Corona yüzlerce kez mutasyon geçirdi. ne aşı ne de ilaç fayda etti. Bulaş hızıyla dünyayı şaşkına çevirdi.
Bizde ise kimse buna aldırış etmedi. Fırsatını bulan gezmeye gitti. Bebek, Caddebostan sahilleri dün metrobüs gibiydi...
METROBÜS ACİLDEN KÖTÜ
Doç. Dr. Seda Özkan: Toplu taşıma araçları yoğun bakım ve acil servislerden daha tehlikeli...
İSTANBUL KOPTU GİDİYOR
Prof. Dr. Levent Akın: Bu boş vermişlik içinde İstanbul koptu gidiyor, hastalık, ikinci zirveyi yapacak...
Üsküdar, Kadıköy ve Bebek sahillerini dolduran vatandaşlar ne maske taktı, ne mesafe kuralını uyguladı.
TOPLU B'ULAŞIM'
COVİD-19, şehre indi! Metroya metrobüse bindi! Milyonlarca insanı hasta edecek bulaş zincirini elde etti. Uzmanlar, tehlikeyi şöyle özetledi: Toplu taşıma araçlarında virüs kapma riski acil servisten daha yüksek.
Coronavirüs kabusu, yedi kıtaya yayıldı. 2 milyondan fazla insanı hayattan kopardı. Aşılamayla birlikte tam salgın bitti derken, şimdi de mutasyon paniği başladı! Uzmanlar, çift maskenin ve mesafenin önemini anlattı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Özkan ise farklı bir tehlikeye vurgu yaptı. Toplu taşıma araçlarındaki bulaş riskine değinen Doç. Dr. Seda Özkan "Otobüs ve metrolarda bulaş riski acil servislerden fazla" ifadesini kullandı. Sözlerini şöyle sonlandırdı: Hastanelerde ya da acil servislerde herkes maskeli, havalandırmamız ona göre. Bulaş riskinin yüksek olduğu yerler toplu araçlar toplu taşımalar kahvehane ve restoranlar.
NASIL KORUNMALI?
ÇİFT MASKE UYARISI
COVİD-19, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da mutasyona uğradı. Üç mutant virüse de Türkiye'de rastlandı. Uzmanlar uyardı:
ENDİŞE İ'ÇİN'DELER
Salgının merkez üssü haline gelen Avrupa'da bu kez aşı krizi patladı! Alman Süddeutsche gazetesinin iddiası ortalığı karıştırdı. Buna göre AB üyesi ülkeler Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci'nin geliştirdiği BioNTech aşısında tedarik sıkıntısı yaşadı. Birçok ülke, Çin ve Rus aşılarından alınması için baskı yapmaya başladı. Avusturya Başbakanı Kurz "Çin aşısıyla aşılanmaya hazırız" çağrısı yaptı.
HEPİMİZE YETMİŞ!
Pandemi nedeniyle hayatımıza giren karantina özellikle 65 yaş ve üzerini olumsuz etkiledi. Pskiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evlere kapanmanın depresyona neden olduğunu söyledi. "70 yaşında hayatında ilk kez antidepresan kullanmak zorunda olan hastalarımız var. Coronavirüs şu anda yaşamsal travma olarak hastalıkları başlatan olay" dedi.
YARASALAR MASUM
Dünya Sağlık Örgütü'nden 10 kişilik ekip, COVİD-19'u araştırmak için Çin'e gitti. Virüsün ortaya çıktığı iddia edilen Wuhan'daki gıda pazarını gezdi.
Rus uzman Vladimir Dedkov'den yarasaları aklayan bir açıklama geldi. "Laboratuvar mükemmel bir şekilde donatılmış. Oradan bir şeylerin sızmış olamaz. Gıda pazarından kaynaklandığına dair kanıt yok" dedi.