelleme Tarihi :15 Ocak 2021 , 10:32
Aşı olanlar yan etkilere karşı ne yapacak? Korona aşısı olanlar hangi ilaçları kullanabilir?

İÇİNDEKİLER

Koronavirüs aşıları ülkemizde uygulanmaya başlandı ve binlerce kişi aşılandı. Vatandaşların en çok merak ettiği Aşı olanlar yan etkilere karşı ne yapacak? Korona aşısı olanlar hangi ilaçları kullanabilir? Soruları oluyor. Arama motorları üzerinden sıkça araştırılan bu soruların yanıtları Sağlık Bakanlığı tarafından verildi ve haberimizde yer alıyor. Korona aşısı çeşitlerine dair bilgileri de haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

COVID-19 AŞI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

COVID-19 için birkaç farklı aşı türü geliştirilmektedir.

Bu aşıların tümü vücudun bağışıklık sistemine COVID-19'a neden olan virüsü güvenli bir şekilde tanıtmayı ve yok etmeyi öğretecek şekilde tasarlanmıştır.
•Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan etkisizleştirilmiş virüs içeren aşılar (İnaktif aşılar).
•Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan zayıflatılmış virüs içeren aşılar (Canlı atenüe aşılar).

•Güvenli bir şekilde bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün yapısını taklit eden protein parçalarını kullanan protein bazlı aşılar.
•Güvenli bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün RNA parçacıklarını taşıyan hastalık yapıcı etkisi olmayan virüslerin kullanıldığı viral vektör aşıları.
•Kendi başına güvenli bağışıklık yanıtı oluşturan protein üretmek için genetik olarak tasarlanmış RNA ve DNA parçacıklarını kullanan son teknoloji bir yaklaşım olan m-RNA ve DNA aşıları.

AŞI OLANLAR YAN ETKİLERE KARŞI NE YAPACAK?

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

• Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık
Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.)
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

• Yorgunluk
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

• Hafif ateş, titreme
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Baş ağrısı
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Kas/eklem ağrısı
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

•Kusma, ishal
Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.