Türk doktorlar tarih yazdı! 7 günlük bebeğe açık kalp ameliyatı yapıldı

Türk doktorlar, hemofili hastası 7 günlük bebeğe açık kalp ameliyatı yaptı. Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyonda minik Uraz’ın doğuştan sorunlu 25 gramlık kalbi onarıldı.

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Mart 2021
Türk doktorlar tarih yazdı! 7 günlük bebeğe açık kalp ameliyatı yapıldı

İÇİNDEKİLER

Operasyon Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapıldı. Kanama riskini en aza indiren ekip, minik Uraz'ı ameliyata aldı.

Büyüteç kullanarak ters olan iki kalp damarını doğru şekilde bağladı. Ameliyatı 3.5 saatte başarıyla tamamladı.

4 kiloluk Mehmet Uraz Özcelep'e 12 gün kaldığı yoğun bakımda hemşireler annelik yaptı.

DÜNYADA İKİNCİ VAKA
Bugüne kadar hemofili hastası 12 günlük bir bebeğe sadece Belgrad'da kalp ameliyatı yapıldı. Uraz bebek, ikinci vaka olarak literatürde yerini aldı.



KALPTEN KALBE MUCİZE
Trabzonlu Özcelep ailesinin ilk çocuğu olarak dünyaya gelen Mehmet Uraz bebeğe, hemofili A teşhisi konuldu. Bu hastalarda en önemli problem kanamaların durmamasıydı. Mehmet Uraz bebeğin aynı zamanda doğumsal kalp anomalisi vardı. Kalpten çıkan ana damarları ters yöndeydi. Bu durumun acilen ameliyatla düzeltilmesi gerekiyordu. Mehmet Uraz bebek ise henüz 7 günlük ve 4 kiloydu.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kalp Cerrahisi, Hemotoloji ve Onkoloji, Kardiyoloji ve Yenidoğan Servisi doktorları bir araya gelip, minik kalbe nasıl operasyon yapacaklarını planladı. Operasyon çok hassastı. Kanama riski yüksek 25 gramlık bir kalbe açık kalp ameliyatı yapılacaktı. Ve bu tip operasyon dünyada sadece bir kez Belgrad'da yapılmıştı. Prof. Dr. Suar Çakı Kılıç, uyguladığı tedavi ile Mehmet Uraz bebeğin kanama düzeyini normal seviyelere çekti. Doç. Dr. Taliha Öner, bebeği açık kalp ameliyatı için hazırladı. Prof. Dr. Can Vuran, bebeği açık kalp ameliyatına aldı. Başarılı geçen ameliyat sonrası Mehmet Uraz sağlıına kavuştu. Hemşireler, minik bebeğe 'cesur yürek' adını taktı.



LİTERATÜRE GİRDİ
Prof.
Dr. Suar Çakı Kılıç, "Kalp damar ve beyin cerrahisi ameliyatları kanama riski fazla olduğundan bu hastalarda en riskli ameliyatlardandır. Literatürde yenidoğan döneminde 12 günlükken aynı operasyonun yapıldığı bir vaka vardı. Biz de başardık. Uraz'a yapılan ameliyat dünyada literatüre girdi" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN