ŞEHZADE KEBABI TARİFİ
Malzemeler
1 kg kuşbaşı dana eti
5 adet patlıcan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet soğan
4-5 adet yeşil biber
4-5 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı et suyu
Üzeri için;
2 adet domates
Soğan dilimleri
Biber
Yapılışı:
Kuşbaşı doğranmış dana eti düdüklü tencereye alınır.
Üzerini geçecek kadar su ile doldurulur.
Tencerenin kapağı kapatılmadan bir süre kaynatılarak üzerinde biriken köpükler bir kaşık yardımı ile alınır.
Ardından kapak kapatılarak orta ateşte buhar çıkana kadar pişirilir.
Buhar çıkmaya başladığında buhar düğmesini aşağıya doğru indirerek kısık ateşte 10 dakika daha pişirilir.
Patlıcanlar çizgili soyularak küpler halinde doğranır. 20 dakika kadar tuzu suda bekletilir.
Bu sırada pişen etler düdüklünün havası kontrol edilerek kapağı açılır ve etlerin suyu süzülür.
Suyu süzülen patlıcanlar havlu kağıt ile kurulanarak bol kızgın yağda kızartılır.
Ayrı bir tencereye 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ alınarak 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan pembeleşene kadar kavrulur.
Bir süre sonra yeşil biberler de doğranıp ilave edilir. Sarımsaklar da eklenerek karıştırılır ve kavrulmaya devam edilir.
Karabiber, pul biber, tuz ilave edilerek karıştırılır.
Son olarak haşlanan etler ilave edilir ve karıştırılarak ocaktan alınır.
Toprak kabımıza kızartılan patlıcanlar düzgün bir şekilde alınır ve hazırlanan etli karışım da alınarak her yeri eşit olacak şekilde karıştırılır.
Üzeri domates dilimleri ve biberle süslenir.
Yemeğin sosu için ayrı bir kap içerisinde 1 yemek kaşığı domates salçası ve 2 su bardağı et suyunda ezilerek yemeğin üzerine gezdirilir.
180 derece fırında domates ve biberler pişinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Afiyet olsun.
TEL ŞERİYELİ BULGUR PİLAVI
Malzemeler
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı bulgur
1 çay bardağı tel şehriye
1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı sıcak su
1 adet tavuk bulyon
Tuz
Yapılışı:
Bulguru bir kaç su durulayıp, suyunu süzün.
Tereyağı ve sıvı yağı yükseğe yakın ateşte tencereye alın, hafifçe kızdırdıktan sonra, tel şehriyeyi de ilave edin. Şehriyeler kahverengileşene kadar kavurun.
Ardından salça, bulyon ve bulguru da ekleyerek, en az 5-6 dakika daha kavurmaya devam edin.
Sıcak su ve damak zevkinize göre tuz ilavesini yapın ve kısık ateşte, tercihen ocağın küçük gözünde tencerenin kapağını kapatarak, pilavımızı pişmeye alın.
Suyunu çekip, bulgur taneleri piştiğinde, altını kapatıp, tencerenin ağzına havlu kağıt koyun ve kapağını kapatarak pilavı demlenmeye alın.
Arzu ederseniz bulyon yerine, et suyu veya tavuk suyu kullanabilirsiniz.
Tel tel, nefis şehriyeli bulgur pilavımız servise hazırdır.
GÜLLAÇ TARİFİ
Malzemeler
10 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
Üzeri için:
File Fıstık
Ceviz
Nar tanesi