ASKERLİK TECİL İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
İkamet ettiğiniz yerde bulunan ya da bu yere en yakın olan Askerlik şubesine giderek askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz. Askerlik şubesinde doldurulacak formun yanı sıra giderken götürülmesi gereken belgeler şunlardır:
Mezuniyet diploması ve 4 adet fotokopisi
Nüfus cüzdanı ve 4 adet fotokopisi
Yakın zamanda çekilmiş 6 adet vesikalık fotoğraf
Varsa ehliyet ve 2 adet fotokopisi
ASKERLİK TECİL ETTİRME YAŞ SINIRLARI VE İSTİSNAİ DURUMLAR
Askerlik tecil ettirme yolları da askerlik tecil süresi de, eğitim durumuna, mesleki yeterliliğe, sağlık koşullarına göre farklılık göstermektedir. Lise veya dengi bir öğrenim kurumunda okumayı sürdürenler ile halen bir yükseköğrenim kurumunda eğitim görmekte olan öğrenciler 29 yaşına kadar askerliklerini erteleyebilir. Aynı şekilde lisanslı profesyonel sporcular da askerliklerini 33 yaşına kadar tecil ettirebilirler.
İstisnai durumlardan biri de iki kardeşten birinin askerlik yükümlülüğünü yerine getirmesi durumunda olur. Eğer kardeşlerden biri askerlik görevinde ise, diğer kardeş yükümlülüğünü abisinin/kardeşinin askerlik süresi tamamlanana kadar tecil ettirebilir. Yurt dışında çalışma yahut oturma iznine sahip yükümlüler, yaşadıkları ülkelerdeki Türk Konsolosluklarına başvurarak 38 yaşına kadar askerliklerini tecil ettirme hakkına sahiptirler.
ASKERLİK TECİL SORGULAMA
e-Devlet askerlik tecil işlemleri ile birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Tecil sorgulama e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. e-Devlet sistemine giriş yaparak "Askerlik Durum Belgesi Sorgulama" butonuna ulaşarak tecil durumunuzu sorgulayabilirsiniz.
YOKLAMA KAÇAĞI OLMA DURUMU
Yoklama kaçağı veya bakayalar ile 21 inci maddenin birinci fıkrası gereğince yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacakların, sevke tabi tutulacağı celp tarihine kadar geçen süre içinde bu fıkra kapsamında askerlikleri ertelenmez. Ancak, ertelemelerine neden olan görev, staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora öğrenimi başlangıç tarihleri ile sporcuların erteleme kapsamındaki kulüpleri ile yaptıkları sözleşme başlangıç tarihleri, yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten önce olanların ertelemeleri yapılabilir.
ASKERLİK TECİL BOZDURMA
Askerlik tecil bozma işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Öncelikle e-Devlet şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapın. Ardından "ASAL Yoklama Başvurusu" adımından yoklama menüsüne ulaşınız. Sol tarafta yer alan adımları tek tek doldurunuz.
Daha sonra sağlık kuruluşlarından "Askerlik için sağlık raporu" almalısınız. Birçok asker adayı "Askerlik tecili için muayene gerekli mi?" sorusunu soruyor. Sağlık raporu almak için muayene olmanız gereklidir. Bu belgelerle beraber en yakın askerlik şubesine gidip işlemlerinizi halledebilirsiniz.
ASKERLİK SÜRESİ KAÇ AY?
2019 yılında yapılan değişiklik ile askerlik süreleri düzenlenmişti. Resmi Gazete'de askerlik süresiyle ilgili alınan karar yayımlanmıştı. Resmi Gazete'de askerlik süresiyle ilgili şu ifadeler yer alıyor; Askerlik çağı; yoklama, muvazzaflık ve yedeklik olmak üzere üç döneme ayrılır. Hizmet süresi; erbaş ve erler için altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki aydır. Hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilir. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi altı aydan az olamaz.
BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?
Geçen yılın ikinci yarısında 37 bin 70 TL olan bedelli askerlik ücreti, 2021 yılının ilk yarısında 39 bin 788 TL olarak uygulanacak. Geçen yıl ocak–haziran döneminde 35 bin 54 TL olan bedelli askerlik ücreti son bir yılda yüzde 13,50 oranında arttı. Döviz karşılığı bedelli askerlik yapmak isteyen yurt dışındaki Türk vatandaşları ise geçen yılın ikinci yarısında 5 bin 563 Euro öderken, bu yıl 4 bin 402 Euro ödeyecek.